שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

החולים עם האחיות: "האוצר מנצל את טוּב לִבּן"

שביתת האחיות, היום התשיעי: אלפי ניתוחים כבר בוטלו ופתרון לא נראה באופק. החולים סובלים אבל מזדהים: "הן צריכות להרוויח כפליים". הערב: דיון בבקשה לצווי מניעה

"אני חושבת שהשובתים צודקים, הכול זה עניין של כסף. להיות אחות זו עבודה מאוד קשה, אני בעצמי עבדתי ככוח עזר 14 שנים במחלקות פנימיות". כך אומרת הבוקר (ג') נטלה ציקאשוילי מנצרת עילית, שמאושפזת במחלקה הפנימית בבית חולים רמב"ם בחיפה, ורואה מקרוב את המתרחש במוסד הרפואי בעקבות שביתת האחיות.

 

 

המחלקה הריקה באיכילוב, הבוקר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
המחלקה הריקה באיכילוב, הבוקר(צילום: ירון ברנר)

השביתה בתל השומר. רוח גבית מהחולים (צילום: מיטל שבתאי) (צילום: מיטל שבתאי)
השביתה בתל השומר. רוח גבית מהחולים(צילום: מיטל שבתאי)

 

שביתת האחיות נכנסה ליומה התשיעי והיום (ג') נועדו נציגי האחיות, ההסתדרות והאוצר בבית הוועד הפועל ברחוב ארלוזורוב בתל אביב בניסיון לגשר על הפערים. במקביל, הגישה הפרקליטות בקשה לבית דין לעבודה שיורה להפסיק את שביתת האחיות באופן מיידי ויוציא צווי מניעה לשובתים. ב-19:00 יתקיים דיון בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב.

 

על מנת להמחיש את היקף השביתה פרסמו היום באוצר את מה שהם מכנים "נזקי השביתה" ובמסגרת זו דווח על ביטול של אלפי ניתוחים בבתי החולים השונים ברחבי הארץ ועוד הליכים רפואיים אחרים. בין השאר, בוטלו כ-300 ניתוחים בסורוקה בבאר שבע, 250 ניתוחים בבילינסון, 360 ניתוחים ברמב"ם ו-200 באיכילוב.

 

אחות חושפת תלוש. שכר לא מספק (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אחות חושפת תלוש. שכר לא מספק(צילום: ירון ברנר)

נוטשות באיכילוב. יילכו עד הסוף? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
נוטשות באיכילוב. יילכו עד הסוף?(צילום: ירון ברנר)

 

פרקליטות מחוז מרכז, המייצגת את משרד הבריאות והממונה על השכר והסכמי העבודה במשרד האוצר, טענה כי ההסכמים הקיבוציים תקפים ולכן גם ההתחייבות לשקט תעשייתי מצד האחיות. צעדי השביתה הוגדרו כלא מידתיים וככאלה שפוגעים לטענת הפרקליטות בבתי החולים. "עיתוי השביתה ערב בחירות יש בו כדי להפעיל לחץ בלתי לגיטימי על מקבלי ההחלטות בתקופה רגישה, מתוך מטרה שההחלטות שתתקבלנה תשפענה השפעה מכרעת על היכולות וחופש פעולתה של הממשלה הבאה".

 

עוד בחדשות ynet:

 

יושב ראש ההסתדרות, עופר עיני, קרא להתערבות של ראש הממשלה במשבר. "זו שוב התנהלות האוצר, מצד אחד מנהלים משא ומתן ומהצד השני הפרקליטות פונה לבין דין לעבודה להוצאת צווי מניעה. ברור שמבית הדין לא תבוא הישועה. לטעמי, נתניהו צריך להתערב כי מדובר בבעיה לאומית", אמר עיני. "אם לא ניתן מענה הולם לבעיה לטובת הציבור לא נראה פתרון בזמן הקרוב. האוצר נכנס לבונקר ומסרב לקדם את המשא ומתן. אתמול הוא שלח צוות זוטר שלא יכול לקבל החלטות. אין קשר בין הסכמי המסגרת למאבק האחיות. ההסכמים יחולו רק אחרי הבחירות".

 

ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות, פרופסור ארנון אפק, ציין כי שמע תלונות מצד חולים וציין "אנחנו בצד שלהם ולכן אנו מגישים פנייה לבית הדין של העבודה. השביתה לא טובה, היא מיותרת, נדחו אלפי ניתוחים ואבחונים. אנחנו לא יכולים להרשות זאת לעצמנו. גם כשתסתיים השביתה עדיין ייקח לנו הרבה מאוד זמן לתת מענה למטופלים", אמר.

 

החולים: שכר האחיות אינו מוצדק

ומה בבתי החולים? בעיקר סימפתיה למאבק האחיות."אני רואה את האחים והאחיות מתרוצצים וממש קשה להם, למרות זאת הטיפול פה מצוין", אמרה אחת החולים ברמב"ם. בתה הוסיפה: "אנחנו מאושפזים פה כבר חודש וזה אחד מבתי החולים הטובים בארץ אבל אני רואה פה את הצוות קורס. אני מקווה שהשביתה הזאת תשפיע ושיפתרו את הבעיה כי למרות השביתות בכל פעם זה כנראה לא מזיז לאף אחד".

 

באיכילוב סיפרו חולים כי למרות ההשבתה דואגות האחיות לכל מחסורם. יהודית נישטיין בת ה-85 נכנסת ויוצאת מבתי חולים כבר עשר שנים. בשבוע האחרון היא מאושפזת במחלקה הפנימית ויודעת לתת את נקודת מבטה על המתרחש. "המדינה היא זאת שעושה עוול גדול לחולים", אמרה. "האחיות צריכות להרוויח כפליים מכל אחד אחר.

 לדאבוני, אני מכירה את הנושא מקרוב ויודעת בדיוק כמה קשה עובדים האחיות והרופאים. את כל העזרה יש להעניק להם כדי שיוכלו לטפל בנו, הם שווים הרבה יותר ממה שהמדינה מעניקה להם. השכר שהם מקבלים לחלוטין אינו מוצדק".

 

אבל היו גם תגובות אחרות, בעיקר מצד משפחות שחיכו חודשים לתור לניתוח ונאלצו לחזור הביתה כלעומת שבאו. "הגענו לבית החולים דנה לילדים מוקדם בבוקר ובשעה 8:30 הבנו שגם הניתוח שלנו בוטל ושאין מה לעשות", סיפר אב לילד. "אין ספק שמי שנפגע כאן מכל הסיפור הוא אנחנו, החולים ובני משפחותיהם. למרות זאת אני מבין את האחיות וחושב שסדר העדיפויות במדינה צריך להשתנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
נוטשות את המחלקות. עד מתי?
צילום: ירון ברנר
הפגנת האחיות. מבקשות שכר הולם
צילום: דנה קופל
עיני. בעיה לאומית
צילום: בני דויטש
אפק. תמיכה בלתי מסוייגת
צילום: בני דויטש
מומלצים