'נשות הדממה' הפגינו: 'האחיות לא רוצות פירורים'
יומה ה-14 של שביתת האחיות מביא עמו דיוני שכר חדשים ופגישה נוספת בבית המשפט, אך ברחבי הארץ, מחאת העובדות לא הותירה מקום לאופטימיות: "לא באנו לכאן בשביל יוקרה, משכורת או תהילה, אבל חשוב שיהיה לנו יכולת קיום מינימלית"
"תנו לאחיות לחיות", כך קראו היום (א') מאות אחיות שהפגינו ברחבי הארץ במחאה על שכרן הנמוך, תנאי העסקתן והמשא ומתן המתמשך מול האוצר. הפגנות מעין אלה התרחשו במוקדים שונים בירושלים, בבאר שבע, בכפר סבא, בתל השומר, בצפת, בחיפה ובעמק יזרעאל, בצל כניסת יומה ה-14 של שביתת האחיות.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"החולים הם שלנו ולאף אחד לא אכפת. אנחנו נטפל ונעזור להם, אבל אנחנו גם רוצות שיעזרו לנו", אמרה חווה חכם, אחות ראשית בחדר לידה כבר 32 שנה. "בעוד כמה שנים לא יהיו אחיות במקצוע אלא כוח עזר פחות מקצועי. הפעם חייבים לעשות שינוי".
צילה גרא, יו"ר ועד האחיות בהדסה, סיכמה: "תסתכלו עלינו, אנחנו זה החולה. אם המצב ימשיך להיות כך אנחנו לא נהיה פה גם מחר. האחים והאחיות הם אנשי הדממה, כשביקשתי מהן לצאת ולהפגין הן שאלו אותי: 'אבל מי ישמור על החולים?', ואני שואלת מי ישמור על הבית שלנו?".
יו"ר ועד האחיות, אילנה כהן, שהגיעה למשרד האוצר בירושלים כדי להמשיך את המשא ומתן, סיפרה כי היא "מרגישה כמו לוח שנה. עובר יום ועוד יום ואין התקדמות, אני חושבת שצריך לשבת עד שייצא עשן לבן. מנצלים את טוב הלב של האחיות ואת זה שלא השבתנו את בתי החולים הפסיכיאטריים והגריאטריים. עדיין לא נולד האדם שישבור את האחיות".
בשעה 19:00, צפויים הצדדים להופיע שוב בפני בית הדין לענייני עבודה, אך כהן הבהירה: "אם יציעו לנו שוב הצעות כמו בפעם הקודמת, של עלייה של 425 שקלים לארבע שנים ומענק, נסרב. אנחנו לא רוצות פירורים ולא דמי חנוכה".
"לא באנו בשביל יוקרה"
מאות סטודנטים לסיעוד מאוניברסיטת חיפה וממכללת עמק יזרעאל - מרכזים שמכשירים כ-400 סטודנטים כל אחד - ערכו אף הם מפגן מחאה לאות הזדהות עם מאבק האחיות. הסטודנטים, שיצטרפו תוך כמה שנים לצוותי האחיות והאחים בישראל, אמרו כי לא ניתן להמשיך לשתוק לנוכח מצב השכר ותנאי האחיות וכי הם נכנסו למקצוע למרות שידעו על הקשיים וזאת בשל תחושת השליחות.
אחד המפגינים, יואב שטיינדל-דרור מקריית אתא, נשוי ואב לילדה, בשנה שלישית ללימודי סיעוד, החל ללמוד לאחר שכבר
סיים תואר ראשון בתחום אחר לחלוטין. "אני לא מהצעירים פה, לא הלכתי לזה כי לא הייתה ברירה אלא מתוך בחירה. אני מאמין במקצוע הזה, בשליחות שבו ובחשיבות הגדולה שבו. בכיתות אנחנו לומדים את האידיאל, את המצב האופטימלי, אבל כשאנחנו מגיעים להתנסויות במחלקות אנחנו לא מספיקים לעשות אפילו עשירית ממה שצריך בגלל העומס המטורף".
מאיה קליין, סטודנטית בשנה השלישית, הוסיפה כי למרות שאינה תולה תקוות רבות בהצלחת המחאה, "הגיע הזמן שנדבר ולא נשתוק. אי אפשר לקבל את המצב הנוכחי ולהסכים לו. לא באנו לכאן בשביל יוקרה, משכורת גבוהה או תהילה, אבל חשוב שיהיה לנו כבוד אנושי ויכולת קיום מינימלית".
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, התייחס במהלך היום לאירועים ואמר כי "האחיות צודקות. צריך להעלות את המשכורת שלהן אבל העיתוי בהחלט לא נכון. אי אפשר לנהל משא ומתן כזה רציני וגדול לפני בחירות".