דו"ח בוושינגטון: איך ייראה העולם ב-2030?
אנשים יהיו משכילים יותר ומחוברים באמצעות הטכנולוגיות המודרניות ובריאים יותר הודות לרפואה המתקדמת, אבל יהיו גם התקוממויות ועימותים על מזון ומים, במיוחד במזרח התיכון
תחזית של המודיעין הלאומי האמריקני לשנת 2030, המתפרסמת היום (ב'), קובעת כי 60 אחוז מאוכלוסיית העולם תתגורר בערים בעוד 18 שנים, ומרבית בני מעמד הביניים ייהנו מקשרי הטכנולוגיה המודרנית, משירותי ביטוח בריאות מתקדמים ומהקשר הגלובלי שיובילו ככל הנראה ארה"ב וסין. אבל לצד התחזית האופטימית הזו, היא מצביעה גם על תסריט של התקוממויות ועימותים על מזון ומים, במיוחד במזרח התיכון ובאפריקה, וחוסר היציבות תתרום להתמוטטות כלכלית עולמית.
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
התחזית המוצגת היום בוושינגטון היא תוצאה של ניתוח של קהילת המודיעין האמריקנית, הבודקת לאן פניו של העולם בשני העשורים הבאים. התחזית מוגשת למקבלי ההחלטות בבירה האמריקנית, כדי שיוכלו להתכונן לתסריטים השונים ב-18 השנים הבאות.
על-פי הדו"ח, תהיה צמיחה עולמית של מעמד הביניים. אנשים יהיו משכילים יותר ומחוברים באמצעות הטכנולוגיות המודרניות ובריאים יותר הודות לרפואה המתקדמת. מרכז הכוח לא יהיה יותר במדינה אחת או שתיים, אלא יפוזר ברשת של מדינות שיפעלו ביחד. במדינות מערביות כמו ארה"ב, שבהן יש ירידה באחוז הלידות ואוכלוסייה מזדקנת, תהיה האטה כלכלית. התסריט האופטימי מדבר על שיתוף פעולה בין ארה"ב לסין, שיובילו לשיתוף פעולה גלובלי נרחב יותר.
אבל למרות התחזית האופטימית לגבי העולם, הרי שיגברו העימותים על מקורות מים, מזון ואנרגיה. הדו"ח המודיעיני האמריקני מציין שקרוב למחצית מאוכלוסיית העולם תחיה באזורים שבהם צפוי מחסור חמור במים. המזרח התיכון ואפריקה יהיו במוקד המחסור והעימותים. גם סין והודו יהיו פגיעות במיוחד למחסור. הגורם המאזן שיכול להציל את העולם ממציאות של מחסור במים, מזון ואנרגיה הוא הטכנולוגיה, שעשויה לתת דחיפה לייצור.
הדו"ח מזהיר מהתמוטטות כלכלית וממלחמות בין מדינות, שלא יסתגלו במהירות לשינויים שיסחפו את העולם כולו לעימותים בעקבות המזרח התיכון ודרום אסיה. הדו"ח מדבר גם על תסריט פסימי, שלפיו ארה"ב תתכנס בתוך עצמה ותפסיק להיות השוטר העולמי ותהליך הגלובליזציה ייעצר.
לרואי שחורות מספק הדו"ח הזה עידוד רב, שכן הוא מציין תסריטי אימה שישנו את פני ההיסטוריה, כמו מגיפות שיפילו מיליוני חללים בתוך כמה חודשים ושינויי אקלים מהירים יותר, שיקשו על אספקת מזון להאכלת אוכלוסיית העולם.
הדו"ח האמריקני מציג אופציות חיוביות שיסייעו ליציבות העולם, כמו רפורמה באיראן או דמוקרטיה בסין. נקודה אחת היא לא בגדר נבואה: ארה"ב תהפוך בשנים הקרובות לעצמאית במקורות האנרגיה שלה. ארה"ב תוכל לספק את כל צורכי האנרגיה שלה בגז טבעי ותוכל להיות יצואנית של גז למשך עשרות שנים.