אמני סוריה נקרעים; "עושים סרטים מכספי רוצחים"
מלחמת האזרחים בסוריה קורעת את כל חלקי החברה, כפי שמעידה השנאה בין אמנים שלפניה נהגו לעבוד ביחד. הם מביאים לפסילת סרטיהם של אמנים שעבדו בשיתוף פעולה עם המשטר בפסטיבלים בינלאומיים
ג'אוד סעיד הסורי תכנן להשתתף בבכורה העולמית של סרטו האחרון בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בדובאי. אבל אז נודע לו שהסרט נפסל. "ידעתי מיד שזה מסיבות פוליטיות", אמר. הסרט לא עסק בנושאים פוליטיים אך הוא נעשה בסיוע משטרו של בשאר אסד, ואמנים שתומכים באופוזיציה הביאו לפסילתו. לשני סרטים סוריים אחרים היה גורל דומה.
הסרט הפלסטיני בדובאי: כך פורצים את גדר ההפרדה
מלחמת האזרחים בסוריה קורעת את החברה הסורית, והדבר משתקף בפילוג העמוק בין האמנים. לאחר 20 חודשי התקוממות ויותר מ-40 אלף הרוגים, רובם לא יכולים לסבול את חבריהם ועמיתיהם לשעבר שמחזיקים בדעות מנוגדות.
במשך עשרות שנים תמכה הממשלה באמנים באמצעות כספי ציבור ופיקחה מקרוב על עבודותיהם
נראה שכולם קיבלו את דרך העבודה הזו, אך הכול השתנה עם פרוץ ההתקוממות.
כמה אמנים בולטים, כמו הזמר ג'ורג' וסוף והשחקן דוראד לחאם, "צ'רלי צ'פלין הסורי", התייצבו לצד הנשיא. כמה הצטרפו למהפכנים ושילמו מחיר כבד. ידיו של הקריקטוריסט עלי פרזאת רוסקו בשנה שעברה על ידי חמושים רעולי פנים לאחר שאייר קריקטורות ביקורתיות על משפחת אסד. לפחות שני קולנוענים נהרגו, אחד מהם בזמן שלימד את המורדים כיצד לעשות סרטונים טובים יותר. אחרים נעצרו או ברחו מהמדינה.
"מתייחס אליהם כמפלצות"
ככל שהאלימות גברה, האמנים שתומכים באופוזיציה איבדו את סבלנותם כלפי חבריהם שלא יצאו בפומבי נגד אסד. "לפני ההתקוממות, אינטלקטואלים סורים רבים קיבלו בהבנה את כך שיש משחק שעליהם לשחק כדי לשרוד", אומרת ג'ובלין, "אבל עכשיו כל כך הרבה כותבים, אמנים ובמאים, כל כך הרבה סורים ששילמו בחייהם, שאנשים כבר לא מקבלים זאת".
בתעשיית הסרטים היה הדבר בולט במיוחד ונבע בחלקו מיריבויות ארסיות מהעבר על מי קיבל סיוע ממשלתי ומי נדחה. אמנים משני הצדדים פרסמו הצהרות תמיכה פומביות. תומכי אסד הגדילו לעשות וטענו שעל הצהרת האופוזיציונרים חתומים גם אמנים ישראלים. האופוזיציה ראתה את הצהרת התמיכה באסד כבגידה וחששה שהמודיעין הסורי יפגע במי שלא חתמו עליה.
בזמן שהלחימה נמשכת, קולנוענים משני צדי המתרס הגישו סרטים לפסטיבל בדובאי שנערך בימים אלה. קולנוענים מהאופוזיציה נחרדו לגלות ששלושה מהסרטים נעשו בידי אמנים שחתמו על ההצהרה התומכת באסד, ובאמצעות כספי ממשלה. הסרטים האחרים נעשו במימון פרטי, אירופי ברובו.
"הם עשו סרטים עם כסף מממשלה שהורגת את אזרחיה", אמר מיאר א-רומי, שסרטו, "Round Trip", מציג בדובאי, "זה כאילו שהם הזמינו את בשאר אסד לפסטיבל". הוא ואחרים התלוננו בפני המארגנים ואלה פסלו את הסרטים.
הקדימון לסרט Round Trip שמופיע בפסטיבל
באתר האינטרנט של הפסטיבל נכתב כי הסרטים לא יוצגו "לאור המצב הטרגי המתמשך שעמו מתמודד העם בסוריה כל יום, ובהתאם למדיניות של איחוד האמירויות שפועל למען העם הסורי ושאיפותיו".
הקולנוען הוותיק עבד א-לטיף עבד אל-חמיד הופתע לגלות שסרטו "The Lover" נפסל
לאחר שקיבל הזמנה רשמית ורכש כרטיס טיסה. הסרט גם נפסל בפסטיבל בקהיר, מסיבות דומות. הוא טען שגם אמני האופוזיציה עבדו עם המשטר ותהה: "ממי אנחנו אמורים לבקש תמיכה? מבורקינה פאסו?"
הוא אמר שהוא מתקשה להאמין שהוא נענש על הצהרה שעליה חתם לפני שנה וחצי, כאשר המצב בסוריה היה שונה. מנגד, א-רומי אומר שהוא אינו יכול לסבול שסרטיו יוצגו באותו אירוע לצד סרטיהם של תומכי הנשיא. "מסיבות אנושיות, אני יכול להתייחס לאנשים האלה רק כמפלצות ועליי להיות זהיר", הסביר.