כשיוצאים החוצה בקור - מצטננים? 10 מיתוסי חורף
ישנים יותר, לא סובלים מאלרגיות ואסור לצאת החוצה בגלל הקור. 10 מיתוסים נפוצים על חורף ומחלות שחוזרים לרדוף אותנו כל שנה מחדש. איזה מהמיתוסים נכונים ואיך הם יכולים לעזור לנו להתמודד עם החורף?
כשמגיע החורף, יש בדרך כלל דאגה כללית גדולה יותר לבריאות. אולי בגלל הטמפרטורות הצונחות, שעור האור המועטות והרצון לחום ולמזון מנחם. אבל האם באמת אנחנו צריכים להיות מודאגים מהבריאות שלנו דווקא בחורף? הבאנו בפניכם 10 מיתוסים שמנסים לעשות סדר בחורף הקר.
רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט
קיראו עוד על התמודדות עם מחלות חורף
- הצטננות ושפעת: כך תצאו מזה מהר
1. אם יוצאים החוצה בקור - אפשר להצטנן.
לא נכון.
כולנו מכירים את האזהרות, כי לצאת החוצה במזג אוויר קר למשך זמן ארוך, יכול לגרום להצטננות. אבל מומחים אומרים כי ההפך הוא הנכון. יציאה החוצה במזג אוויר קר, לבושים בצורה נכונה כמובן, היא אחד הדברים העיקריים שיכולים לשמור עליכם מפני הצטננות ושפעת.
לקור, בחוץ, אין למעשה כל קשר להצטננות ולשפעת. שכן אלה נגרמות על ידי וירוסים או חיידקים, ונפוצים דווקא בחללים סגורים ולא מאווררים. כך שאולי טיול בחוץ בחורף, יכול לשמור על הבריאות שלכם.
שירלי קטרון, רוקחת סופר - פארם מסבירה כי בחורף יש עלייה של מחלות שמערבות את דרכי הנשימה העליונות, אבל זה לא דווקא בגלל הקור ולא הרטיבות, אלא דווקא בשל הנטייה להימצא בחללים סגורים ומחוממים. בדרך כלל גם מספר האנשים שמתקבצים בחדרים האלה הוא רב יותר, מה שמהווה להתפתחות מחלות.
בנוסף, ברוב המחלות בחורף, רוב ההידבקות היא טיפתית - הנגיף או החיידק עובר באמצעות התעטשות או שיעול, באמצעות שאיפה או במגע במשטח מזוהם. ולכן חשוב יותר לשמור על היגיינה ודווקא לצאת החוצה כדי להימנע מזה.
2. אנשים יותר מדוכאים בחורף.
לא מדויק.
ימים אפורים, גשם, מזג אוויר הפכפך. נראה כי באופן טבעי, אנשים יסבלו מדיכאון במהלך חודשי החורף. אבל למרות הברור מאליו, מומחים מסבירים שזה לא מדויק. לדבריהם, בניגוד לדעה הרווחת, בחורף אין יותר מקרי דיכאון מכל עונה אחרת.
מה שקיים בחורף, הוא דיכאון, המכונה "דיכאון עונתי", שידוע מאוד בספרות הרפואית. לדברי המומחים, אכן מדובר בתופעה ידועה שסימניה דומים מאוד לסימפטומים של דיכאון, כמו למשל, חוסר שינה, עצבנות וקושי להתרכז והם מתרחשים רק בחורף. בכל מקרה שהסימפטומים שבים להטריד אתכם במהלך השנה, כדאי לשקול טיפול כמו טיפול באור למשל.
קטרון מוסיפה כי הדיכאון עלול להיות מלווה גם בחולשה ועייפות ועלייה במשקל ותיאבון מוגבר, שכן אכילת פחמימות מגבירה את ייצור והפרשת הסרוטונין במוח, מה שמשפר את מצב רוחנו.
3. מרק עוף יכול לרפא שפעת והצטננות.
נכון.
זה מיתוס חוצה דורות ותרבויות, הגורס שבמרק עוף יש משהו קסום ומרפא. אז מתברר שזה לגמרי נכון. חוקרים מצאו כי למרק עוף יש השפעה חיובית על המערכת החיסונית שלנו.
מדובר בהשפעה על צבירת הנויטרופילים בזרם דם, כלומר השפעה מיטיבה על תאי הדם הלבנים. בדיוק התאים שנלחמים במחלות, וגורמים לנו להרגיש טוב יותר.
אגב, בגל הקור בחוץ, אנו נוטים לשתות מקאות מחממים, ולדברי מומחים זה די מומלץ. ובלבד שנזכור שהם רק מחחמים ולא באמת מרפאים כמו מרק העוף.
