כך תבחרו ראש חצובה
רכשתם חצובה למצלמה? עכשיו צריך להתאים לה ראש למצלמת וידאו או סטילס. ליאור קורן ומישל דור עושים סדר בין צירי הזזה, ראש כדורי וראש נוזל. מדריך בחירת ראש חצובה
במדריך הקודם, למדנו כיצד לבחור חצובה למצלמה, אולם, מדובר רק בחציו של הסיפור, משום שלכל חצובה יש גם ראש ולא רק רגליים. ראש החצובה הוא החלק אשר עליו מונחת המצלמה והוא זה שמאפשר להזיז אותה לכיוונים שונים לפני הצילום תוך שמירה על יציבות. עם ראש חצובה מתאים תגיעו לרגע החשוב של לחיצה על לחצן הצילום - ותשארו עם תמונה חדה, ללא רעידות.
עוד ב-dtown:
A9 מיני – סטרימר אנדרואיד במבחן
טלוויזיות Ultra HD ישלטו בתערוכת CES הקרובה
אייפד מיני במבחן - זה הקטן, גדול יהיה
הבסיס (החלק התחתון) של אותו ראש, מתחבר אל החלק העליון בחצובה ע"י בורג במידה 1/4" או 3/8". בצד השני - החלק העליון של הראש, מתחבר אל המצלמה בעזרת "פלטת שחרור מהיר". פלטה זו, מתחברת אל תחתית המצלמה עם בורג ואל ראש החצובה עם מנגנון נעילה ושחרור מהיר. אותו מנגנון מאפשר לנתק את המצלמה מהחצובה ולחבר אותה באופן בטוח ומהיר. בדגמים מתקדמים, ניתן למצוא פלטת שחרור עם מנגנון החלקה, המאפשר לשנות את מיקום המצלמה על גבי ראש החצובה ובכך להגיע לאיזון משקלי אופטימלי. חלק מראשי החצובה מגיעים עם פלס – מה שמקל על איזון החצובה והשגת קו אופק מיושר בתמונות. מחירי ראשים לחצובות, מתחילים בסכום של כ-200 ₪ ומאמירים לכמה אלפי שקלים עבור ציוד למקצוענים.
משקל
כשאתם ניגשים לבחירת ראש חצובה, חשוב לבחור באחד שיכול לעמוד במשקל המצלמה וציוד נלווה שמחובר אליה כמו עדשה ומיקרופון או פלאש. ראשי חצובות זולים מאוד עשויים פלסטיק והטובים יותר בנויים סוגי מתכות שונים כמו פלדה, מגנזיום וטיטניום או חומרים קרמיים. אם אתם מתכוונים לסחוב חצובה לטיול, זכרו שבנוסף לראש החצובה והציוד, יש גם את רגלי החצובה. ראש סטילט פשוט שוקל כמה מאות גרמים ואילו משקלו של ראש מקצועי עבור מצלמת וידאו ינוע בין קילו לשניים ויכול להגיע גם ליותר מכפול. בנוסף קחו בחשבון את גובה יחידת הראש. לרוב 10 ס"מ בממוצע. הגובה הזה מתווסף לזה של רגלי החצובה ומעלה את מיקום מרכז הכובד שלה.
יש להתאים את סוג ראש החצובה בהתאם לשימוש המיועד במצלמה: צילום תמונות סטילס או וידאו.
ראש סטילס
ישנן שתי קטגוריות עיקריות בתחום הסטילס: ראשים כדוריים או Pan / Tilt. האחרון מגיע עם שלושה צירים עבור הזזת המצלמה (ראש "3 Way"), לכל ציר יש ידית כיוון ומנגנון נעילה עבור כיוון מדויק על ציר מבוקש. בכך ניתן לנעול ציר ספציפי תוך השארת השני במצב חופשי. למשל בצילום פנורמה, הציר האנכי ינעל, על מנת למנוע תזוזה של המצלמה מעלה מטה (שמירה על אופק מפולס) ואילו הציר האופקי, יאפשר להזיז את המצלמה לכיוון הרצוי.
בראשים מסוג זה, אפשר להעביר את גוף המצלמה באופן מהיר ממצב "נוף" (Landscape) אל מצב "פורטרייט". ראש מסוג זה נחשב לאמין יחסית, והוא נתון לפחות בעיות מכניות.
ראש כדורי
סוג זה מאפשר לנוע עם המצלמה במהירות לכל מיקום רצוי על ציר אנכי ואופקי. המצלמה נעה באופן חופשי לכל הכיוונים וניתן לנעול את מיקומה באופן מהיר ע"י שימוש במנגנון נעילה יחיד. כדאי לדעת כי בראשים כדוריים זולים, מצלמה כבדה לא תמיד תנעל כמו שצריך בזויות חריפות וייתכן והראש יחליק בגלל המשקל. בנוסף, המנגנון שנועל את שני הצירים ביחד, מתגלה כבעייתי יותר בצילומים בהם צריך לשמור על זוית רציפה מדויקת, למשל פנורמה בה צריך קו אופק אחד בכמה תמונות. לצורך זה, ראשים כדוריים מתקדמים כוללים גם בסיס PAN אשר מזיז את המצלמה על קו אופקי. להבדיל מסוג הראש הקודם, ראש כדורי עלול להיות רגיש יותר ללכלוכים שמצטברים על הכדור או שריטות שימנעו ממנו לזוז באופן חלק.
ראש גימבל
מיועד בעיקר עבור עדשות כבדות במיוחד, מבנהו מזכיר את האות U (או חצי ממנה – בתצורת חצי קשת). הוא מאפשר להניע את המצלמה והעדשה בתנועה חלק מעלה – מטה וגם לצדדים ונוח מאוד לצילומי מעקב אחרי ציפורים או חיות אחרות.
ראש וידאו
ראשים המיועדים לצילום וידאו, בנויים עם אחד משני מנגנונים: חיכוך או נוזל. בראשון התנועה החלקה מתאפשרת על ידי מגע פיזי בין חלקי ראש החצובה, ובכך מונעים זעזועים או תנועה חדה. בראש נוזל (לרוב שמן) השיכוך נעשה על ידי דחיסתו בין חלקי הראש. בזמן שמניעים את ראש החצובה, הנוזל הדחוס מונע תזוזה חדה וזעזועים. ראש זה מגיע עם אפשרות להזזה בשני צירים (אופקי ואנכי), אבל לא מאפשר להטות את המצלמה למצב פורטרייט (כפי שנדרש בסטילס).
ראשי וידאו מקצועיים ויקרים יותר, כוללים גם אפשרות שליטה על מידת התנגדות הראש לסיבוב, מה שמאפשר לשלוט על דיוק התנועה ומהירותה. ראש וידאו מגיע עם ידית אחיזה גדולה וארוכה יותר לעומת זה של סטילס, בכדי לאפשר עבודה מדויקת יותר עם היד, חלק מהראשים, מאפשר גם לחבר שתי ידיות אחיזה.