חמוץ-מתוק-מלוח-חריף: ארוחה טבעונית וללא גלוטן
הארוחה הזו נולדה בעקבות געגועים עזים לאוכל אסייתי, פריך, שכולו טריות וריחות מרעננים של לימון, צ'ילי, ג'ינג'ר, ושום. הנטורופתית נטע-לי לוי מרכיבה ארוחה אסייתית, חופשיה מגלוטן, וכמובן, טבעונית
ארוחות אסייתיות יכולות להיות שפע של בריאות, אך באותה מידה עלולות להיות גם עתירות טיגון ומלח. ההבדל נובע בעיקר מכמות הטיפול בחומרי הגלם, ומבחינה בריאותית, כמה שפחות, טוב יותר עבורכם. הרווח הבריאותי הוא עושר הויטמינים והמינרלים שבירקות טריים, תחושת הקלילות מאכילת מזון שלא טוגן, והתיבול החמוץ והחריף קלות, שמשפר את תפקוד מערכת העיכול והספיגה. בנוסף, אם אתם כמוני, רגישים לגלוטן, זוהי ארוחה בדיוק בשבילכם. אז כשמתחשק לכם להזמין חברים למשהו טעים, הכינו בבית את הקעריות והצ'ופסטיקס, וצאו לדרך
עוד בערוץ האוכל:
- עמוד ענן: קציצות טופו אווריריות ורכות
- שגר ושכח: קישים ופשטידות בצ'יק צ'ק
- בין השדה ליער: מתכונים עם פטריות
סלט סום-טאם תאילנדי-גרסה ישראלית
הגרסה הישראלית לסלט הפפאיה התאילנדי הנפלא. את הפפאיה הירוקה המסורתית מחליף הקולורבי, שנפוץ יותר אצלנו. את הסלט מאחד רוטב מעקצץ בכל הטעמים.
המרכיבים (ל-4 מנות):
3 קולורבי גדולים, קלופים וחתוכים לגפרורים דקים
20 עגבניות שרי, חצויות
1/2 צרור בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק)
1/2 צרור כוסברה (רצוי להשאיר מעט כוסברה לעיטור)
1/3 כוס בוטנים לא קלויים
לרוטב:
4 שיני שום, כתושות
רוטב סויה (רגיל/ללא גלוטן)
3/4 צ'ילי אדום, קצוץ
3 כפיות סוכר חום
1/3 כוס מיץ לימון סחוט
אופן ההכנה:
- מערבבים את מרכיבי הרוטב בקערית.
- במחבת יבשה (ללא שמן), קולים את הבוטנים מספר דקות, עד להשחמה קלה. לאחר מכן, כותשים את הבוטנים בתוך שקית עד לקבלת שברים גסים.
- מערבבים את רכיבי הסלט בקערה, פרט לבוטנים, יוצקים מעליו את הרוטב.
- בעזרת כפפות ניילון/שקית קטנה (בגלל הצ'ילי), מערבבים היטב את הסלט. מעסים מעט את הרוטב לתוך הקולורבי.
- מסדרים את הסלט בקעריות הגשה, ללא הנוזלים שניגרו.
- בוזקים את שברי הבוטנים מעל, ומעטרים בעלי כוסברה.
אטריות שחורות, טופו וסלט אסייתי
בקערית עמוקה יושבת תלולית מבריקה של אטריות אורז שחורות, המכוסות בסלט מרענן ברוטב ג'ינג'ר. בראש הגבעה, מקלות טופו קריספיים ומתובלים, שנאפו בתנור.
