באר שבע: נכשלו מכרזים לבנייה להשכרה
המכרז של משרד השיכון כלל שיווק קרקעות לבניית 318 יחידות דיור, מתוכן 127 דירות להשכרה במחיר מפוקח. על פי הערכות, מורכבות המכרז ומיקומו בפריפריה הרחיקו את היזמים
מכרז משרד השיכון והבינוי לבנייה להשכרה בשכונת רמות ב' בבאר שבע נכשל - לאחר שאף יזם לא התמודד והגיש בו הצעה. מדובר במכרז המיועד לבניית 318 יחידות דיור ב-4 מגרשים שונים, המשתרעים על שטח כולל של כ-43 דונם. במכרז תוכננו לעמוד למכירה 127 דירות ומספר דומה להשכרה מפוקחת ו-64 דירות שיושכרו בשוק החופשי.
כתבות נוספות בנושא בערוץ הנדל"ן :
- זול בעפולה? קרקע לבנייה נמכרה ב-30 אלף ש'
- אטיאס ישווק 5,000 דירות, בעיקר בי-ם ובנתיבות
- משרד השיכון ישווק 5,000 יח"ד; רק 360 בדרום
המכרז להשכרה בבאר שבע הוא אחד הראשונים שיצאו למכרז במודל זה. הכוונה היא למתכונת שבה 40% מיחידות הדיור יועמדו למכירה, ו-60% יוצעו להשכרה, כמחציתם במחיר מפוקח שנקבע מראש.
המודל של המכרז הנוכחי הוא אחד משתי דרכים העומדות בפני משרד השיכון על מנת להוציא אל הפועל בנייה למטרות השכרה. מדובר ביוזמה של אנשי המשרד, שנולדה מתוך מחשבה להקל על היזמים בעת מימון הפרויקט באמצעות היכולת למכור חלק מהדירות.
היזם שיזכה בפרויקט ירכוש את הקרקע בהטבה משמעותית, בדמות הנחה בגובה 70% מערך הקרקע שנקבע על ידי השמאי הממשלתי. הזוכה במכרז זה הוא היזם שמגיש את ההצעה הנמוכה יותר לשכירות למ"ר בדירות המפוקחות, ובתום 10 שנים יוכל היזם למכור גם את הדירות המושכרות.
היזמים מעדיפים לפעול במרכז
מודל אחר, שהוא יוזמה של משרד האוצר, מציע בניית בניינים בהם 100% מהדירות מיועדות להשכרה, ומתוכן 25% יושכרו במחיר מפוקח. באוצר העריכו כי מודל זה יתאים יותר לגופים המוסדיים, אשר אינם מחפשים החזר מיידי של הכסף ועיקר פעילותם היא מוטת תשואה. המכרז הראשון במתכונת זו יצא לאחרונה ברעננה, וניגשו אליו 4 יזמים, בהם גוף מוסדי אחד.
קשה לומר שבשוק הנדל"ן הופתעו מכישלון המכרז הנוכחי, ועוד טרם סיומו הערכות בקרב גורמים בענף היו כי הוא לא ייסגר בהצלחה. מדובר במכרז שנחשב למורכב במיוחד, והיזמים עדיין לא למדו אותו ואת השלכותיו.
בנוסף, המיקום של המכרז בבאר שבע, שבה מחירי הדירות נמוכים ביחס למרכז הארץ, הרחיק יזמים חזקים אשר עיקר פעילותם במרכז הארץ. כמו כן, המודל אינו מתאים לגופים המוסדיים אשר כאמור מחפשים פרויקטים מוטי תשואה.