שתף קטע נבחר

 

אין מים - כך נלחמת עיריית אור יהודה באם לנכה

השבוע נותקה אספקת המים לביתה של ענת דרחני, אם לשניים שמגדלת לבדה את בנה הסיעודי שסובל מ-100% נכות. דרחני טוענת כי אין בכוחה לעמוד בתשלומים הגבוהים של העירייה, ואילו זו טוענת מנגד: "קל להתבכיין, יש משפחות עם בעיות לא פחות קשות". לאחר פניית התקשורת הזרם חודש, לבינתיים

ענת דרחני מגדלת לבדה שני ילדים בדירת עמידר בת שני חדרים באור יהודה. אחד מילדיה, טל אופק, בן תשע, סובל מפגיעה מוחית רב-מערכתית ומוכר כנכה 100%. השבוע ניתקה העירייה את זרם המים לביתה בשל חוב בסך 3,500 שקל והחזירה אותו אמש לאחר התערבות של כלי תקשורת, בהם ynet. דרחני טוענת כי האופן שבו התבצע הניתוק, שמנוגד לכאורה לתקנות משרד הפנים, נובע מהתנכלות מצד ראש העיר. בעירייה טוענים מנגד כי דרחני לא שילמה דמי ארנונה ומים זה למעלה משנה, אף שהיא נהנית מהנחה משמעותית.

 

 

טל, בנה של דרחני, חירש, מרותק לכיסא גלגלים ולא מסוגל לשלוט בצרכיו, לאכול מזון מוצק או לנוע בכוחות עצמו. "הוא סיעודי לחלוטין וזקוק לי בכל רגע", הסבירה דרחני ל-ynet. לפני הניתוק היא קיבלה מהעירייה התראה שלוותה באזהרה כי אם לא תסדיר את חובה ינותק הזרם תוך שבוע. בניגוד לכתוב, נותקו המים חמישה ימים לאחר מכן, ביום ראשון השבוע.

 

לפי חוזר משרד הפנים, סמכות לניתוק מים ניתנת רק לאחר שהועברו לצרכן שתי התראות בפרק זמן של חודש. אך העירייה טוענת כי פעלה על פי חוק שכן העבירה הודעה מוקדמת יותר על עיקול חשבון. עוד קובע החוזר כי "צרכן בעל חוב בגין אספקת מים אשר אינו יכול, על רקע מצוקה כלכלית קשה, לשאת בתשלום החוב, רשאי לפנות לרשות המקומית בבקשה להסדיר את חובו באמצעות הסדר תשלומים. משפנה צרכן בבקשה כאמור, תימנע הרשות מניתוק אספקת מים עד למתן החלטה בבקשתו".

 

דרחני ובנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דרחני ובנה(צילום: מוטי קמחי)

 

דרחני אכן פנתה לעירייה לאחר הניתוק והסבירה שלא חלף פרק הזמן שנקבע בהתראה. האספקה חודשה באותו היום ודרחני פנתה להסדרת החוב, אך נתקלה בגישה קשוחה. "ביקשתי שיפרסו את החוב כדי שאוכל לשלמו אבל הפקידים אמרו שיש הוראה מגבוה וכל מה שהם יכולים לעשות זה לפרוס לי אותו לארבעה תשלומים בגובה של 850 שקלים כל אחד".

 

בשל מצבו של בנה, דרחני אינה עובדת ומתקיימת מהבטחת הכנסה ומקצבת נכות וניידות המסתכמת בכ-7,000 שקל בחודש. לדבריה, אין היא יכולה לעמוד בתשלומים גבוהים. "אני ושני הילדים שלי חיים בקושי ובמלחמה יום-יומית. התשלומים למיטה רפואית, לכיסא, למכשירי שמיעה ולאביזרים רפואיים אחרים מסתכמים בעשרות אלפי שקלים ואני לוקחת הלוואות רק כדי שאוכל לעמוד בהם". היא טוענת שזו גם הסיבה שלא שילמה את חובה. "פשוט אין מאיפה. מותרות לא קיימים אצלנו ואני נאבקת אפילו כדי לעמוד בקניות מזון".

 

ביום שלישי בבוקר נותקו שוב המים ובני המשפחה נאלצו להסתייע בשכנים. בלילה חיבר אותם אחד השכנים לזרם המים שלו, אולם אתמול בבוקר הגיעו למקום פקחי העירייה, מלווים בשוטרים, ניתקו את החיבור המאולתר וחסמו את האפשרות לחדשו.

 

דרחני סבורה שהעירייה מתנכלת לה בעקבות חילופי דברים בינה לבין ראש העיר דוד יוסף, בעת שזה סייר עם עובדי העירייה בשכונה, שבועיים לפני הניתוק. "מדובר כאן בנקמה אישית, הניתוק המוקדם וחוסר הרצון של העירייה לפרוס את החוב כדי שאוכל לשלם אותו הם אטימות בלתי נתפסת".

 

"העירייה פועלת על פי החוק" 

עיריית אור יהודה חידשה אמש את זרם המים והסכימה לפרוש את החוב לשישה תשלומים. בעירייה הכחישו בתוקף את ההאשמה כי ראש העיר היה מעורב בניתוק המים. על טענתה של דרחני כאילו הניתוק נבע משיחתה עם ראש העיר אמרו כי זו "טענה מגוחכת ולא רצינית", והביעו ספק בכך שהפגישה בין השניים התקיימה.

 

"אין כאן מקום להזיל דמעה. הגברת חצופה ועזת מצח", נמסר מהעירייה, "קל להתבכיין ולהסתתר מאחורי בעיה כזו או אחרת, הומנית ככל שתהיה, ובמקביל לצפצף על החוק. משום מה הגברת לא הזכירה שמאז שהגיעה לאור יהודה לפני קצת יותר משנה, לא שילמה אף לא שקל אחד עבור מים וארנונה. מעניין שהיא גם לא אמרה שהיא מקבלת הנחה בשיעור 70% במחלקת הגבייה. העובדה שהיא לא מוכנה לשלם את היתרה ואת החוב בגין צריכת המים, מוכיחה שסירובה לשלם הוא לא מתוך בעיה כלכלית אלא מתוך זלזול בחוק".

 

כאמור, דרחני טוענת מנגד כי היא לא מסוגלת לעמוד בתשלומים הגבוהים. רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד" שעוסקת בסיוע למימוש זכויות אזרחים, אמר ל-ynet כי "עיריית אור יהודה היא זו שמגלה במקרה הזה חוצפה ועזות מצח".

 

אבל העירייה טוענת מנגד כי "מחלקת הגבייה כבר הספיקה לעקל את חשבון הבנק שלה ובכל זאת היא לא הגיעה להסדיר את החוב. על ניתוק המים קיבלה התראה של שבוע מראש והתבקשה להגיע למחלקה על מנת להסדיר את החוב בפרישת תשלומים ובכל זאת לא עשתה זאת לפני הניתוק. העירייה פועלת על פי החוק והנוהל התקין ובמדיניות של דין אחד לכולם ללא משוא פנים. ישנן לא מעט משפחות עם בעיות קשות לא פחות והן משלמות את חובותיהן כנדרש. כמו שהגברת לא מתבכיינת במספרה ומשלמת כנדרש, כפי שבמכולת לא מוותרים לה על התשלום ללחם למרות בעיית הבן, כך היא חייבת לשלם את החוב למים. אין הבדל בין לחם למים. העירייה ממשיכה ותמשיך לאכוף את החוק כלפי סרבני תשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ענת דרחני
צילום: מוטי קמחי
מומלצים