אחרי הביקורת: וינשטיין אישר מינוי סגן הרמטכ"ל
בהודעת משרד המשפטים נכתב כי לאחר בחינת מכלול השיקולים הוחלט לאשר את המינוי של האלוף אייזנקוט לסגנו של גנץ, אף שמדובר בערב בחירות
שבוע לאחר שביקש הבהרות בנוגע למינוי האלוף גבי אייזנקוט לסגן הרמטכ"ל, הודיע אחר-הצהריים (יום א') היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, כי לאחר שנשקלו הטעמים שהציגו שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ, הוא אישר את המינוי בתקופה הזו אף שמדובר בערב בחירות.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כל החדשות הכי חמות - בעמוד הפייסבוק של ynet
בהודעת משרד המשפטים נכתב כי לאחר בחינת מכלול השיקולים הנוגעים לעניין - החלטת היועץ המשפטי לממשלה היא לאשר את המינוי על אף תקופת הבחירות. עוד נכתב בהודעה כי ההנמקות המפורטות יימסרו במסגרת ההליך בעתירה לבג"ץ נגד המינוי.
ההחלטה של וינשטיין התקבלה לאחר שבפגישה שערך עם ברק ואייזנקוט בלשכתו ביום חמישי וכן במכתב ששלח ברק עוד קודם לכן, הובהר ליועץ המשפטי שהמינוי מהווה צורך דחוף עבור מערכת הביטחון ועיכוב שלו עלול לפגוע במערכת. הדברים מתיישבים עם הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, הנוגעות לתפקידי ציבור ומבהירות כי מינוי שדחוף הוא מבחינת יוצא מן הכלל, ודחייתו עלולה לפגוע במערכת ולהביא לנזק.
פנייתו של וינשטיין, בתחילת השבוע שעבר, הגיעה לאחר שהנחיה של אחז בן ארי, היועץ המשפטי של מערכת הביטחון, קבעה שאי אפשר למנות את האלוף אייזנקוט בתקופת בחירות, בהתאם להנחיות שפרסם וינשטיין. ההנחיה נמסרה גם לשר הביטחון אהוד ברק, עם העתק ליועץ המשפטי לממשלה. בעקבות התעלמותו של ברק מן ההנחיה פנה אליו וינשטיין וביקש הבהרות.
בנוסף נודע כי היועץ המשפטי לממשלה לא קיבל עדכון על המינוי, אלא שמע על דבר מינויו של האלוף אייזנקוט לסגן הרמטכ"ל רק מהתקשורת.
מינוי דחוף?
הנחייתו של בן ארי הסתמכה על פרק מינויים בתקופת בחירות, מתוך קובץ ההנחיות לקראת הבחירות לכנסת ה-19, שאותן הפיץ לאחרונה היועץ המשפטי לממשלה. בפרק המינויים, שפותח את המסמך, מצוטטת פסיקת בג"ץ שקבעה את הנורמה בנוגע למינויים בתקופה של ערב בחירות. בפסיקה נכתב כי האיזון הנדרש בתקופה זו הינו בין היתר בתחום המינויים לתפקידים ציבוריים. "נתקבלה ההשקפה כי ראוי הוא כי מינויים לתפקידים בשירות הציבורי לא יבוצעו בידי
גורמי ממשל אלה, אלא ימתינו עד לכינון ממשל חדש, אלא מקום שיש באיוש תפקיד מסוים צורך חיוני של ממש, שאם לא ייענה ייצור חלל העלול לפגוע באינטרס ציבורי חשוב", נכתב בפסיקה.
ההנחיות מדברות בעיקר על מינויים בשירות המדינה ומפרטות אותם, מחברות ממשלתיות ותאגידים ועד תפקידים ציבוריים שונים, אך הן לא נוגעות במינוי אנשי צבא. ההנחיות מדגישות כי בתקופת בחירות יש להקפיד על אי מעורבות הדרג הפוליטי במינויים ב"משנה תוקף". ככל הנראה בן ארי הגיע למסקנה שאין למנות את אייזנקוט בתקופה זו על רקע האמירה הברורה העולה מן ההנחיות, כי אין לפעול למינויים ציבוריים בתקופת בחירות, אלא אם כן מדובר במינוי דחוף שלא ניתן לדחותו ולא ניתן להסתדר בלעדיו.
Read this article in English