המרכיבים (ל-4 מנות):
1/3 1 חבילות אטריות אורז שחור (כ-330 גרם), ניתן להשיג בחנויות טבע/בסופרים
1/2 כוס אגוזי ברזיל לא קלויים
שמן זית להברשה
מרינדה לטופו:
1 חבילת טופו קשה
11/2 כפות חרדל דיז'ון גרגירים
1/3 כוס רוטב סויה (רגיל/ללא גלוטן)
1/3 כוס מים
לרוטב האטריות:
3 כפות טחינה גולמית משומשום מלא
3 כפות רוטב סויה (רגיל/ללא גלוטן)
2-3 כפות מים
לסלט:
2 מלפפונים, חתוכים לגפרורים דקים
2 גזרים, חתוכים לגפרורים דקים
חופן נבטי אלפלפא
4 יחידות בצל ירוק, קצוץ (החלק הירוק)
כפית ג'ינג'ר מגורר
1/3 כוס מיץ לימון סחוט
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- כחצי שעה לפני ההכנה, חותכים את הטופו לאצבעות, ומשרים בתערובת המרינדה. אפשר כעבור רבע שעה להפוך את הטופו כדי שיספוג היטב את הטעמים.
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מסננים את הטופו, ומסדרים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשומנת בשמן זית. מזלפים או מברישים גם מעט שמן זית מעל הטופו. מכניסים לתנור לכ-20 דקות, או עד להשחמה.
- מערבבים את הג'ינג'ר, מיץ הלימון, והפלפל השחור בקערה. מוסיפים את הירקות לסלט, ומערבבים היטב.
- במחבת יבשה (ללא שמן), קולים את אגוזי הברזיל מספר דקות, עד להשחמה קלה. לאחר מכן, כותשים את האגוזים בתוך שקית עד לקבלת שברים גסים.
- מרתיחים מים בסיר גדול, ומכניסים את אטריות האורז השחורות לכ-5 דקות, ומסננים.
- מערבבים את רכיבי רוטב האטריות, ומערבבים לתוך האטריות.
- בקערית אישית גדולה, מסדרים תלולית של אטריות ברוטב, ובוזקים מעט שברי אגוזים. מסדרים מעל מנת סלט גדושה. את רצועות הטופו מניחים בראש הגבעה, בוזקים עוד שברי אגוזים ומעטרים בבצל ירוק.
- את המרינדה שנותרה אפשר לשמור במקרר לשימוש במוקפצים וסלטים.
אגרול תפוחים ארומתי
בין מערב למזרח - פאי התפוחים, בגרסה מהירה ובריאה יותר. בונוס נוסף: והבית מתמלא בריח משגע.
המרכיבים (ל-4 מנות):
16 דפי אורז קטנים
שמן זרעי ענבים/קנולה להברשה
למלית:
3 תפוחים אדומים, חתוכים לגפרורים קטנים/מגוררים גס
3/4 כוס אגוזי מלך
כפית קליפת לימון מגוררת
כפית ג'ינג'ר מגורר
1/2 כוס סוכר חום
כפית קינמון
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מערבבים את מרכיבי המלית.
- מכינים תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, ומוברשת קלות בשמן.
- ממלאים קערה גדולה במים קרים, וטובלים 2 דפי אורז בכל פעם, למשך דקה, עד לריכוך.
- פורסים דף אורז על קרש חיתוך/צלחת, ומניחים כף מהמלית (ללא הנוזלים) בשליש התחתון. הקפידו להשאיר שוליים פנויים של 2 ס"מ בצד הקרוב אליכם.
- מקפלים את צד ימין ושמאל לכיוון המרכז, כמו מעטפה.
- מכסים את המלית מהשוליים הקרובים אליכם כלפי מעלה ומגלגלים.
- מסדרים בתבנית כל אגרול עם קו הסגירה כלפי מטה, ובמרווחים אחד מהשני, על מנת שלא ידבקו.
- מברישים את האגרולים בשמן.
- אופים בתנור במשך כ-20 דק', או עד שהאגרולים מתקרמלים ומשחימים קלות.
- מניחים לאגרולים להתקרר מעט לפני ההגשה.
- נטע-לי לוי , N.D. נטורופתית, אירידולוגית, ומטפלת בכירה בשיאצו. מתמחה בתזונה ללא גלוטן ובתזונה צמחונית וטבעונית, גם בפייסבוק
-
בשיתוף
אתר הצמחונות הישראלי -
לכל הטורים של שני צמחוני