שתף קטע נבחר

 

עזה בין ערפאת למשעל: "הפעם ישראל מושפלת"

"רעידת אדמה", הוגדר ביקורו ההיסטורי של חאלד משעל ברצועה - שם נשא את נאום השטנה נגד ישראל - ובחמאס מזכירים את ההבדל מכניסתו החגיגית של ראש אש"ף לפני 18 שנים. עכשיו, גם כללי המשחק בתוך התנועה השתנו: משעל יוכל להמשיך להנהיג אם ירצה

שנת 1994 הייתה נקודת מפנה בהיסטוריה של עזה. ראש הרשות הפלסטינית דאז, יאסר ערפאת, נכנס לעיר ממצרים אחרי שנים רבות של גלות והתקבל על-ידי ההמונים בתרועות ניצחון. 18 שנים לאחר מכן קיבלה אתמול (שבת) עזה את ראש הלשכה המדינית של חמאס חאלד משעל באחד ממפגני הכוח הגדולים בתולדות התנועה. "הפעם הכניסה היא על פי רצון פלסטיני ואחרי ניצחון היסטורי אשר מרח את אפה של ישראל באדמה", הגדיר זאת חבר הלשכה המדינית, סאלח אל-עארורי.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

עארורי לא שכח לעקוץ את הרשות הפלסטינית. "הכניסה החדשה של ההנהגה באה שלא כמו הכניסה הראשונה,

 בעקבות הסכמי שלום שהכירו בישראל ומשא ומתן שנמשך כבר יותר מעשרים שנה - כאשר בזמן זה ישראל מנצלת אותו כדי לייהד את ירושלים ולהכפיל את ההתנחלויות והסתיימו בחיסולו של הנשיא ערפאת". בדומה למשעל, הוא פסק כי "הניצחון הפלסטיני" וכניסת ההנהגה לעזה הם התחלה חדשה להתנגדות לקראת שחרור ירושלים ופלסטין.

 

ביקור היסטורי: משעל מנשק את אדמת עזה    (צילום: רויטרס)

ביקור היסטורי: משעל מנשק את אדמת עזה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סימן מובהק לשינוי שעברה רצועת עזה היה ניתן לראות דווקא בנאומו אתמול של ראש ממשלת חמאס, איסמאעיל הנייה, מול מאות האלפים שהגיעו לכיכר "אל-כתיבה'' לציון יום השנה ה-25 לייסוד התנועה. הנייה שלח חצים לעבר נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, כשאמר שבשנת 2008 הוכרזה מלחמה על עזה מקהיר (מבצע עופרת יצוקה), ואילו השנה הוכרז הניצחון מקהיר (מבצע עמוד ענן). כמו שעזה של 1994 אינה עזה של 2012, כך גם עזה של 2008 אינה עוד עזה של היום.

 

"חמאס מתקרב להכרה מהמערב"

עד למבצע עמוד ענן נראה היה שמשעל נמצא לקראת סיום דרכו הפוליטית הנוכחית. הבחירות הפנימיות בחמאס - שעדיין לא הסתיימו ונערכות ב"מועצת השורא" החשאית - הביאו שני מועמדים בולטים אל קו הסיום: הנייה, וסגן ראש הלשכה המדינית, מוסא אבו מרזוק.

 אחד משניהם עתיד להיות היורש של משעל. אבל השבועות האחרונים הובילו למפנה.

 

ההישג המדיני החשוב לחמאס בעקבות "עמוד ענן" היה כאשר משעל בא לקהיר כדי להציג את דרישות חמאס להסכם הפסקת אש, ועמו נציגים של מצרים, טורקיה וקטאר, המדינות החשובות ביותר היום בציר הערבי-איסלאמי. מנהיג חמאס הצליח ליצור משוואה שבה מעורבות מדינות רבות, כולל מהמערב, אשר דנות עם חמאס באופן ישיר או עקיף על תנאי הפסקת אש. כך הוא הפך למעשה את חמאס לשחקן אזורי משמעותי.

 

משעל בין ההמונים, אתמול בעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משעל בין ההמונים, אתמול בעזה(צילום: רויטרס)

 

ערפאת בעזה - מתוך "ידיעות אחרונות", יולי 1994 (ארכיון ידיעות אחרונות) (ארכיון ידיעות אחרונות)
ערפאת בעזה - מתוך "ידיעות אחרונות", יולי 1994(ארכיון ידיעות אחרונות)

 

ההישג הזה והתמיכה שלה זכה משעל - שהגיעה לשיאה בסוף השבוע האחרון עם כניסתו כמנצח בשערי רצועת עזה ממעבר רפיח - שינו את כללי המשחק הפנימיים של חמאס. גורמים פלסטינים טוענים בימים האחרונים כי כהונה נוספת של משעל בראשות הלשכה המדינית של חמאס תלויה רק בו אישית. הוא נתון כעת ללחצים פנימיים בתנועה וכן וללחצים מצד מצרים, טורקיה ומצד תנועת האחים המוסלמים במצרים, כדי שיתרצה ויסכים להמשיך.

 

אל ערורי אמר כי הוא מקווה שמשעל ימשיך להנהיג את התנועה. "אחרי הניצחון האחרון של ההתנגדות בעזה, ובזמן שמנהיגי ישראל פורשים מהחיים הפוליטיים בשל תבוסתם, אנו מקווים שמנהיגי הניצחון, ובראשם חאלד משעל, ימשיכו בהנהגת התנועה וההתנגדות הפלסטינית לעבר שחרור פלסטין וירושלים".

 

גם העיתונות הבין-ערבית הבליטה והרעיפה שבחים על חמאס. העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" הגדיל וכינה את ביקורו של משעל ברצועה "רעידת אדמה פוליטית" והקדיש לו מאמר מערכת. הביקור משקף את אוירת הפיוס בתוך חמאס, נכתב, אחרי חילוקי הדעות בין ההנהגה בחו"ל להנהגה בעזה. עוד נטען כי העובדה שכל הפלגים הפלסטינים עומדים מאחורי חמאס בעקבות המבצע על עזה, יכולה להוביל להכרה בתנועה ושיחות עמה בצורה ישירה או עקיפה מצד מדינות המערב.

 

דגם הטיל שנורה לתל-אביב (רויטרס) (רויטרס)
דגם הטיל שנורה לתל-אביב(רויטרס)

 

מחנכים לשנאה מגיל צעיר. אתמול בעצרת (רויטרס) (רויטרס)
מחנכים לשנאה מגיל צעיר. אתמול בעצרת(רויטרס)

 

בנוסף ציין "אל-קודס אל-ערבי" כי העובדה שישראל לא הטילה וטו על הגעתו של משעל, מה שנועד לפי ההערכות לתת לחמאס רוח גבית - כדי לחזק את השליטה על הפלגים האחרים שישמרו על הסכם הרגיעה ולא יירו רקטות לעבר ישראל, וכן לחזק את המחנה המתון יותר בחמאס על חשבון המחנה הנצי. ההערכה הזאת נכתבה לפני נאומו התוקפני מאוד של משעל אתמול, ובו קרא לרצוח את הציונים הכובשים והבטיח שלא לוותר על פלסטין "מהירדן עד היום".

 

בג'יהאד מזגזגים

למרות התמיכה והשבחים, ישנם גם מי שכנראה לא אהבו לראות את משעל צועד בראש מחנה ההתנגדות הפלסטינית. גורמים בג'יהאד האיסלאמי שינו הבוקר את גרסתם באשר לביטול ביקורם ברצועה של מזכ"ל הארגון רמדאן שלח וסגנו זיאד נחאלה.

 הם טענו כי בג'יהאד הביעו חוסר נוחות מכך ששלח נמצא בחודש האחרון בצִלו של של משעל כפי שהדבר השתקף במסיבות העיתונאים במהלך השיחות על הפסקת האש והסכם הרגיעה בקהיר.

 

עוד אמרו אנשי הג'יהאד האיסאלמי כי הנהגת הארגון בעזה לא רצתה ששלח יגיע לרצועה אך תשומת הלב כולה תתמקד במשעל ואילו שלח יהיה זה הצועד בעקבותיו. הגרסה הראשונית הייתה שישראל הטילה וטו על ביקורם של השניים ואיימה כי זוהי הפרה של הסכם הרגיעה, ולכן הם נאלצו לבטל את הגעתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משעל מנשק את אדמת עזה, לראשונה בחייו
צילום: רויטרס
משעל והנייה. זה שעולה
צילום: רויטרס
החגיגות בשבת
צילום: EPA
צילום: רויטרס
ערפאת. חזר מתוניס ב-1994
צילום: רויטרס
מומלצים