ש"ס בעד ההחלטה: ביקורת על הפטור - צביעות
הממשלה אישרה גיוס 1,300 חרדים לשירות אזרחי ולא לצבא, וישי טוען: צה"ל לא מעוניין בחרדים. ח"כ זאב: "רוב בחורי הישיבות לא בנויים לצבא". יחימוביץ' לא ביקרה, ב"תנועה" של לבני תקפו: "עוד מסכה הוסרה, היא לא שונה מנתניהו"
הפטור שניתן לתלמידי ישיבות הוביל לביקורת חריפה במערכת הפוליטית על הממשלה, החרדים מגדירים את אותה ביקורת כצביעות. "אלפים עומדים בתור והצבא לא מעוניין בהם", אמר הערב (יום א') ל-ynet ראש רשימת ש"ס אלי ישי, שעות אחרי ההחלטה לאשר גיוס של 1,300 תלמידי ישיבות לשירות אזרחי, במקום לשירות צבאי. "כנראה בימי בחירות על כל החלטה תגיע ביקורת, אבל המציאות היא שיש אלפי חרדים שממתינים בתור לנח"ל החרדי ולצערנו הרב הצבא לא מממש את זה. אישור המכסות הזה יוכיח עד כמה גדול הביקוש".
- כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
חברו למפלגה נסים זאב היה אף נחרץ יותר. "כל מי שתוקף את ההחלטה הוא צבוע והזוי", אמר ח"כ זאב. "כל הזמן מדברים על הצורך לשאת בעול הציבורי והנה מאשרים כמות כזו יפה ומיד תוקפים גם את זה. הרי רובם המכריע של הבחורים לא בנויים פיזית ונפשית למלאכת הצבא, אבל רוצים לתת מעצמם למדינה. המתקפות עליהם הן חלק מתעמולת ההסתה לקראת הבחירות שאין לה שום מניע ענייני או רציני".
יו״ר הוועדה לביקורת המדינה, ח״כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), התייחס להחלטת הממשלה לגיוס חרדים לשירות הלאומי: ״יש היום מספיק ציבור חרדי שרוצה לשרת. אני דורש משר הביטחון להחליט עוד היום גם על הקמת שני גדודי נח״ל חרדי נוספים, הקמת גדודי מילואים לבוגרי הנח״ל החרדי והרחבת פרוייקט שח"ר בחיל האוויר והמודיעין, שייתנו מענה מיידי לצורך, תוך שיוויון הזדמנויות והבנה לצרכים״.
גם גורמי מקצוע הביעו תמיכה בתוכנית שאושרה בממשלה. שר-שלום ג'רבי, ראש מנהלת השירות האזרחי, הסביר כי "ההחלטה הזו מאפשרת בעצם לגייס הורים מעל גיל 22, שהצבא ממילא אינו מעוניין בהם. אנו מתכוונים לאייש את המכסות האלה בעיקר בחרדים נשואים עם ילד אחד לפחות. זו הפלטפורמה הטובה ביותר לשילוב חרדים במעגל העבודה ואף באקדמיה".
"הממשלה עושה צחוק מהחוק"
בפורום לשוויון בנטל הגיבו להחלטת הממשלה ואמרו כי "ממשלת ישראל שוב הוכיחה שפסיקות בג"ץ, רצון הציבור וצרכיה החברתיים הכלכליים והביטחוניים של המדינה בטלים בשישים לעומת מטרתה המקודשת - 'לשמר את יחסי האמון עם החברה החרדית'". הם כינו את ההחלטה "שוחד בחירות" ואמרו כי "מהלך בזוי זה מהווה המשך לצחוק שעושה הממשלה מהחוק ומהציבור, כשהיא מוצאת דרך להמשיך להעביר תקציבי עתק לישיבות למרות ביטול ההסדר "תורתו אומנותו" על ידי בג"ץ".
מימין, משמאל וגם ממרכז המפה הפוליטית ביקרו את הפטור לחרדים. בין היתר, מפלגות "יש עתיד" של יאיר לפיד, ו"התנועה" של ציפי לבני מתחו ביקורת חריפה על המהלך,
וגם יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט תקף את ההחלטה - אבל דווקא יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', בחרה לא להגיב.
ח״כ יואל חסון ממפלגת התנועה של לבני תקף את יו"ר העבודה על כך ואמר: "עוד מסכה הוסרה מפניה הצבועות של יחימוביץ', שכפי שהוכח היום אינה מבקרת את החלטתה האומללה של הממשלה להמשיך את הנצחת אי השוויון בחלוקת הנטל. מוטב שמצביעי העבודה ישימו לב לעובדה שיו"ר העבודה, המתבטאת בכל נושא חברתי, בחרה במודע שלא לתקוף את הפטור הציני של הממשלה לחרדים לגיוס ויבינו כי יחימוביץ' אינה באמת שונה מנתניהו ושותפיו".
במפלגת העבודה הגיעו לביקורת ואמרו כי "טבעי שב'תנועה' חשים מאויימים, שכן העבודה היא המפלגה הגדולה והחזקה בגוש המרכז. יחימוביץ' החליטה כי לא תגיב למתקפות אלה. אנו מציעים לראשי מפלגות אחרות בגוש לנהוג כמו יחימוביץ', להפסיק להתגושש אלה עם אלה, ולהתרכז בהפלת נתניהו".
בינתיים, הודיע יו"ר מפלגת יש עתיד, יאיר לפיד, כי יגיש מחר בבוקר בג"צ נגד המהלך. "החלטת הממשלה היא שערורייה לאומית", אמר לפיד. "אנחנו נדאג שזו תהיה הפעם האחרונה שמכונת הסחטנות מכופפת את שלטון החוק בישראל". לפיד קרא לשר הביטחון אהוד ברק לשלוח צו גיוס לצה"ל לכל אותם חרדים, ובנוסף הודיע כי לא ייכנס לממשלה שלא תשנה את קריטריון הותק בנישואין לצורך זכאות לסיוע בדיור הנחשב כמיטיב עם הציבור החרדי.