שתף קטע נבחר
 

חג הפסטיגל? חנוכה שלכם לא חייב להיראות כך

ההורה הממוצע מרגיש בחנוכה כמו כספומט משומש ומתמרן בין ילדים משועממים ושבעים לבין מגבלות התקציב והזמן. אבל זה ממש לא חייב להיות כך. אפרת מונשרי גורן מסבירה איך אפשר להפסיק לפחד לומר "לא" לפסטיגל ולהתחיל ליהנות מהחג

חנוכה, בתקופה בה אנחנו היינו ילדים, היה חג של סביבונים, לביבות, סופגניות עם ריבה ושיעורי בית לחופש. מאז חנוכה עבר מהפך ואת המכבים, שאף אחד לא ממש זוכר, החליפו גיבורי פסטיגל במיני ובמחוך וסופגניות שהפכו למיני דונטס עם נגיעות חלבה ושקדים. מכבים וריבה אאוט מזמן, וקטלין ואנה ארונוב אין. אני מתארת לעצמי שבעוד כמה שנים יקראו לחג "חג הפסטיגל" ולתוכנית הלימודים יכנסו עלילות גיבוריו. בינינו, מסיבות חנוכה תהיינה צבעוניות יותר עם כמה שירי דאנס במקום "באנו חושך לגרש".

 

החג החדש הוא חג של מותגים, מתנות והפקות ענק. האמת, אף פעם לא הבנתי למה אי אפשר להדליק נרות בערב וללכת לבית הספר בבוקר, אבל זה כבר עניין אחר שיש לנו, ההורים, עם משרד החינוך. בינתיים, כשרות לציבור, הוסיפו בחנוכה יום חופשה נוסף, כדי שהילדים יוכלו לנוח מהמירוץ אחר ההפקה וההורים ינסו לתמרן יום נוסף בין עבודה לחופשות משרד החינוך.

 

הטורים האחרונים של אפרת בערוץ הורים :

מקום 7 במתמטיקה? אל תעבדו עלינו

צדק חברתי? העם דורש חינוך איכותי

סחוטים מהחופשות? בשנה הבאה יהיה גרוע יותר

חינוך חינם מגיל 3: חוסכים כסף - פוגעים בילדים

 

חנוכה, אולי בגלל שמדובר בחופשה קצרה יחסית ועתירת אטרקציות, מקצינה את התחושה שההורה הישראלי סובל משילוב של שני משפטים: "אמא תקני לי" ו"אמא משעמם לי". במחשבה לאחור לא ברור לי מדוע התעקשו על נס פך השמן, שם בירושלים של תחילת הספירה. עדיף היה לארגן נס יותר חומרי, שיעזור להורים לממן את כל ההצגות והמופעים. אם התברכתם ביותר מילד אחד ולא במקומות עבודה אטרקטיביים, כמו הסתדרות המורים או חבר, תמצאו את עצמכם מרוששים אחרי שמונת ימי חופשת החג ובעיקר עצבניים מהניסיון לבדר ילדים שבעי אטרקציות.

 

מרגישים כמו כספומט משומש לגמרי

קודם כל כדאי שכל הורה יברר עם עצמו למה הוא בוחר לקחת את הילדים להופעות יקרות ומוכן לקנות דברים מיותרים. תבינו, אין פסול בעיני לקנות לילד עודף משחקים או ללכת למופעי החג, גם אם החלטתם שלא מדובר ביצירת מופת. אבל זה בתנאי שהחלטתם שאתם רוצים לקנות וחושבים שזה חשוב. אבל אם ההליכה למופעי החג או למרכזי הקניות היא כדי להשקיט איזה מצפון הורי או לפצות את הילדים על עבודה קשה שלכם ועל שעות רבות שאתם לא רואים אותם, תחשבו שוב. אתם עושים טעות. קניות, צעצועים ומופעי חנוכה לא אמורים להיות פיצוי על כלום ולכן לא פלא שאתם מרגישים כמו כספומט משומש לגמרי.

 

הורים אחרים בוחרים להוציא מאות שקלים כדי שהילד לא ירגיש מקופח "כי כולם הולכים". כולם, כמו שאתם יודעים להגיד לילד הפרטי שלכם, היא לא סיבה. כולם יכולים לקפוץ מהגג או לקנות כרטיסים להופעה כי מתאים להם. אנחנו לא כולם. שבו רגע עם עצמכם וחשבו מה הערכים שחשוב לכם להעביר לילד ומדוע אתם מפחדים שלכולם יש או שכולם הולכים. "כולם" לא אמור להוות סיבה לשום דבר.

 

הבחירה במה להשקיע את הכסף חייבת להיות ממקום נכון ומתוך החלטה, ולא מלחץ או מפחד. אבל הורים כבר התרגלו לבדר את הילדים כל הזמן, ולכן דקה פנויה מפחידה גם אותם.

 

אז איך עוברים את החופש בלי נס חנוכה, באווירה נעימה בבית אבל גם בלי אוברדרפט בבנק?

 

1. תכנון מראש

עדיין לא מאוחר לתכנן את המשך החופשה. שבו ביחד עם הילדים וקבעו פעילויות חשובות, חפשו באינטרנט פעילויות חינמיות לילדים והחליטו על תקציב נכון למשפחה שלכם. את כל זה תרגמו לטבלת פעילויות שתרכז הכל.

 

2. אתם לא קציני בידור

התכנון אמור להיות שלכם, אבל גם של הילדים. אל תתפתו להחליט בשבילם ולמלא את הטבלה לבד. הם יכולים לחשוב בעצמם מה הם רוצים לעשות. הם מכירים את האינטרנט ואמורים לחפש ולהציע ולצאת מהמקום הפאסיבי של הילדים של היום שטוענים "משעמם לי", אבל לא מוכנים לחשוב מה יכול לעניין אותם.

 

3. להגיד לא

הגיע הזמן לנער את המילה הזו מהאבק שדבק בה ולהשתמש בה יותר. אפשר בהחלט לסרב לבקשות שלהם, אם הן נראות מוגזמות או פשוט לא מתאימות לכם ההורים. אפשר לומר "לא" או "אני לא קונה", במקום לפצות או להתנצל בפני הילד.

 

4. נסו לחשוב חג

אפשר לצאת פחות מהבית ולהחזיר לחג משהו מהנופך החגיגי שלו, כלומר לביבות, סופגניות ונרות. אפשר להכין עם הילדים סופגניות, לדבר על שמרים, תזונה נכונה וטיגון. אפשר להדליק נרות בבית ולהזמין חברים.

 

הכותבת היא מנהלת פורום ייעוץ הורים, מנחת הורים ואמא לארבעה. לדף הפייסבוק





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
spy פסטיגל. כולם הולכים? אז מה
אפרת מונשרי גורן
מומלצים