נגד הסטיגמה: איזו דיאטה עושים לשוטרים בארץ?
השוטרים שתפגשו היום ברחובות בריאים יותר: בשנה האחרונה מתקיים במשטרת ישראל מיזם לקידום בריאות העובדים, עם סדנאות דיאטה וגמילה מעישון. איך מגיבים השוטרים שפתאום נכנסו להם לצלחת - ומה יוצא למשטרה מההשקעה?
כשהגיעו תוצאות הבדיקות של חיים מזרחי, בן 48 מגדרה, חשכו עיניו. אחרי שסבל במשך תקופה מסחרחורות, עייפות ותחושה כללית רעה, התברר שהוא חולה בסוכרת. רס"ב מזרחי, חוקר בימ"מ מרכז במשטרת ישראל, פנה מיד למרפאה במשטרה כדי לבדוק כיצד אפשר לטפל בו.
"הבדיקות היו פשוט קטסטרופה", הוא מספר בראיון ל-ynet. "כשהגעתי למרפאה של המשטרה הציעו לי להשתתף במיזם בריאות חדש, והפגישו אותי עם דיאטנית שהתאימה לי תפריט אישי על פי תוצאות הבדיקות.
"אחר כך צירפו אותי לקבוצה שעסקה בשינוי תזונתי ופעילות גופנית, וכולנו קיבלנו מד צעדים כדי לוודא שאנחנו עושים 10,000 צעדים ביום".
להיות בריאים במקום העבודה:
- שפעת: מה לעשות כדי לא להידבק במשרד
המיזם שבזכותו שינה מזרחי את חייו ואת מצב בריאותו הוא פרויקט ייחודי המתקיים במשטרת ישראל בשנה האחרונה, שנועד לקדם את בריאות העובדים בעיקר בשני היבטים - תזונה נכונה והקפדה על פעילות גופנית.
במסגרת התוכנית נבדקו 22,000 שוטרים, כל שוטרי הקבע מעל גיל 25 ללא יוצא מהכלל, בחמישה מרכזי בריאות חדשים שהוקמו במחוזות ברחבי הארץ לצורך העניין, ונרשמו מדדים רבים הנוגעים לבריאותם: משקל, BMI, שומנים בדם, היקף המותניים, אחוזי השומן, תוצאות בוחן כושר ועוד.
בהתאם לנתונים האישיים של השוטר הורכבה עבורו תוכנית אימון ותזונה אישית, והוא צוות לסדנאות בנושאי בריאות ולמאמן בחדר הכושר, כדי לוודא שהוא עומד ביעדים שהוצבו לו.
חודשיים מתחילת התוכנית נבדק מזרחי שוב, ולמרבה ההפתעה הסוכרת נעלמה כלא הייתה. "כל הבדיקות חזרו מהקו האדום לטווח הנורמה", הוא אומר בסיפוק. "אני עדיין מקבל טיפול תרופתי, אבל השינוי הכולל הוביל לירידת הסוכר מ-170 ל-95, ובדרך גם רזיתי שמונה קילו".
אתה מרגיש שקיבלת הזדמנות לתיקון בזכות הפרויקט?
"כל אורח החיים שלי השתנה בזכותו. כחוקר אני יושב כל היום, ועכשיו כדי להשלים את מספר הצעדים הדרוש הוספתי הליכות בלילה של שישה-שבעה קילומטרים, ואני מתאמן בחדר הכושר. בלי המסגרת לא הייתי עושה את זה, ואם כל זה היה מחוץ למשטרה ועולה לי המון כסף, לא בטוח שהייתי נכנס לעניין.
"הרגע שבו המשטרה אומרת בפירוש שהבריאות שלי חשובה לה כארגון, וגם נותנת לי להתאמן על חשבון העבודה - תורם המון מבחינתי".
מרזים, מתאמנים ונגמלים מעישון
כדי לשפר את מצב בריאותו של השוטר מזרחי ועמיתיו, עבדו בשנים האחרונות במשטרת ישראל על פיתוח התוכנית, ובקצב מואץ מאז שזכתה ל"אור ירוק" מהמפכ"ל הנוכחי, רנ"צ יוחנן דנינו. המיזם נהנה מתקציב של שישה מיליון שקלים הפרוסים על פני חמש שנים.
בין השאר, נפתחו חדרי כושר בכל יחידות המשטרה (בתחנות קטנות נחתמו הסכמים עם מכוני כושר ציבוריים), הוכשרו 80 מדריכי כושר כדי לעקוב אחר תוכניות האימון של השוטרים וגובשו ימי ספורט שבהם יכולים להשתתף כל השוטרים בפעילויות ולא רק הספורטאים המצטיינים. מעבר לזה, כל שוטר רשאי להתאמן פעמיים בשבוע במשך שעתיים על חשבון שעות העבודה.
גם המטבחים בתחנות המשטרה עברו שינוי, והם מציעים היום "פינות בריאות" שבהן מגוון ירקות ללא שמן ותיבול, ומנות בריאות נוספות.
השוטרים מעודדים לשנות את הרגלי התזונה שלהם, ו-750 מהם משתתפים בכל עת בסדנאות המובלות על ידי דיאטניות ומאמני כושר גופני, שבהן הם לומדים במשך 14 שבועות כיצד לאכול נכון יותר - ואם צריך, גם לרזות ולהגיע למשקל תקין.
כ-250 שוטרים השתתפו עד כה בסדנאות לגמילה מעישון, וכ-80% מהם הפסיקו לעשן בעקבות זאת. גם הצד הנפשי אינו מוזנח, וקציני בריאות הנפש במשטרה מעבירים סדנאות להתמודדות עם מתח ושחיקה, כדי להקל את העבודה היומיומית שלעתים משפיעה על השוטרים גם בביתם.
תוצאות המדדים הבריאותיים של השוטרים ונוכחותם בחדר הכושר מהוות היום חלק מהציון הקובע את ביצועי היחידות או המרחבים ומפקדיהן, כך שהמוטיבציה לשינוי גדולה בכל רמות הפיקוד בתחנה. במשטרה מתגאים בכך שכ-10,000 שוטרים, מחצית מכוח האדם שבשירות קבע, מתאמנים היום פעמיים בשבוע בחדר הכושר.
"שוטר בריא הוא שוטר טוב"
אבל מה יוצא מכל זה למשטרה כארגון? "שוטר בריא הוא שוטר טוב יותר", קובע נחרצות ניצב משנה צבי לנקובסקי, קצין רפואה ראשי של משטרת ישראל, "ומערכת שמשקיעה ברפואה מונעת מרוויחה.
"אני רוצה לראות בכביש שוטרים עם חגורה על הבטן ולא עם הבטן על החגורה. שוטר שרואה שהמערכת משקיעה בו, באה לקראתו ומספקת לו סדנאות - מרגיש שדואגים לו. המוטיבציה והרצון שלו להשקיע ולהחזיר לארגון גדלים עשרת מונים.
"השוטר מרגיש שיש לו 'אבא' ומשפחה, והתוצאות ניכרות גם בעבודה וגם ביחס מול האזרח. אני מאמין בזה בלי הרבה פילוסופיה מסביב".
-איך בחרתם באילו תחומים תדחפו לשינוי?
"חייבים להתמקד בדברים שאפשר לתקן. אין לנו אמצעים לטפל בחולי לב או סרטן חלילה, אבל אפשר לשלוט בגורמי סיכון כמו השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת, פעילות גופנית ועוד.
"במקרים רבים אנחנו הראשונים לגלות בעיות לב או מחלות חמורות אחרות, בזכות הבדיקות, והיו גם שוטרים שהגיעו היישר ממרכז הרפואה שלנו למיון לבבי ולצנתור לצערי. שוטר אחד הגיע בהפסקה בעת סיור שלו עם הניידת וביקש לעבור את הבדיקות, ומשם הוא הגיע מיד למיון כיוון שהתברר שהוא עובר התקף לב שקט, ללא כאבים".
-איך מגיבים השוטרים כשפתאום "נכנסים להם לצלחת"?
"מבחינה חוקית, המשטרה היא גוף ביטחוני שמבוסס על יכולת גופנית, לכן במסגרת תנאי העבודה מותר לדרוש ששוטר יהיה בכושר ולבדוק זאת. כל שוטר חותם על ויתור סודיות רפואית, ואנו רשאים לבקש ממנו לשפר פרמטרים מסוימים. ומהצד האנושי, רוב הפידבקים מצוינים. היו כאלה ששאלו שאלות בהתחלה, אבל רוב השוטרים מרוצים מאוד מהכלים שניתנים להם ומהשינוי שחל בהם. הרעיון הוא לתת טעימה ולעורר את האנשים לרצות לעשות עוד. אנחנו פועלים רק שנה, אבל כבר רואים תוצאות מאוד יפות. זאת השקעה שבסיכומה היא חיסכון".
יהודה רזה 20 קילו
מי שעוד הרוויח מהמיזם הוא רס"מ יהודה גנץ, בן 39 מראשון לציון וסייר במשטרה. מאז פסח האחרון רזה גנץ 20 קילו.
