שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

האחיות נטשו מחלקות: "שנתניהו יתערב"

המו"מ עם האוצר לא קידם הבנות בין הצדדים, ובמקביל לניסיונות להשיב את האחיות למחלקות בצווי מניעה, הן נטשו את המחלקות בבתי החולים. יפה זליג, אחות בפנימית ג' ברמב"ם, הזילה דמעה כשנטשה: "נורא קשה לנו לעזוב ככה את החולים". האוצר: ניתנה הצעה מאוד רצינית, שכל גורם היה מברך עליה

מאבק האחיות מגיע לשיא, אבל הפתרון לא נראה באופק. ביום התשיעי לשביתה, למשך ארבע שעות נוטשות הבוקר (יום ג') האחיות את המחלקות בבתי החולים הממשלתיים. במקביל הודיע האוצר כי יפנה לבית הדין לעבודה במטרה להוציא צווי מניעה אשר יחייבו אותן להמשיך בעבודתן למרות המחלוקות, אך פנייה שכזו טרם נעשתה, והצדדים אמורים להיפגש ב-12:00.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet 

 

מאות אחים ואחיות עזבו בשעה 9:00 את מחלקות האשפוז והמכונים בבית החולים רמב"ם בחיפה. שם, כמו גם בבתי חולים אחרים, משתתפים העובדים בכינוס ההסברה על מאבק האחיות. מנכ"ל הסתדרות האחיות, אורי פליישמן, אמר כי המשא ומתן עם נציגי משרד האוצר יתחדש בצהריים. פליישמן אמר בכנס בבית החולים איכילוב שהועבר בשידור חי ב-ynet כי "אני מקווה שהאוצר יתעשת והגיע הזמן שנתניהו יתערב". 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)
 

 

יו"ר ועד האחיות, ריימונד שחאדה, עבר בין המחלקות והכריז כי על פי החלטת הסתדרות האחיות על כולם לנטוש את המחלקות ולהשאיר רק שני אנשי צוות לפעולות מצילות חיים ולחלוקת תרופות.

 

נציגי הוועד התייחסו לעובדה שראש הממשלה לא מתערב במשבר, ואמרו כי הדבר מצביע על "זלזול ואדישות. שר הבריאות לא מתערב במשבר כי אין שר בריאות", אמרה אחת מחברות הוועד, "וראש הממשלה חושב על הבחירות ולא על החולים והאזרחים שסובלים".

 

כבר לא באים למקצוע

יפה זליג, אחות אחראית בפנימית ג' הזילה דמעות כשנאלצה לעזוב את המחלקה עם האחיות האחרות. "זה נורא קשה לנו לעזוב ככה את החולים. אבל המצב הזה לא יכול להימשך. אני רואה יום יום איך האחים והאחיות לא עומדים בעומס ולא מצליחים לתת טיפול כמו שהיו רוצים, לחולים שממלאים גם את המסדרונות".

 

עוד הסבירה: "זה לא מקצוע רגיל. אנחנו לא עובדים כמו אנשים רגילים. אחים ואחיות עובדים לילות, סופי שבוע ושבתות, ואפילו לא יכולים לקחת הפסקה כמו אדם נורמלי".

 

איכילוב נטוש (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
איכילוב נטוש(צילום: ירון ברנר)

 

מנהלת הסיעוד בבית החולים, ד"ר חנה אדמי, אמרה כי בבית החולים 1,500 אחיות ואחים וכדי לעמוד בתקן של משרד הבריאות עצמו יש צורך בעוד 100. "אנחנו במחסור של שנים בתקנים ובאחיות וגם לא מצליחים למשוך את הדור הצעיר למקצוע. אנשים לא הולכים היום לעבוד רק בשביל שליחות. הם רוצים לדעת כמה ירוויחו", אמרה.

 

במחלקה פנימית ב' עמדה מזל כרמל, תושבת הקריות ודמעות בעיניה. בעלה משה מאושפז לסירוגין בבית החולים כבר שלוש שנים, סובל מבעיות בכליות ומבעיות פנימיות נוספות. היא ראתה כיצד האחיות נוטשות את המחלקה ואמרה כי היא מצדיקה אותן "במיליון אחוז". לדבריה, "לפעמים אני ממש מרחמת עליהן. למרות מצוקת כוח האדם הן מטפלות בבעלי בצורה מדהימה. אין לי מילים, כל מה שהוא צריך הוא מקבל עוד לפני שהוא מבקש. חייבים לשפר להן את התנאים ולהגדיל את כוח האדם", אמרה.

 

"אף אחד לא יכריח אחיות לעבוד בתנאים הללו"

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה הבוקר לחדשות ynet ברדיו האזורי ש"אם מדינת ישראל חושבת שהאחיות המסורות האלה צריכות לעבוד תחת צווי מניעה - בבקשה. אבל אם האוצר חושב שאנחנו נפסיק את המאבק שלנו הוא טועה, חד וחלק. הגיע הזמן שראש הממשלה יתערב. אנחנו נקיים כל פסיקה של בית הדין אבל אף אחד לא יכול להכריח את האחיות לעבוד בתנאים האלו".

 

כהן הבטיחה ש"האחיות ימשיכו להיאבק בכל הכוח, אנחנו חייבים זאת למדינת ישראל. לא יהיו אחיות וכל האחריות מוטלת על אנשי האוצר. כל מה שהם יודעים זה רק לחפש איזה תלוש הזוי", היא אמרה בתגובה לכך שהאוצר הפיץ לכתבים תלושי שכר של אחיות שמרוויחות יותר מ-20 אלף שקל.

 

נטישה ברמב"ם, הבוקר (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
נטישה ברמב"ם, הבוקר(צילום: אחיה ראב"ד)

 

אז מה בדיוק יקרה הבוקר? חדרי הניתוח יעבדו במתכונות חירום. "עד עכשיו איפשרנו לפתוח עוד חדרי ניתוח, זה נפסק", אמרה יו"ר הסתדרות האחיות. "בכל מחלקות האשפוז תישארנה רק האחיות הנדרשות להצלת חיים ולמתן תרופות. כלומר, שתיים-שלוש אחיות במחלקה בלבד, בארבע השעות האלו". לדבריה, במחלקת טיפול נמרץ יישארו צוותים מצומצמים, וכך גם במחלקת יולדות, פגים, אונקולוגיה ודיאליזה.

 

בבריאות הציבור והקהילה לא יעבדו כל התחנות, הוסיפה כהן. "אין ספק שזה צעד לא קל, אך לא הייתה לנו ברירה. המדינה מנצלת אותנו עקב המסירות שלנו. זהו יום עצוב למדינת ישראל, לאחיות ולחולים. הביאו אותנו למצב כה קשה, עד שאנו נאלצות לנטוש את המחלקות".



אחות עם חולה במסדרון ברמב"ם (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
אחות עם חולה במסדרון ברמב"ם(צילום: אחיה ראב"ד)

 

המחאה נמשכת. סורוקה אתמול (צילום: שרון פלש ) (צילום: שרון פלש )
המחאה נמשכת. סורוקה אתמול(צילום: שרון פלש )
 

 

על המו"מ עם האוצר, שאנשיו הבהירו כי הוא נמשך, התייחסה כהן באופן שונה לחלוטין כשהבהירה: "אנו יושבים במשך שבועות על גבי שבועות ללא משא וללא מתן. איך מישהו מהאוצר אמר לי? 'לא התחייבנו לתת לכם שכר'. שאלתי אם זו התוכנית 'הכול דיבורים?' ביום חמישי סיימנו פגישה ולא ישבו אתנו לא ביום שישי, לא במוצאי שבת ולא ביום ראשון. ביום שני הם הגיעו בצוות מצומצם".

