העו"ד שמת, הבוס שזכר, והחוק שמרגיז את רוסיה
סרגיי מגניצקי מת בנסיבות לא ברורות בכלא הרוסי לאחר שחשף פרשת שחיתות גדולה. מי ששכר את שירותיו לא שכח אותו והצליח להביא להעברת "חוק מגניצקי" בסנאט. מוסקבה מאשימה: אלה טקטיקות של המלחמה הקרה
המלחמה הקרה בין ארה"ב ורוסיה הסתיימה לפני יותר משני עשורים, עם קריסת הקומוניזם, אבל מלחמה אחרת, על זכויות האדם ברוסיה, לא ירדה מסדר היום האמריקני ומאיימת על יחסי שתי המדינות. לקראת סוף השבוע הסכסוך עלה מדרגה והצליח להעלות את חמתה של מוסקבה, כשהסנאט האמריקני העביר את "חוק הנשיאה באחריות על שם סרגיי מגניצקי" – הכרזת מלחמה, גם אם מילולית בעיקר, על שלטון החוק והדמוקרטיה נוסח ולדימיר פוטין.
מעטים בעולם ובאמריקה בפרט, זוכרים את מגניצקי, עורך דין לענייני מסים בן 37, שהצליח לחשוף שחיתות כספית ענקית בתוך הממסד הרוסי ושילם על כך במאסר. הוא נמצא מת בכלא הרוסי בנובמבר 2009, ימים ספורים לפני שמלאה שנה למאסרו – הזמן המרבי הקצוב ברוסיה למעצר ללא משפט. הנימוק הרשמי שסיפקו הרשויות למותו של מגניצקי בכלא היה התקף לב או קריסת בלוטת הלבלב, אבל חוקרים עצמאים טוענים שהוא מת כתוצאה מעינויים ובעיטות שספג.
מי שלא אפשר לסיפור החיסול של מגניצקי לרדת מסדר היום הוא ויליאם בראודר.
בראודר ייסד ועמד בראש "הרמיטג'", רשת השקעות בריטית שהייתה בזמנה הגדולה ברוסיה. הוא עשה מיליונים ללקוחות שלו על ידי השקעה נמוכה בחברות רוסיות בעלות פוטנציאל גדול.
מגניצקי עבד כעורך דין מטעם משרד אמריקני במוסקבה שהעניק ל"הרמיטג" ייעוץ בנושאי הון ומיסוי. הוא הצליח לחשוף תרמית מס ענקית על גב החברה, שבה היו מעורבים קציני משטרה ופקידים מתחום המס. מטרת התרמית הייתה לקבל החזרי מס שקריים בסך 230 מיליון דולר ממשרד האוצר הרוסי על ידי הצגת מסמכים שנגנבו מחברת ההשקעות הבריטית.
אבל מגניצקי הרודף הפך לנרדף והואשם בכך שבשנים הקודמות הוא עזר לחברת ההשקעות למצוא סעיפים שסייעו להפחית את תשלומי המס שלה לשלטונות הרוסים. בהמשך הפכו אותו השלטונות מחושף פרשת השחיתות, לאחראי לביצועה.
בראודר נלחם למענו ואחר כך לזכרו. הוא הצליח לשכנע את הסנאטור היהודי בן קרדין ממרילנד, שגייס לעניין את זוג הסנאטורים רבי ההשפעה ג'ון מקיין וג'ו ליברמן, והוביל חקיקה שמטילה סנקציות ומונעת אשרת כניסה מגורמים רשמיים רוסים שהיו מעורבים במעצרו וחיסולו של מגניצקי. תישלל מהם הזכות לאשרת כניסה לארה"ב ונכסיהם יוקפאו. קנדה והאיחוד האירופי שוקלים חקיקה דומה.
בסוף השבוע הפכה פרשת מגניצקי למלחמת זכויות אדם בין האמריקנים לרוסים.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב סיפר לכתבים כי הוא אמר למזכירת המדינה הילרי קלינטון בפגישתם בדבלין, שאמריקנים המעורבים בהפרת זכויות אדם, לא יוכלו להיכנס לרוסיה. בהודעה רשמית שיצאה ממשרד החוץ הרוסי מואשמת ארה"ב בחטיפת חשודים בטרור ושליחתם לעינויים במדינות אחרות ולכלא של הצבא האמריקני באי קובה.
מוסקבה האשימה את וושינגטון בשימוש בטקטיקות של המלחמה הקרה נגדה. אולם הנשיא ברק אובמה שיבח את הסנאט על העברת החוק והוא צפוי לאשרו בחתימת ידו בהקדם.