שתף קטע נבחר
 

אין תקנים: הדיאטנים ממתינים שנים לסטאז'

אף שמספר בוגרי התואר במדעי התזונה גדול בהרבה ממספר התקנים להכשרה המעשית, בשנה הבאה ייפתח בית ספר נוסף בתחום. משרד הבריאות: "המתחילים כיום את לימודיהם במדעי התזונה מודעים למחסור במקומות להכשרה מעשית"

הם סיימו שלוש שנות לימוד אינטנסיביות, אבל במקום לעסוק במקצוע שלהם, עובדים בעבודות מזדמנות. בגלל מחסור בתקנים, מי שלמד בחוג למדעי התזונה נאלץ לחכות שנים כדי לבצע סטאז' בבית חולים - לפני שיוכל לעבוד כתזונאי.

 

 

בשנים האחרונות נוצר צוואר בקבוק בתור להכשרה המקצועית בתחום. שלושה מוסדות להשכלה גבוהה מלמדים מדעי התזונה - הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, מכללת תל-חי והמרכז האוניברסיטאי אריאל - אך בעוד שכ‭300-‬ סטודנטים מסיימים את התואר בכל שנה, נפתחו בשנים האחרונות רק 160 תקנים בשנה להכשרות מעשיות.

 

משרד הבריאות, האחראי על הרישוי למקצוע, אמנם הגדיל בשנה האחרונה את מספר תלמידי הסטאז' מ‭160-‬ ל‭,210-‬ אך גם הפקולטות הגדילו את מספר הלומדים בחוג. כך, אם קודם לכן סטודנטים המתינו לסטאז' כשנה-שנה וחצי, הרי שבהגרלה בקיץ האחרון, למשל, רבים קיבלו מועד לסטאז' שיתחיל רק בעוד שנתיים וחצי.

 

אם כל זה לא מספיק, לאחרונה אישרה המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) גם למרכז האקדמי פרס ברחובות ללמד את המקצוע, והסטודנטים לתזונה יצאו למאבק: "לא ייתכן שיוסיפו בוגרים מבלי שיוסיפו עוד תקנים להכשרה המעשית‭,"‬ הם אומרים ל"ממון‭."‬ בינתיים, משרד הבריאות הורה למל"ג להחתים את הלומדים על הצהרה, לפיה הם מודעים לבעיה ולצורך בהמתנה.

 

סטאז' ב-2014

אנה פישמן היא סגנית יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים, וממובילי המאבק. היא סיימה בקיץ את לימודיה בחוג למדעי התזונה, אבל את הסטאז' שלה תזכה להתחיל רק באפריל ‭.2014‬

 

"הבעיה העיקרית היא שההכשרה המקצועית שלנו מנותקת מהתואר‭,"‬ היא אומרת. "ההמתנה לסטאז' איומה, כי אין קשר בין מספר המתקבלים לתואר במדעי התזונה ובין מספר התקנים להכשרה המקצועית. בעיה נוספת, היא שעבור חודשי ההכשרה אנחנו צריכים לשלם למשרד הבריאות 12 וחצי אלף שקל. בתקופה זו אנחנו לא נחשבים לסטודנטים, ולא זכאים להטבות כמו הנחות בביטוח הלאומי או בתחבורה הציבורית‭."‬

 

לדבריה, הדבר האחרון שעורר את הסטודנטים למאבק היה האישור שנתנה המל"ג גם למרכז האקדמי פרס ברחובות לפתוח תוכנית לימודים במדעי התזונה. "כבר עכשיו, בכל שנה מסיימים כ‭300-‬ סטודנטים את הלימודים שלהם, ורשימת ההמתנה להכשרה רק הולכת ומתארכת‭,"‬ היא אומרת. "זה ממש מחדל שפתחו עוד חוג ויוסיפו עוד בוגרים בתחום, ללא תוספת תקנים להכשרה מקצועית‭."‬ פתקים עם שמות באקווריום

 

גל עומר ‭(26)‬ מספרת שיום ההגרלה לסטאז' היה "יום שחור" עבורה. עומר, שלמדה בתל-חי, סיימה ללמוד באוגוסט, והגרילה סטאז' באיכילוב שיתחיל רק באפריל ‭.2015‬

 

הגרלה ב-120 שקל

"מההתחלה אמרו לנרשמים למדעי התזונה שאין מספיק תקנים, ושההמתנה להכשרה המעשית יכולה לקחת שנה וחצי עד שלוש שנים. באוקטובר האחרון הגענו לתל השומר, שילמנו 120 שקל עבור ההשתתפות בהגרלה, ואז האחראית הוציאה מתוך אקווריום שקוף פתקים עם השמות שלנו ועם המיקומים של הסטאז‭.'‬ כעבור שעתיים וחצי יצא הפתק שלי.

 

"בינתיים אני לא יכולה לעבוד במקצוע. הרבה חברות שמחכות איתי לסטאז' ממלצרות בינתיים. כל אחד מנסה להתקיים בדרך אחרת. והכי עצוב זה שהרבה מהסטודנטים שלמדו איתי, פשוט מתייאשים ומוותרים על המקצוע‭."‬

 

מאיה נוסבאום ‭,(26)‬ שסיימה בקיץ את לימודי התזונה באריאל, קיבלה שיבוץ לנובמבר ‭,2014‬ ועד אז אסור לה לעסוק בתחום. "למדתי שלוש שנים, ועכשיו אני צריכה להמתין שנתיים כשלאיש לא אכפת איך אתפרנס בינתיים‭,"‬ היא אומרת. "מאוד חורה לי שאנשים צעירים, שרוצים להקים משפחה ולהתבסס כלכלית, צריכים לחכות כל כך הרבה זמן עד שיוכלו להתחיל לעבוד במקצוע שלמדו‭."‬

 

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר בתגובה כי "האישור למרכז האקדמי פרס ניתן לאחר שהמוסד הוכיח יכולת לעמוד בכל הדרישות האקדמיות. כן חויב המוסד להביא לידיעת הסטודנטים את הקושי במציאת מקום סטאז' בתום לימודיהם‭." ‬תגובת משרד הבריאות

 

"אנחנו מודעים לבעייתיות"

ממשרד הבריאות נמסר ל"ממון" בתגובה כי "המשרד מודע לבעייתיות בהתמשכות ההמתנה לביצוע הכשרה מעשית בתזונה. מדובר בקורס הכשרה המבוצע בידי המשרד - תמורת תשלום שכר לימוד כמו בכל קורס לימודי - כאשר המשרד מסייע לבוגרים להשלים את הנדרש על פי חוק כדי לקבל את התעודה.

 

"בשנה האחרונה ביצענו רפורמה באופן ההכשרה, והגדלנו את מספר תלמידי ההכשרה המעשית. עם זאת, ולמרות התנגדותנו למהלך, החליטה המועצה להשכלה גבוהה לאפשר פתיחת בית ספר נוסף לתזונה, דבר אשר יגרום להכבדה נוספת על בוגרי המקצוע הממתינים להכשרה.

 

"לדעת משרד הבריאות יש להסדיר את

התיאום בין לימודי התזונה לבין ההכשרה המעשית, ולמנוע מצב שבו המכללות 'רצות' ומלמדות ללא דאגה להכשרה שתגיע בהמשך. לדעתנו נכון היה שההכשרה המעשית תהיה במסגרת הלימודים, כמו בכל מקצוע רפואי אחר‭."‬

 

עוד הוסיף משרד הבריאות בתגובתו כי "המתחילים כיום את לימודיהם במדעי התזונה מודעים למחסור במקומות להכשרה מעשית, ולעובדה שחלקם יצטרכו להמתין להכשרה הזו במשך שנה ויותר.

 

"מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה התחייב שהמוסדות יחתימו את המתקבלים לתוכנית, לפני תחילת הלימודים, כי ידוע להם שהעיסוק במקצוע דורש גם הכשרה מעשית שאינה חלק מתוכנית הלימודים, וכן כי קיים מחסור במקומות לסטאז‭,'‬ העשוי לעכב את אפשרותם לעסוק בו. מנכ"ל משרד הבריאות אף ביקש לראות את ההצהרה עליה חותמים הסטודנטים‭." ‬

 

הידיעה התפרסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שנתיים וחצי המתנה
צילום: shutterstock
מומלצים