 

שביתת האחיות - כתבות אחרונות: 

האחיות מחריפות המאבק: ניצלו המסירות שלנו

האחיות ינטשו את המחלקות; האוצר יבקש צווים

האחיות נעלבו: הממונה על השכר לא בא לפגישה

  

מנגד טען יוסי כהן, המשנה לממונה על השכר באוצר: "במקביל לכך שניהלנו מו"מ עם האחיות, גם הכנו פנייה לבית הדין, ובשעות הקרובות נגיש בקשה שיתערב להפסיק את העיצומים". הוא טען כי האחיות מחויבות ל"תקופת שקט תעשייתי" עד סוף החודש, אך לדבריו "למרות זאת ניהלנו עמן מו"מ כדי לקדם תהליך הידברות".

 

הוא סיפר כי "ניתנה הצעה מאוד רצינית, שכל גורם היה מברך עליה למרות המצב הכלכלי. אצטט את סטנלי פישר בדבריו אתמול - אחרי הבחירות נעמוד מול בעיה תקציבית ענקית. המשמעות היא קיצוץ בהוצאות של 15 מיליארד שקל. אין תקציב ל-2013, הממשלה הבאה אמורה לקבוע סדרי עדיפויות. יש לנו גירעון של 40 מיליארד שקל בתקציב. במצב הזה יש לנו קושי רב לשפר את ההצעות שלנו לאחים והאחיות".

 

משה בר סימן טוב, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אמר כי מדובר בריטואל שנתי. "כל חורף בשנים האחרונות היה סכסוך עם האחיות", הוא אמר. "כל פעם עשינו את מה שיכולנו: באנו לקראתן, נתנו תקנים, משמרות, שכר דירה, מלגות, אנחנו עושים מה שניתן". עוד אמר: "אנחנו לא 'לא אוהבים את האחיות', אנחנו לא 'נגד האחיות'. יש לנו שתי מגבלות שביניהן אנו נעים: המצב הפוליטי של הממשלה והיכולת שלה להתחייב לטווח ארוך: מבחינה דמוקרטית, זה לא נכון שממשלת מעבר תיקח על עצמה התחייבויות שישפיעו על הממשלה הבאה אחריה, שישפיעו על היכולת של הממשלה הבאה לקבוע סדרי עדיפויות".

 

מנכ"ל הסתדרות האחיות, עו"ד אורי פליישמן, התייחס לגובה השכר של האחיות, שלגרסת האוצר הינו גבוה יחסית לשכר הממוצע במשק. הוא הסביר כי לא משנה איזו "מניפולציה יעשו, איזה תלוש שכר יביאו. צעירים לא באים ללמוד את המקצוע ואנשים עוזבים אותו".

 

הוא הציע לאנשי האוצר ללכת לבתי חולים, "שיראו שאין אחיות. בשורה התחתונה, בחודש מרס הם התחייבו לעשות שינוי יסודי, והסכימו שנדרש שינוי מהותי וחשוב כדי שאנשים יבואו למקצוע. עכשיו הם רוצים להתנער מזה. אבל חבל שאת האנרגיה הם מוציאים על הצגת תלושים כאלה ואחרים, מופרכים ומוגזמים. שיוציאו את האנרגיה הזו על משא ומתן כדי להגיע לפתרון". עוד הבהיר כי "משרד האוצר אומר שהשכר הממוצע מאוד גבוה ובמשא ומתן שהוא צריך לשלם הוא אומר שהשכר הממוצע יותר נמוך, אלו מניפולציות שלא מקובלות".

 

בהכנת הידיעה השתתף איתי גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא אחיות. איכילוב נטוש
צילום: ירון ברנר
אילנה כהן. "אין משא ואין מתן"
צילום: ירון ברנר
האחיות מפגינות בסורוקה
צילום: שרון פלש
וברמת גן
צילום: דנה קופל
מומלצים