4. תרופות להצטננות מטפלות בגורמי המחלה.
לא מדויק.
קטרון מסבירה, כי "תרופות אלה רק מטפלות בסימפטומים ומקלות עליהם כמו חום, גודש באף ושיעול. אבל לא מטפלות בגורם המחלה כמו וירוס וחיידק. מומלץ להיעזר בהם להרגשה טובה יותר, אבל לא מומלץ לדכא לגמרי את סימני המחלה".
5. כושר גופני באוויר הקר - עלול להיות מסוכן.
לא מדויק.
פעילות גופנית בחורף היא מועילה בדיוק כמו מזג אוויר חם. הבעיה היא שחשוב מאוד להקפיד ולהתחמם לפני תחילת הפעילות. זאת בשל העבדה שפעילות פתאומית במזג אוויר קר עלולה להזיק ללב.
בכל מקרה כדאי להתייעץ עם רופא לפני תחילת פעילות גופנית בכל עונה. והחשוב מכל הוא שצריך להתחיל לאט ובמתינות.
6. בחורף אנחנו זקוקים ליותר שינה.
לא נכון.
עצם העובדה שיש חיות ששוקעות לתוך שנת חורף נעימה וארוכה, נראה לנו לעתים שגם אנחנו זקוקים לכזו. אבל מומחים אומרים כי למרות שאינסטינקטיבית אנחנו מתכרבלים יותר ומחפשים חום, אנחנו לא באמת זקוקים ליותר שעות שינה.
לדבריהם, התמעטות שעות האור גורמת לנו להיות ישנוניים יותר. אבל בד בבד הם מזהירים מפני שינה רבה מדי, שכן אנשים רבים מדווחים כי כשהם ישני יותר מדי, הם הרגישו אחר כך ישנוניים ולאו דווקא רעננים יותר.
7. אין צורך להשתמש במקדם הגנה בחורף.
לא מדויק.
הגשם, האפרוריות והשמש החורפית גורמים לנו לחשוב כי בחורף, השמש חלשה יותר. אבל מומחים בתחום הדרמטולוגיה טוענים כי מדובר בטעות. קרני השמש והקרינה מכים במלוא עוזם גם בחורף, כך שמומלץ לא לצאת החוצה גם בחורף ללאי מקדם ההגנה וחוסמי הקרינה, לפחות לעור הפנים.
8. כוויות קור ניתן לקבל רק במזג אוויר קיצוני מאוד.
לא נכון.
לרובנו נדמה כאילו כוויות קור הן משהו שקרה לאנשים לפני שנים רבות או במקומות עם טמפרטורות נמוכות באופן קיצוני. אבל לדברי מומחים כוויות קור הן הרבה יותר נפוצות ממה שאנחנו חושבים. במיוחד כשעור חשוף לטמפרטורות נמוכות.
כוויות הקור מתחילות להתפתח, כשקיימת חוסר תחושה באיברים החשופים. השלב השני בהתפתחות כוויות קור הוא יבלות. בנוסף, מסתבר שכוויות קור יכולות להתפתח במהירות, אפילו תוך 30 דקות.
המומחים מסבירים כי ברגע שמתפתחת יבלת, עלול להתפתח נזק לעור והוא עלול להשחיר. אם הפגיעה מחמירה עלולה להיווצר פגיעה עצבית עד כדי אובדן איברים. ואגב, אין צורך שהטמפרטורות תהיינה מאוד נמוכות, גם 0 מעלות זה כבר קר מאוד. הפגיעה קשורה לזמן החשיפה לקור ולא לקור עצמו.
9. עור יבש בחורף הוא רע הכרחי.
לא נכון.
פעמים רבות העור בחורף הופך להיות מגרד ויבש, אבל האם מדובר ברע הכרחי או שמא אפשר למנוע את זה או לטפל בכך? מומחים מסבירים שהמצב אפילו חמור מכך ואם משאיר את העור יבש מדי והוא נסדק, הדבר עלול להוביל לזיהום. לכן ההמלצה היא להקפיד על טיפוח העור דווקא בחורף.
קטרון מסבירה כי חשוב להשתמש בתחליבים או בשמנים או בשילוב של שניהם כדי לשמור על לחות העור, שחשובה מאוד לשלמות העור בחורף.
10. בחורף אין אלרגיות.
לא נכון.
החורף עבור האלרגיים הוא בשורות טבות ובשורות רעות כאחד. הבשורות הטובות הן שמי שסובל מאלרגיות הקשורות לאבקות פרחים, יסבול בחורף פחות.
הבשורות הרעות הן כי מי שסובל מאלרגיות לאבק, או לבעלי חיים מצבו דווקא יחמיר בחורף, בגלל הנטייה להימצא בחללים סגורים.