אזרחי מצרים מצביעים: יאשרו החוקה של מורסי?
עשרות מיליונים במצרים ילכו היום ובשבת הבאה לקלפיות, כדי להכריע האם לקבל או לדחות את החוקה החדשה של הנשיא מורסי. תומך: "הוסיפו סעיפים לנוצרים ויהודים". מתנגד: "היא לא מייצגת את כל המצרים"
כשברקע המחלוקת הפוליטית החריפה, ילכו היום (שבת) עשרות מיליוני מצרים לקלפיות ברחבי המדינה, כדי לאשר או לדחות את החוקה החדשה של הנשיא מוחמד מורסי. משאל העם יערך בשני שלבים, כשהיום תיערך ההצבעה בכמה מחוזות - ביניהם קהיר ואלכסנדריה וביום שבת בשבוע הבא יתקיימו הבחירות במחוזות האחרים. עוד לפני תחילת ההצבעה נראו ליד הקלפיות תורים ארוכים.
הקרב על החוקה במצרים - כתבות אחרונות:
קהיר חצויה: אלפים בהפגנות בעד ונגד מורסי
המצרים בחו"ל מצביעים על החוקה, חתונה בקלפי
מהפכת מורסי השנייה - למה הוא מסתכן? / פרשנות
בשבועות האחרונים התקיימו הפגנות בעד ונגד מורסי. המתנגדים טוענים כי החוקה נוסחה על-ידי גוף איסלאמיסטי ותפגע בחירויות הפרט. בנוסף מתנגדי הנשיא מוחים נגד הצווים הנשיאותיים שפרסם מורסי בחודש שעבר ושבהם הרחיב את סמכויותיו - לפחות זמנית - על חשבון בתי המשפט.
עמר זכרייה, מתרגם בכיר מעברית לערבית בן 41, המתגורר במחוז גיזה ליד קהיר הסביר בשיחה עם ynet מדוע הוא יצביע בעד החוקה: "אני קראתי את החוקה ואהבתי אותה. הוסיפו סעיף לנוצרים וגם ליהודים וגם הייתי מרוצה מהסעיפים הקשורים לנשיא וסמכויותיו וגם שהיא קובעת שאי אפשר לעצור מישהו ללא צו משפטי".
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
זכרייה הוסיף כי הוא בוטח בד"ר מוחמד סלים אל-עווא, שלו הצביע בבחירות לנשיאות, שהיה בין אחד ממנסחי החוקה החדשה. הוא הוסיף כי ההפגנות נגד הנשיא נערכות לא בשל החוקה, אלא בגלל הבחירות לפרלמנט שיתקיימו לאחר מכן. "אם החוקה תאושר, הבחירות יערכו עוד חודשיים והמפלגות הליברליות לא מוכנות ולכן האיסלאמיסטיים ינצחו גם הפעם ברוב גדול", הוא הסביר. "ההתנגדות שלהם לחוקה נועדה כדי שיהיה להם עוד שנה עד לבחירות לפרלמנט. ככה זה פוליטיקאים בכל מקום".
הוא גם סבור כי אנשים מתנגדים לחוקה ללא סיבה מוצדקת: "החוקה יכולה לרצות את כולם. אני פגשתי הרבה אנשים שמתנגדים לחוקה וכששאלתי אותם אם הם קראו אותה, הם ענו לי: 'לא, אבל האחרים אמרו לי שהיא לא טובה'".
"מורסי יוכל לשנות את הגבולות"
מוחמד מג'די חנפי (20),שחי בקהיר ומשמש כעורך לענייני ישראל בעיתון המצרי א-דוסתור פירט בשיחה עם ynet מדוע הוא יצביע נגד החוקה: "אני אצביע 'לא' כי מדובר בחוקה שלא מייצגת כל הקבוצות בחברה במצרים. מדובר בחוקה שמלאה בטעויות רבות, שעלולות להוביל את מצרים למנהרה חשוכה. ישנם סעיפים בחוקה הזאת, שניסחה ועדה, שאין עליה הסכמה ושזרם האיסלאם הפוליטי היה הדומיננטי בה".
חנפי הסביר כי הוא מתכוון לסעיפים שמעניקים לנשיא מצרים סמכויות מוחלטת, שהופכות אותו, לדבריו, לדיקטטור. "לדוגמה הזכות שמקנה לו החוקה למנות את ראשי מנגנוני הביקורת שהם אמורים לבקר את תפקודו כנשיא", אמר חנפי. "כמו כן יש סעיפים שמעניקים לו זכות לשנות את הדגל ואת הגבולות הגאוגרפיים. מה שעוד הפריע לי זה החיבור בין ההכנסה של האזרח לתוצרת ולא לעליית המחירים".
הצעיר המצרי, שטוען כי הוא הביע את מחאתו נגד החוקה במאמרים, פנה למי
שקורא להחרים את משאל העם: "אתם מסייעים ושותפים להעברת החוקה הזו. אי ההצבעה משרתת את המחנה שתומך בחוקה, לכן אסור שאף אחד יימנע ושייצא ויצביע לו למען מצרים טובה יותר. המולדת הזאת זקוקה לחוקה מכובדת".
למרות הקריאה שלא להחרים את ההצבעה, גם הוא סבור כי הסיכויים לכך שהיא לא תאושר אינם גבוהים: "לזרם האיסלאמיסטי ובייחוד לאחים המוסלמים יש יכולת לגייס אנשים... למרות זאת אני מתפלל לאללה מלבי שכולם ייצאו ויצביעו נגד החוקה".
Read this article in English