הגריאטרים עם האחיות: "הן קורסות, תעזרו להן"
המדינה ערערה על החלטת בית הדין לאפשר לאחיות לשבות, המאושפזים במרכז הגריאטרי "דורות" בנתניה תומכים בהן: "צריך לדאוג להן". חרף השביתה, אחיות רבות נשארו צמודות למטופלים בהוספיס: "אין לנו לב להשאיר אותם לבד"
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
לטענת המדינה, אי הוצאת צווי מניעה לשביתת האחיות מסבה נזקים רבים לציבור הנזקק לשירותי האחים והאחיות בבתי החולים. "בהקשר זה יש להתייחס אף לנזק שייגרם לציבור בשל הפעלת לחץ על ממשלה ערב בחירות", נכתב בהודעת הערעור של פרקליטות מחוז תל-אביב. "להיענות לדרישות שלהן יש משמעות תקציבית והשלכות רוחב ארוכות טווח אשר עלולות לגרוע מיכולתה של הממשלה הבאה". הדיון בבית הדין הארצי לעבודה יתקיים הערב ב-19:00. נשיאת בית הדין, השופטת נילי ארד זימנה ללשכתה לשעה 17:30 את כל הגורמים המוסמכים.
ב"דורות", כאמור, האחיות ממשיכות לטפל ב-300 החולים, שהגיעו מבתי חולים ברחבי הארץ - שם כבר לא ניתן לטפל בהם. "אנחנו זקוקים להן מאוד", אמרה טובה עידן, המאושפזת במחלקת המונשמים ב"דורות". "הן עובדות כל הזמן בלחץ, הן קורסות תחת העבודה. שר האוצר צריך להבין, לדאוג ולתמוך בהן".
"לא אסכים שהבת שלי תהיה אחות"
בהוספיס ב"דורות" מאושפזים 20 חולי סרטן שזקוקים לאחיות 24 שעות ביממה. שולה ג'רבי, אחות אחראית במחלקה לטיפול תומך בהוספיס, מספרת שהמחסור באחיות גורם להן לפעמים לעבוד משמרות של 24 שעות. "העומס עלינו כבד גם
פיזית וגם נפשית כי מדובר במחלקה קשה שהחולים בה נפטרים עקב מחלתם", היא אומרת.
ג'רבי עובדת כאחות 22 שנה. היא בעלת תואר שני אבל שכר הבסיס שלה עומד לדבריה על 6,000 שקל בלבד. "את מי שיושב בראש המגדל לא מעניין מה קורה ברפואה הציבורית כי הוא מקבל טיפול ברפואה הפרטית", היא מוסיפה. "גם התקנים פה לא מספיקים וגם השכר שלנו נמוך. התקן לא חודש מ-1987. אחיות צעירות לא רוצות לעבוד בעבודה הזאת. אני אישית לא אסכים בשום פנים ואופן שהבת שלי תעבוד במקצוע. המאבק שלנו הוא בסך הכול רצון לעבוד, לחיות ולהתפרנס. עם המשכורת שאנחנו מקבלות אי אפשר לשלם משכנתה ולרשום את הילדים לחוגים".
השיחה עם ג'רבי מתקיימת באולם בבית החולים, שבו התכנסו חלק מהאחיות שנטשו את המחלקות. בידה היא מחזיקה טלפון אלחוטי ומסבירה: "זה טלפון של המחלקה. למרות השביתה אין לי לב להישאר לא זמינה אם יצטרכו אותי".
"אנחנו קורסות תחת הנטל"
יושבת ראש הוועד, נאווה מנדל, מסבירה ש-90 אחוז מהמאושפזים ב"דורות" מוגדרים חולים קשים, בהם יותר מ-50 חולים מונשמים ו-99 חולים הסובלים מזיהומים קשים. "מרבית החולים כאן נמצאים בדרך האחרונה שלהם וצריך לדאוג שהדרך האחרונה שלהם תהיה הולמת ומכובדת",
היא אומרת. "האחיות קורסות תחת הנטל בכל המחלקות והמאבק הזה מוצדק".
טובה עידן היא חולה המאושפזת במחלקת המונשמים כבר שנה. היא מתקשה לדבר ובכל זאת היא לוחשת: "בלעדיהן אנחנו שום דבר. אוי לנו אם האחיות לא היו מטפלות בנו. אני רואה את העומס ואיך הן קורסות, אני רואה איך הן עובדות קשה מכל הלב. אני רואה גם שחסר במחלקה כוח אדם, ולא פעם, כשאחד החולים נקלע למצוקה בזמן שהן צריכות ללכת הביתה, הן נשארות מזמנן הפרטי. המאבק שלהן צודק. שר האוצר צריך להבין אותן, לתמוך בהן ולהעריך את העבודה שלהן. אנחנו זקוקים להן מאוד".
חולה אחרת במחלקת המונשמים, רבקה מור, המאושפזת ארבע שנים במחלקה, אומרת: "מגיע להן, הן עובדות קשה. זו עבודה פיזית ונפשית לא קלה. קטונתי לדבר על האוצר אבל אני מקווה שהן יצליחו במאבק שלהן".