שתף קטע נבחר

 
צילום: גיל יוחנן

מדינת ישראל נגד ליברמן: קידם את המדליף

התיק הגדול נסגר, אבל שר החוץ עומד לדין על מרמה והפרת אמונים. האישום מתאר כיצד קבע איתו השגריר בן אריה פגישה אישית במלון ונתן לו פתק ובו מידע סודי על חקירתו. בהמשך, דאג ליברמן למינויו בלי להגיד דבר על ההדלפה הפלילית. "פגיעה מהותית בציבור, ניגוד עניינים חמור מול חובותיו לציבור"

ההדלפה, המינוי והאישום: שר החוץ של מדינת ישראל הפר באופן גס את האמון שניתן בו, ופעל בניגוד עניינים חמור בין חובותיו לציבור לבין תחושת מחויבותו האישית לשגריר - שעבר על החוק כדי לסייע לו. כך נטען בכתב האישום נגד השר אביגדור ליברמן, מספר 2 ברשימת הליכוד-ביתנו לכנסת, שהחליט היום (ה') היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין להגיש. סעיף האישום: מרמה והפרת אמונים. במקביל, הוחלט לסגור את התיק המרכזי נגדו, ולגנוז את האישום בעבירות חמורות בפרשת קבלת הכספים לחברות שהיו בשליטת ליברמן בעת שהיה איש ציבור. פרקליטיו של ליברמן מסרו כי הם מכבדים את החלטת היועץ המשפטי לממשלה ושהם שוקדים על לימודה.

 

   

באוקטובר האחרון נגזרו על האיש שבמרכז הפרשה, זאב בן אריה, ארבעה חודשי עבודות שירות לאחר שהורשע במסגרת עסקת טיעון במסירת מידע לאדם שאינו מוסמך, בגילוי הפרת חובה ובשיבוש הליכי משפט. גורמים משפטיים העריכו לאחרונה כי גם תיקו של ליברמן יוביל לעסקת טיעון.

 

 

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

על פי כתב האישום, בין ליברמן לבין בן אריה, ששימש כשגריר ישראל בבלרוס בשנים 2009-2004, הייתה היכרות מוקדמת. בסמוך ל-27 בפברואר 2008 קיבל בן אריה במסגרת תפקידו כשגריר בקשה לעזרה משפטית שנשלחה על ידי רשויות האכיפה בישראל והופנתה באמצעות השגרירות הישראלית לרשויות המשפט במדינה. נושא הבקשה היה ניסיון של משטרת ישראל לאתר ראיות בחו"ל בחקירה נגד ליברמן. בן אריה קיבל את הבקשה לשם העברתה בסודיות מרבית.

 

הפתק עם פרטי החשבון

במהלך אוקטובר 2008 הגיע ליברמן - אז עדיין לא שר החוץ - לביקור בבלרוס ובמהלכו נפגש עם בן אריה. כשהגיע השגריר למלון שבו שהה ליברמן הוא ביקש לשוחח איתו ביחידות בחדרו. במהלך הפגישה חשף בן אריה בפני ליברמן את דבר קיומה של הבקשה לעזרה משפטית בעניינו וכן מסר לו פרטים בדבר תוכן הבקשה

 שכללו שם של חברה מסוימת ופרטים של חשבון בנק שהמדינה ביקשה לקבל פרטים על אודותיהם. בנוסף מסר בן אריה לידי שר החוץ פתק שעליו רשם את שם החברה ואת פרטי חשבון הבנק שנכללו בבקשה.

 

ליברמן נטל לידיו את הפתק, עיין בו ושלשל לכיסו. עוד על פי כתב האישום, ליברמן היה מודע לכך שבן אריה פעל בניגוד לחובותיו וללא סמכות. הוא גם ידע שידידו השגריר הפר באורח חמור את חובות האמון שחלו עליו וכן כי בן אריה פעל במטרה להטיב עמו בחשיפת מידע מתוך הנחה של בן אריה שהמידע יסייע לליברמן.

 

השגריר בן אריה. פתח את המעטפה הסודית (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
השגריר בן אריה. פתח את המעטפה הסודית(צילום: עטא עוויסאת)
 

 

במרס 2009 מונה ליברמן לשר החוץ. באותה העת שירת בן אריה במשרד, במחלקת אירו-אסיה. כתב האישום מתאר כי מעט לאחר כניסתו של ליברמן לתפקיד הוא פנה לבן אריה והציע לו לכהן כיועץ במטה המדיני שלו. בן אריה נענה להצעה והחל למלא את התפקיד שבועיים לאחר מכן.

 

נבחר מבין עשרה מועמדים

חצי שנה חלפה, ובן אריה רצה להגיש מועמדות לכהונת שגריר בריגה. הוא התייעץ עם ליברמן וזה הסכים כי הוא יתמודד על התפקיד. בן אריה הגיש מועמדות וב-29 באוקטובר 2009 הופיע בפני ועדת המינויים של משרד החוץ למינוי ראשי נציגויות בחו"ל. הוועדה בחרה בו לתפקיד מתוך עשרה מועמדים. ליברמן, על פי הפרקליטות, נמנע מלהביא לידיעת ועדת המינויים את פרשת מסירת המידע הסודי.

 

ליברמן, הבוקר: "הכול גן עדן"    (צילום: באדיבות ערוץ 10)

ליברמן, הבוקר: "הכול גן עדן"    (צילום: באדיבות ערוץ 10)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"כתוצאה ממחדל זה של הנאשם, לא נמצא בפני ועדת המינויים המידע החיוני, לפיו בן אריה, בכהונתו הקודמת כשגריר, נכשל בחשיפת תוכני בקשה לעזרה משפטית, פעל לשיבושה והפר בכך באורח חמור את האמון שניתן בו", נכתב בכתב האישום. לאחר החלטת ועדת המינויים פעל ליברמן לאישור מינויו של בן אריה לתפקיד על ידי ועדת השרים למינויים בשירות החוץ, ולא מסר על "כישלונו של בן אריה במילוי תפקידו בפרשת מסירת המידע הסודי". האישור ניתן. כך בדיוק הוא פעל מאוחר יותר באותו היום, והממשלה כולה אישרה את מינוי השגריר המדליף.

  

למרות אישור המינוי, כניסתו בפועל של בן אריה לתפקיד סוכלה בעקבות חשיפת חלקו בפרשת מסירת המידע. זה קרה במהלך בדיקה ביטחונית שגרתית שנערכה לבן אריה לקראת יציאתו לכהונה בלטביה. בן אריה הועמד לדין, הורשע והושעה מעבודתו במשרד החוץ ופרש משירות המדינה.

 

ליברמן. ידע על העבירה, ולא אמר מילה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ליברמן. ידע על העבירה, ולא אמר מילה(צילום: גיל יוחנן)
 

על פי כתב האישום, במעשים המתוארים ביצע ליברמן מעשי מרמה והפרת אמונים "הפוגעים מהותית בציבור". כתב אישום קובע כי ליברמן פעל "ביודעו כי מעשיו של בן אריה בפרשת מסירת המידע הסודי נעשו בכוונה להטיב עם ליברמן,

 וכי במינויו ליועץ במטה המדיני של שר החוץ ולשגריר בלטביה היה משום הענקת גמול למי שביצע עבורו מעשים חמורים". ליברמן מואשם בעבירת מרמה והפרת אמונים. כתב האישום מציין עוד כי ליברמן "עשה כל זאת בהיותו נתון בניגוד עניינים חמור בין חובותיו לציבור כשר החוץ לבין תחושת מחויבותו האישית לבן אריה אשר פעל עבורו בפרשת מסירת המידע הסודי".

 

ברשימת עדי התביעה מופיעים לצד חוקרי משטרה ובן אריה עצמו גם עובדים במשרד החוץ.

 

פרקליטיו של ליברמן, עורכי הדין ירון קוסטליץ ועודד גזית (ממשרד ד"ר יעקב וינרוט) ועורכי הדין גיורא אדרת ונתי שמחוני (ממשרד אדרת-שמחוני) מסרו, כי הם מכבדים את החלטת היועץ המשפטי לממשלה, והם שוקדים על לימודה.

 

לדברי סנגורי ליברמן, "בעניין פרשת הדיווח על מעשי השגריר, נציין כבר עתה כי בית המשפט העליון כבר קבע בעבר בנסיבות דומות של אי דיווח על-ידי שר המשפטים דאז, כי 'באי הבאה של מלוא המידע הרלוונטי על ידי נושא משרה - ולו משרה רמה - עובר לקבלת החלטה, לא טמונה חומרה כה קיצונית המחייבת שבית משפט יורה להעבירו מתפקידו'. הדברים הללו מדברים בעד עצמם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. יתפטר?
צילום: אוהד צויגנברג
השגריר זאב בן אריה. 4 חודשי עבודות שירות
צילום: אלכסנדרה טולוצ'קו, בלטה
וינשטיין. אישום בתיק השולי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים