סכנת אינתיפאדה ביו"ש: "חלון זמנים קריטי"
חמאס התחזק, הרשות זכתה לרוח גבית עם הצלחתה באו"ם והקיפאון המדיני לא הותיר מקום לספק - בשטחי יהודה ושומרון כבר לא רואים פעילות אינטנסיבית של אנשי הרשות מול גורמי חמאס, ובצה"ל מעריכים: "מחודש מרס נדע לאן הולך המתח"
ההצלחה הפלסטינית באו"ם, הקיפאון המדיני שנלווה אליה והשלכות מבצע "עמוד ענן" - בהן קיום משא ומתן מול חמאס בקהיר - נותנים אותותיהם בשטחי יהודה ושומרון. מספר ההתראות לפיגועים עלה, נחישות הרשות הפלסטינית לפעול נגד חמאס ירדה, ובצה"ל חוששים מהיווצרות "תשתית" שתאפשר פריצה של אינתיפאדה שלישית.
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בשבועות האחרונים חלה ירידה ניכרת בכמות המעצרים והפעילויות של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים נגד אנשי חמאס ביהודה ושומרון. ככל הנראה, המוטיבציה של הרשות לפגוע בחמאס ירדה משמעותית, ובמקביל, חלה עלייה ניכרת בכמות ובאיכות ההתראות להוצאת פיגועים נגד אזרחים או חיילים ישראלים.
מתחילת נובמבר יצאו משטחי יהודה, שומרון וירושלים קרוב ל-130 פיגועים, רובם ככולם עממיים ומוגדרים ככאלו שקשה לסכל. "למרות זאת, אנחנו מגיעים תוך שעות גם למשליכי אבנים על הכבישים ולזורקי בקבוקי התבערה", הסביר ל-ynet גורם צבאי בכיר באוגדת איו"ש, שהעריך כי אין מדובר עדיין בתקופה המתוחה שהובילה לאינתיפאדה השנייה. "כן נדע להעריך זאת מחודש מרס הקרוב, שבו ואחריו יתרחשו ימי הציון השנתיים הפלסטיניים - הנכבה, הנכסה, והאסיר. זה יהיה חלון זמנים קריטי". לדבריו, "לפלסטינים יש אינטרס מובהק לשמור על הקיים - התיאום והשקט בשנים האחרונות, שמבחינתם הם נכס".
השליטה המודיעינית, הכמעט מוחלטת, של השב"כ וצה"ל באזור התבססה על מדיניות "כיסוח הדשא": מעצרי פעילים מדי לילה. בארבעת החודשים האחרונים בלבד, נעצרו על ידי צה"ל חמש חוליות טרור בגזרת רמאללה, שתכננו לחטוף חייל. העיתוי, על פי החשד, אינו מקרי: יום השנה לשחרורם של יותר מאלף אסירים פלסטינים בעסקת שליט, שעשרות מהם צפויים לחזור במסגרתו משנת גלות בעזה או בחו"ל לביתם בשטחי הרשות בשבועות הקרובים.
ממעקב צה"ל על המתרחש ברמאללה, העיר שהפעילות בה מהווה ברומטר לנעשה בתחומי הרשות כולה, עולה כי בניגוד לעבר - חמאס אינה "מחוץ לחוק". אם עד לפני כמה חודשים ניתן היה לראות שוטרים פלסטינים אוסרים לנופף בדגלי התנועה, הרי שהיום אותם דגלים מונפים בגאון על ידי פעילים ברחובות.
"יש שני אירועים שטרם קרו ביו"ש, ואם יקרו על רקע ההתקרבות בין פתח לחמאס, אז זה יהווה סימן להמשך: פתיחתם מחדש של מוסדות הדעווה של חמאס ברשות, והפסקה מוחלטת של מעצרי פעילי חמאס על ידי המנגנונים", הסביר הגורם הצבאי. "הרי המנגנונים פה פעלו נגד חמאס לאורך ולרוחב, עד לרמת מעקב אחר דרשות המואזינים במסגדים, ומעצרם אם הם מסיתים למצע של חמאס".
חלק גדול מההפגנות עדיין נהדפות על ידי השוטרים הפלסטינים בתוך הערים, ומפקדי החטיבות המרחביות של צה"ל עדיין נפגשים לישיבות תיאום עם מקביליהם הפלסטינים. גם הפעילות הצבאית בתוך הערים מתחשבת בהתרחשויות המדיניות הרגישות, ובכפוף לכך, עוסקת מערכת הביטחון באפשרות של הסלמה פוטנציאלית משמעותית, או אינתיפאדה נוספת, שתגיע מלמטה - מהאזרחים הפלסטינים עצמם.
פקטור נוסף, חדש ומוקצן יחסית, הוא הטרור היהודי. זה עלול להוות את הגפרור שיבעיר את השטח. גורמי הביטחון פועלים לסכל אירועים שמוגדרים כ"שכנות רעה" - סכסוכים מוכרים על אדמות - ופעולות "תג מחיר". הם מסיירים בכפרים הפלסטיניים במטרה לשבש מבעוד מועד אירועים מסוג זה, אך אין לדעת בשלב זה כיצד תשפיע פעולה נקודתית של עבריינים ישראלים על המציאות בשטח.
במקביל, ובאופן סמלי, הוצבו בשטח עשרות שלטים רשמיים, שמבשרים בעברית, באנגלית ובערבית על הכניסה לשטח המדינה המשקיפה החדשה, כפי שהוכרזה באו"ם. חלק מהם, על כל פנים, לא זכה לתוחלת חיים ארוכה.
Read this article in English