שתף קטע נבחר

הטיפול שהציל בת 6 מלויקמיה: נגיף איידס מהונדס

אמה ווייטהד בת ה-6, חולת לוקמיה, לא הגיבה לכימותרפיה. כשהיא גוססת עברה טיפול חדשני בארה"ב - ובעקבותיו אין סרטן בגופה כבר שבעה חודשים. הטיפול: באמצעות נגיף HIV מהונדס, המשנה את המבנה הגנטי של התאים הלבנים, כך שהם מצליחים לחסל סרטן

פריצת דרך בריפוי לוקמיה: ילדה בת שש התאוששה דרך פלא מהמחלה, לאחר שכמעט מתה כתוצאה ממנה. ההתאוששות המפתיעה, שנמשכת כבר כמעט שבעה חודשים, התרחשה בעקבות טיפול ניסיוני שבוצע במערכת החיסון שלה.

 

הילדה, אמה ווייטהד, בת יחידה להוריה, חלתה בלוקמיה (סרטן הדם) בגיל חמש. היא טופלה בכימותרפיה, אולם המחלה שבה והתפרצה פעמיים לאחר הטיפול, ואפשרויות הטיפול בה אזלו. נואשם להציל את חייה, הסכימו הוריה כי אמה תעבור טיפול ניסיוני, שלא נוסה מעולם קודם לכןעל ילד או על חולה עם סוג הלוקמיה שממנו סבלה.

 

 

באפריל האחרון הפיקו הרופאים מדמה מיליוני לימפוציטים מסוג T - תאים לבנים, המהווים מרכיב חשוב במערכת החיסון במלחמתה בגורמים זרים החודרים לגוף. באמצעות וירוס HIV מהונדס, שאינו גורם לאיידס כמובן, הם שינו את המבנה הגנטי של התאים כך שיהפכו ליותר אגרסיביים, התחילו מצד אחד לזהות תאי לוקמיה ולהשמיד אותם, ומצד אחר גייסו תאים נוספים של מערכת החיסון נגד התאים הממאירים. השימוש בווירוס ה-HIV נובע מכך שהוא מעולה בהחדרת חומר גנטי לתוך תאי ה-T.

 

הסימן הראשון לכך שהטיפול עובד הוא שהמטופל מפתח מחלה קשה, שנובעת מכך שמערכת החיסון שלו מתחילה לעבוד. ואמה אכן חלתה. ה"סערה" שגרמו התאים המשודרגים הציפה את ריאותיה והורידה את לחץ הדם שלה, עד שכמעט מתה. אולם תרופה חדשה, שמשמשת בדרך כלל לטיפול בדלקת פרקים ולא נוסתה קודם בהקשר זה, הצילה את חייה, ומצבה התייצב במהירות.

 

כעבור שבוע, היום הולדתה השביעי, התעוררה אמה ביחידה לטיפול נמרץ והחלה את הדרך חזרה לחיים. מאז חלפו כבר שבעה חודשים, והיא לא מגלה כל סימני מחלה.

 

אמה ווייטהד. "יש עוד צורך במחקר רב" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
אמה ווייטהד. "יש עוד צורך במחקר רב"(צילום: MCT)

 

על פי מידע שנמסר אתמול (ב'), עד היום טופלו בשיטה החדשה, שפותחה באוניברסיטת פנסיליבניה, עוד 11 חולים: אצל שלושה מהם התרחשה נסיגה מלאה של המחלה, כמו במקרה של אמה, ושניים מתוכם בריאים כבר שנתיים; אצל ארבעה חלה הטבה, אולם המחלה לא נסוגה לגמרי; אחד טופל רק לאחרונה, ולא ניתן עדיין להעריך את מצבו בשלב זה; ילד נוסף שקיבל את הטיפול גילה אף הוא סימני שיפור, אולם המחלה חזרה; בשני מבוגרים נוספים הטיפול לא גרם לשום תגובה או שיפור.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר קארל ג'ון, אמר: "המטרה שלנו היא להגיע לריפוי מלא של סרטן, אבל אנחנו עוד לא מעיזים להגיד את המילה הזאת". הוא הביע תקווה שהטיפול החדש יחליף בעתיד טיפולים כמו השתלת מוח עצם.

 

פרופ' יצחק יניב, מנהל המערך להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים במרכז שניידר לרפואת ילדים, נמצא עכשיו בכנס באטלנטה שבו הוצג הטיפול המהפכני. יניב, שהוא גם יו"ר האיגוד הישראלי להמטולוגיה ואונקולוגיה ילדים, אמר אמש: "הנושא הזה נמצא בחזית המחקר הרפואי בסרטן

בכלל ובלוקמיה בפרט. בכנס השנתי של החברה האמריקאית להמטולוגיה הוצגו כמה מחקרים בשטח זה עם תוצאות מבטיחות, ומחקרים נוספים מתקיימים בכמה מקומות בעולם בחולים שמחלתם חזרה ואין להם אופציות טיפוליות אחרות.

 

"בטיפול החדש יש מספר מגבלות: ראשית, עדיין לא ברור כמה פעמים צריך להזריק תאים כאלה. בנוסף, לא ברור אם האפקט הוא על כל תי הלוקמיה. כמו כן, הטיפול מדכא גם את הלימפוציטים הבריאים של החולה. ולסיום, עדיין אין מעקב ארוך מספיק כדי העריך את יעילות השיטה ואת תופעות הלוואי המאוחרות שלה.

 

"אין ספק שהטיפולים המגייסים את מערכת החיסון מהווים כיוון מבטיח בטיפול בסרטן, אך יש עוד צורך במחקר רב כדי לדעת כיצד ומתי לשלבם בטיפול בחולים. יש לזכור כי מעל ל-80% מהילדים חולי הלוקמיה מחלימים כיום בזכות הטיפולים הקיימים", הסביר פרופ' עינב. 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמה ווייטהד. התאוששה דרך פלא מהמחלה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים