שתף קטע נבחר

 

חקירה נגד האמן שצייר באפר יהודים מהשואה

האמן השבדי קארל מייקל פון האוסוולף עורר סערה, כשנודע כי השתמש באפר יהודים שנרצחו בשואה ליצירה מעשה ידיו. את האפר הוא גנב ממחנה מיידנק ב-1989. כעת מודיעות הרשויות בשבדיה שפתחו בחקירה, העונש - עד שנתיים מאסר בפועל

הרשויות בשבדיה פתחו בחקירה פלילית נגד האמן קארל מייקל פון האוסוולף, שהשבוע התפרסם בעולם כי השתמש באפר יהודים שנרצחו בשואה לצורך תמונת שצייר, ושמוצגת כעת בגלריה בעיר השבדית לונד.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הידיעה על מעשיו של האוסוולף עוררה סערה גדולה בקהילה היהודית בשבדיה. האמן סיפר כי כשביקר במחנה הריכוז מיידנק ב-1989 לקח משם אפר של קורבנות יהודים, ואותו הוא ערבב במים כדי ליצור את הציור בשחור-לבן.

 

בעקבות הידיעה קיבלו הרשויות בשבדיה תלונה על "חילול זכר המתים", פשע שבשבדיה ניתן לגזור בגינו עד שנתיים מאסר בפועל. בקרוב יחליטו החוקרים אם להגיש נגד האמן כתב אישום או לסגור את התיק.

 

מנהל הגלריה שבה מוצגת התמונה מעוררת המחלוקת, בריידר מרטין, התבקש על-ידי סוכנות הידיעות הצרפתית להגיב על הדברים אך סירב. דוברת אתר ההנצחה במחנה מיידנק אמרה לעיתון השבדי "אפטונבלאדט" כי לקיחת האפר היא גניבה וכי בכוונת אנשי המוזיאון להבטיח שמערכת המשפט "תבהיר כיצד זה קרה".

 

סלומון שולמן, מנהיג בולט בקהילה היהודית בשבדיה שאיבד קרובים רבים בשואה, גינה השבוע את הציור וכינה אותו "מזעזע". ב"טלגרף" הבריטי דיווחו כי שולמן כתב לעיתון מקומי: "מי יודע, אולי חלק מהאפר נוצר מבני משפחתי. איש אינו יודע להיכן הם גורשו: כל אחיה של אמי וילדיהם, וכך גם הוריי... העבודה שלו (של פון האוסוולף) והאובססיה שלו לנקרופיליה מחליאות אותי".

 

מיידנק הוא מחנה ריכוז והשמדה שהקימו הנאצים במלחמת העולם השנייה בפאתי העיר לובלין בפולין. המחנה החל לפעול באוקטובר 1941, והאסירים היהודים בו הגיעו מצ'כוסלובקיה, גרמניה, הונגריה, צרפת, בלגיה, יוון, הולנד ופולין (כולל עשרת אלפים לאחר מרד גטו ורשה). במיידנק פעלו כמה תנועות מחתרת, ומדי פעם נעשו ניסיונות לברוח ממנו. ערב חיסול המחנה (יולי 1944), הייתה באס-אס תוכנית להפכו

למעין "אושוויץ 2", כך שיוכל להכיל 250,000 אסירים, פי חמישה מגודלו באותה עת.

 

בעת הנסיגה ניסו הגרמנים לטשטש את עקבות הרצח ולהרוס את המחנה, אך כרבע מהמבנים שרדו. באוקטובר 1944 הוקם בשטח מיידנק אתר ההנצחה הראשון מסוגו באתרי המחנות הנאציים. פחות מעשירית מאנשי הסגל הועמדו לדין וכמה מהם הוצאו להורג. במיידנק עברו 500,000 בני אדם מ-28 מדינות, ו-360,000 מהם נספו - יותר ממחציתם יהודים. 60 אחוז מהנספים מתו כתוצאה מרעב, ממחלות ומהתעללות, והנותרים - בתאי הגזים ובהוצאות להורג.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחנה מיידנק
צילום: יאיר אלטמן
מומלצים