איבדנו עוד חוף: אושרו מגדלי ענק בחוף אולגה
תוכנית לבניית 600 יחידות דיור במגדלים בני 25 קומות בחדרה, אושרה במקום תוכנית ישנה שהתירה מגורי נופש של עד 7 קומות. תושבים ופעילי סביבה קובלים: התוכנית לא מתחשבת בחוק החופים ועתידה ליצור חומה שתחסום את החוף
למרות עשרות אלפי התנגדויות לתוכנית - הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה מחוז חיפה אישרה היום (ג') בניית פרויקט מגדלי מגורים בהיקף של כ-600 יחידות דיור, בשכונת גבעת אולגה שבחדרה . תושבים ופעילים, שהפגינו נגד התוכנית מחוץ לבניין הוועדה, מתקוממים שהיא אינה מתחשבת בחוק החופים ושהיא עתידה לחצוץ בינם לבין רצועת החוף.
עוד איומים על החופים - בכלכלה ירוקה:
- העליון: להרוס מסעדה שחוסמת את חוף אולגה
- פלמחים: החוף הטבעי האחרון במרכז שוב בסכנה האיומים על חופי הים התיכון: המפה המלאה
- הפנינג על החוף בת"א: ג'יפים רמסו דיונות וזיהמו
התכנית (חד/ 1498) כוללת 5 מגדלים בני 25-23 קומות בשטח של 62 דונם. היא חלה על קבוצת מגרשים ממזרח לרחוב רחבעם זאבי, ברצועה שבין גבעת אולגה למכמורת ובמרחק של פחות מ-300 מטר מקו המים. על שטח זה חלה במקור תכנית שהגדירה אותו כמיועד למגורי נופש במבנים בני 5-7 קומות, אולם התוכנית החדשה שינתה את ייעודו למגורים.
יזמי התוכנית הם חברת אסיה – חדרה - ישראל בע"מ, והאדריכלים הם משרד "פייגין אדריכלים". ממשרד הפנים נמסר, כי היקף השטח העיקרי למגורים שמציעה התוכנית עומד על 54 אלף מ"ר וזהה להיקף הבינוי שאושר בתוכנית הקודמת.
עוד נמסר כי התוכנית נידונה ואושרה בולחו"ף (ועדה לשמירה על הסביבה החופית), וכי היא עתידה לתרום לחיזוק העיר. אולם את תושבי האזור ואת פעילי הסביבה המתנגדים לתוכנית, זה לא מנחם.
מתנגדי התוכנית ניסו לעצור את אישורה עד הרגע האחרון וביממה האחרונה שלחו לוועדה כ-60 אלף אי-מיילים, שמביעים את התנגדותם. בנוסף, הבוקר הם קיימו הפגנה מחוץ לבניין הוועדה, בזמן שזו דנה בתוכנית, בדרישה שלא לאשר אותה כפי שהיא.
חשש לחי ולצומח
מתנגדי תוכנית קובלים, שהיא עתידה ליצור בפועל "חומה של מגדלים", שתחצוץ בין בתי תושבי השכונה לבין הים. עוד הם טוענים, כי למרות האישור שניתן על ידי הולחו"ף - התוכנית לא מתחשבת בחוק החופים, שמגדיר את רצועת 300 מטר מקו המים כשטח שבו לאינטרס הציבורי והסביבתי יש משקל יתר.
"רצועת חוף בתולית ונדירה זו, מהווה את הנכס הבלעדי של תושבי שכונת גבעת אולגה" מסרו הפעילים. "העירייה והיזמים מקדמים הקמת מגדלים הגבוהים פי 4 מהתכנון המקורי ומהמבנים הסובבים את השטח המיועד ועלולה להביא להשפעות מרחיקות לכת על איכות חיי התושבים, על החי והצומח ועל מרקם הנוף באזור".
נעם מזרחי, פעיל במגמה ירוקה, תושב השכונה וסטודנט למדעי הים והסביבה הימית במכללת רופין, אמר כי התכנית עתידה להשפיע על הסביבה ובתוך כך על משטר הרוחות, הגלים, הזרמים, שעות האור והצל בסביבה ועוד.
"התכנית כלל אינה מתחשבת בצרכים ובדרישות של התושבים ובערך שמירת הטבע והסביבה החופית הייחודית כל כך שבאזור", אמר מזרחי. "נסיון העבר מלמד כי המשמעות ההרסנית של הבנייה צצה ועולה רק לאחר מעשה, וגורמת נזקים אשר חלקם מסתכמים במיליוני שקלים ואת חלקם לא ניתן לאמוד כלל בכסף".