שתף קטע נבחר

 

נוטל אנטיביוטיקה? ותר על ברזל: כשתוספים מסוכנים

רבים מהנוטלים תוספי תזונה, נוטלים במקביל גם תרופות במרשם. אבל לא כולם מודעים שלא תמיד ניתן לקחת אותם יחד. מהן הסכנות העלולות להיווצר מכך, ומתי דווקא מומלצת נטילה משותפת של השניים? רוקח מסביר

תוספי תזונה וצמחי מרפא נתפסים כיום בעיני רבים כחלק מניהול אורח חיים בריא. כשליש מהישראלים נוטלים תוסף תזונה אחד לפחות באופן קבוע, והמספר אף גבוה יותר בקרב אנשים בגילאי 55 ומעלה.

  

יחד עם זאת, רבים מאלו המשתמשים בתוספי תזונה, נוטלים במקביל גם תרופות מרשם בהנחיית רופא מטפל, ולא כולם מודעים לעובדה כי בין תרופות לבין תוספי התזונה עלולים להיווצר יחסי גומלין (אינטראקציות).

 

קיראו עוד על תוספי תזונה

 

אילו סוגי אינטראקציות עלולות להיווצר?

תוסף תזונה יכול להקטין או לחזק השפעה של תרופה, יכול לתרום להחמרה או להפך, למניעה של תופעות הלוואי של תרופה, ולבסוף - יכול לגרום לעלייה או לירידה של רמת התרופה בדם. בהתאם לכך, האינטראקציה יכולה להיות מסוכנת (לפעמים עד מצב של סכנת חיים), אך יכולה גם להשפיע לטובה על בריאות האדם.

 

אינטראקציות מסוכנות

1. שילוב בין צמח מרפא גינקגו בילובה (Ginkgo Biloba) עם תרופות מדללות דם.

 

ג'ינקו נלקח הרבה פעמים למניעה של הידרדרות קוגניטיבית, שיפור זיכרון, בריאות העיניים ועוד. חשוב לזכור לי לצמח עלולה להיות השפעה משמעותית על דילול הדם.

 

נטילה שלו במקביל לתרופות הניתנות לצורך דילול דם כגון אספירין (Aspirin), קומדין (Coumadin), פלביקס (Plavix), פרדקסה (Pradaxa) וכו' מחייבת זהירות והתייעצות עם רופא מטפל.

 

2. שילוב בין צמחים מעוררי חיסון (אכינצאה Echinacea, סמבוק שחור Sambucus nigra וכו') עם תרופות המדכאות חיסון.

 

צמחים אלו נלקחים הרבה פעמים במקרה של הצטננות, שפעת ומחלות חורף אחרות. חשוב לזכור כי הם אסורים לאנשים הנוטלים תרופות לצורך דיכוי מערכת חיסון כגון ציקלוספורין (Cyclosporin), מטוטרקסט (Methotrexate), סטרואידים (רק כאשר נינתים להתוויה זו).

 

תרופות אלו נרשמות לרוב לאנשים שעברו השתלת איברים או לאלו הסובלים ממחלות אוטו-אימוניות. במקרה של שילוב כזה, הצמח עלול לנגוד באופן משמעותי את השפעת התרופה, ואף להביא להשלכות בלתי הפיכות – לדוגמא, לדחיית השתל.

 

3. שילוב בין מינרלים כגון סידן (Calcium), מגנזיום (Magnesium), אבץ (Zinc), ברזל (Iron) עם אנטיביוטיקה ממשפחות קווינולונים וטטרציקלינים

 

מינרלים אלו, כאשר נלקחים בסמוך לתכשירים אנטיביוטיים כגון ציפרופלוקסצין (Ciprofloxacin), אופלוקסצין (Ofloxacin), טטרציקלין (Tetracyclin), דוקסיציקלין (Doxycyclin) ודומיו, עלולים ליצור קומפלקסים לא מסיסים במערכת עיכול, וכך למנוע ספיגה הן של התרופה, והן של התוסף.

 

לכן, מומלץ להמתין ארבע שעות לפחות בין נטילת התרופה לבין נטילת התוסף. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם רוקח או רופא האם האנטיביוטיקה שקיבלתם עלולה להתנגש עם המינרלים.