"סבלתי מעודף משקל מסוים ומכולסטרול גבוה", הוא מספר בראיון ל-ynet, "בעקבות הבדיקות במשטרה השתתפתי בסדנה עם דיאטנית, שהעלתה בי את המודעות לגבי אכילה נכונה ופעילות גופנית, והתחלתי לצמצם כמויות ולחשוב על כמה פחמימות אני אוכל. היום אני אוכל לא כדי לרוקן את הצלחת, אלא כדי לחוש שובע.
"נתנו לי גם יום מסוים בשבוע שבו יכולתי להתאמן במרוכז בחדר הכושר, והיום אני מצליח לבצע דברים שלא האמנתי שאני יכול לעשות. בכלל, הרופאה שלי הרבה יותר מרוצה עכשיו, ואני נהנה מהעובדה שהגעתי למשקל שבו הייתי כנער".
-איך הגבת בתחילה כשבמקום העבודה שלך דחפו לשינוי כזה?
"באתי מעצמי מתוך רצון לעשות את השינוי. רציתי להראות לעצמי שאני יכול, כי הכל בראש בסופו של דבר וכולנו יודעים את זה. הפרויקט רק נתן את הדחיפה - והיום אני מרגיש הרבה יותר טוב עם עצמי".
באים ללמוד מהמשטרה
"במשך שנות הפיתוח הפך המיזם במשטרת ישראל לתוכנית הכי טובה שיש היום בארץ לבריאות העובד", מחמיאה רותי ויינשטיין, מנהלת המחלקה לחינוך וקידום בריאות במשרד הבריאות. "הם באו עם חזון והרבה התלהבות והצליחו להפוך את הארגון לבריא יותר, כשהשנה האחרונה היא רק השיא של כל הפעילויות.
"הם עובדים מלמעלה עם המפכ"ל וגם מלמטה עם השוטר הפשוט בתחנה, ועושים את זה בצורה הכי נכונה שאפשר. כשהבינו ששוטרים אוכלים מעט מדי ירקות, פירות וחלבונים הם שינו את כל מערך ההזנה, בעלות לא מעטה, אבל הרוויחו את זה חזרה בבריאות, בפחות היעדרויות בעבודה ובשוטרים שיכולים לרוץ בקלות. זה דבר פנטסטי".
-מה מקום עבודה מרוויח מהשקעה כזאת?
"אנחנו יודעים לפי כל המחקרים שכך עובד מרגיש שייך יותר לארגון ופריון העבודה שלו עולה. יש פחות היעדרויות, ועובד בריא פשוט מצליח לעבוד טוב יותר. זה מחזיר את העלויות הכלכליות, אבל לא כולם מוכנים להשקיע. במשטרה עשו את זה.
"הם לא רק מדברים עם השוטר על הצורך לאכול טוב יותר, אלא מספקים בעצמם את האוכל הטוב. 60%-70% מהשוטרים אוכלים ארוחת צהריים בתחנה, אז הם שינו את מפרט ההסעדה. הם לא מאשימים את העובדים אלא מאפשרים להם שינוי.
"גם בנושא העישון הם החלו בסדנאות גמילה מעישון לפני שאלה נכנסו לסל הבריאות, והחזירו את בוחן הכושר כדי שהשוטרים יצטרכו לעמוד באיזשהו רף. זה דגם מצוין של קידום בריאות".
-ארגונים ממשלתיים אחרים לוקחים דוגמה היום מהמשטרה?
"אנחנו שולחים בעצמנו אנשים למשטרה מתוך ארגונים ממשלתיים אחרים כדי לראות את הפעילות, והם מוכנים בשמחה לפרוש לפני כולם את התורה.
"כללנו את המיזם בתוכנית הלאומית לאורח חיים פעיל ובריא, ודרך זה יכולנו לעזור להם ולתקצב חלק מהפעילויות. הם דואגים גם למשפחות ולבני הזוג באמצעות סדנאות ואמצעים נוספים, וזה דגם לתוכנית הלאומית כיוון שאנחנו מסתכלים על כל המעגלים ורוצים להשפיע כבר מגיל אפס".
בינואר הקרוב יחלו במשטרה בסבב בדיקות חדש של כל השוטרים, כדי לבחון אם חלו שינויים במדדים הפיזיים שלהם.
"אני מאמין שבבדיקות השנה נראה תוצאות יפות של כל מה שעשינו עד עכשיו", מסכם לנקובסקי. "לרפואה המונעת אין סוף, למעשה. צריך להיות כל הזמן עם היד על הדופק".