 

כדאי להתייעץ עם רופא כשיש שילוב בין השניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי להתייעץ עם רופא כשיש שילוב בין השניים(צילום: shutterstock)

 

אינטראקציות חיוביות

1. שילוב בין ויטמין B12 לבין מטפורמין (Metformin)

מטפורמין (Metformin) היא תרופה נפוצה מאוד לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2. זוהי אחת מתוך רשימה קצרה מאוד של תרופות שתורמת לשיפור רגישות התאים לאינסולין, ולכן היא מהווה הרבה פעמים בחירה ראשונה במקרה של סוכרת שאינה תלוי באינסולין.

 

לצד היעילות המוכחת והיתרונות הרבים, למטפורמין (כמו לכל תרופה אחרת) ישנן גם תופעות לוואי, ואחת מהן היא ירידה ברמות ויטמין B12 בגוף. ויטמין זה חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים ושל תאי הדם האדומים.

 

חוסר ב- B12 יכול להתבטא בעייפות, ירידה בריכוז ובזיכרון, אנמיה. כמו כן, מספר מחקרים הראו, כי מחסור בויטמין זה על רקע נטילת מטפורמין עלול להוביל להתפתחות נוירופתיה סוכרתית (פגיעה בעצבים פריפריאלים) אשר מהווה את אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר והמסוכנים ביותר של מחלת הסוכרת.

 

נטילת ויטמין B12 בצורת תוסף תזונה עשויה לתרום למניעה של סיבוך זה, ושל ההשלכות האחרות הנובעות מחוסר הויטמין. לכן, לכל אדם הנוטל מטפורמין (Metformin) באופן כרוני מומלץ לבצע בדיקות דם לניטור רמות B12. ניתן גם לצרוך B12 פעמיים-שלוש בשבוע למניעת החסר.

 

2. שילוב בין מגנזיום לתרופות ממשפחת PPI (כגון Losec, Lanton, Omepradex ודומיהם.

תרופות אלו נועדו לעזור למצבים של חומציות יתר במערכת עיכול, והשימוש בהם הפך להיות נפוץ מאוד בשנים האחרונות. אחת מתופעות הלוואי שלהם היא ירידה בספיגת המגנזיום מהמזון מה שיכול להוביל למחסור במגנזיום בגוף.

 

מחסור במגנזיום יכול להיות קשור להופעת התכווצויות וכאבים בשרירים (במיוחד ברגליים), מחלות לב, יתר לחץ דם, התפתחות סוכרת מסוג 2, קשיי שינה ועוד.

 

נטילה של תוסף תזונה המכיל מגנזיום עשויה לתרום למניעה של המצבים הנ"ל. לאנשים הנוטלים תרופות להורדת חומציות במע' עיכול מומלץ לצרוך מגנזיום בצורת ציטראט, שזוהי צורה שספיגתה פחות תלויה בנוכחות חומצה.

 

3. שילוב בין כורכום לבין נוגדי דלקת ומשככי כאבים לטיפול בכאבי גב וכאבי מפרקים

אנשים רבים סובלים מכאבים כרוניים או כאבים חוזרים בגב, בברכיים או במפרקים אחרים. נטילת תרופות נוגדות דלקת ומשככות כאב כגון סלקוקס (Celcox), אדוויל (Advil), נפרוקסן (Naproxen) וכו' מקלות על הסבל ויכולות לתת פתרון כאשר נלקחות לזמן מוגבל.

 

אבל נטילה ממושכת של תרופות אלו עלולה לגרום תופעות לוואי קשות הכוללות כיבים במערכת עיכול, עליה בלחץ דם ואף לפעמים פגיעה בכבד ובכליות.

 

ישנן עדויות מחקריות כי לכורכום השפעה אנטי-דלקתית משמעותית, וכי השילוב שלו עם תרופות כגון סלקוקס (Celcox) יכול להעצים את יעילות התרופה. כך, שילוב הצמח עם התרופות הנ"ל עשוי לאפשר להשתמש בחומר הרפואי במינון נמוך יותר, בתדירות פחותה או לתקופה קצרה יותר לעומת התרופה לבד, וכך לצמצם את תופעות הלוואי.

 

 

 

לסיכום:

כאשר משתמשים בתוספי התזונה במקביל לתרופות, חשוב לזכור כי יכולות להיות ביניהם אינטראקציות – הן חיוביות, והן שליליות. לכן, חשוב לספר לרופא ולרוקח על כל התכשירים הטבעיים שאתם נוטלים ולהתייעץ אתם האם השילוב אפשרי ואיך נוטלים אותם בצורה הנכונה ביותר.

 

הכותב הוא רוקח,  B.Sc.Pharm, B.Sc in Biol-Biotech, Herb.Cons

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תוספי תזונה. עלול להיות מסוכן יחד עם תרופות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים