שתף קטע נבחר

התרופה שנותנת אוויר לחולות סרטן השד יעילה

חדשות טובות: נתוני מחקר ארוך טווח מגלים כי הטיפול ב'אפיניטור', התרופה המבטיחה שניתנת לחולות סרטן שד גרורתי, מאריך את משך הזמן ללא התקדמות המחלה

נתונים חדשים שפורסמו בשבוע האחרון בכנס סרטן השד העולמי בסן אנטוניו, ארה"ב (SABCS), מחזקים את הממצאים לפיהם הטיפול בתרופה 'אפיניטור' בחולות סרטן שד גרורתי מאריך את משך הזמן ללא התקדמות המחלה.

 

הנתונים החדשים שהוצגו הם ממחקר ה-Bolero-2, שכלל טיפול ומעקב של 18 חודשים ב-724 חולות סרטן שד גרורתי, שני שליש מהן טופלו באפיניטור לצד טיפול הורמונאלי במעכב ארומאטאז בשם Exemestane (בשם השיווקי Aromasin), ושליש טופלו בטיפול ההורמונאלי בלבד.

 

מהנתונים החדשים עולה כי משך הזמן ללא התקדמות המחלה הוארך ל-7.8 חודשים בממוצע בקרב קבוצת החולות שטופלו ב'אפיניטור' בשילוב הטיפול ההורמונאלי, לעומת ממוצע של 3.2 חודשים ללא התקדמות המחלה בקבוצת החולות שטופלה אך ורק בטיפול ההורמונאלי. מדובר בפער משמעותי של מעל פי שניים במשך הזמן בו חלה עצירה בהתקדמות המחלה. בנוסף, בהערכה מרכזית של הנהלת המחקר, ההבדלים בין הזרועות נשמרו ועומדים על 6 חודשים (11 חודשים בזרוע שטופלה באפיניטור לעומת 4.1 חודשים בזרוע הביקורת). הנתונים החדשים מצביעים אף על הארכה במשך הזמן ללא התקדמות המחלה בטיפול ב'אפיניטור' – במחקר ה-Bolero-2 שכלל מעקב של 12.5 חודשים בלבד, משך הזמן ללא התקדמות המחלה עמד על של 7.4 חודשים.

 

מעבר לממצאים עצמם, משמעות התוצאות החדשות טמונה ב'שימור' הנתונים בקבוצת הטיפול ב'אפיניטור', בכל הנוגע לעצירת התקדמות המחלה. כך, בעוד הנתונים האחרונים ממחקר ה- Bolero-2 כללו מעקב של 12.5 חודשים בטיפול בחולות, הנתונים החדשים מציגים מעקב של 18 חודשים במסגרת המחקר. הנתונים החדשים מציגים מעקב ארוך יותר, בחצי שנה נוספת, בו נשמר הפער בין קבוצת הביקורת לקבוצת הטיפול, בכל הנוגע להשרדות חולות סרטן שד גרורתי ללא התקדמות המחלה.

 

הנתונים מצביעים גם על פער בתמותה מהמחלה. בעוד התמותה בקבוצת הביקורת עמדה על 32.2%, התמותה בקבוצה שטופלה באפיניטור עמדה על -25.4%. תוצאות אלו מצביעות על מגמת שיפור בשרידות כללית של החולות בטיפול באפיניטור.

 

בכל שנה, כ-220 אלף נשים ברחבי העולם מאובחנות כחולות בסרטן שד מתקדם. בארה"ב, ההערכה היא כי השנה קרוב ל-40 אלף איש יאובחנו כסובלים מסרטן שד מתקדם. קרוב ל-70% מחולי סרטן השד המתקדם הינם חיוביים לרצפטורים הורמונאליים (HR positive) בזמן האבחון. בישראל מתגלים מידי שנה למעלה מ-4,000 מקרים חדשים של סרטן השד, מתוכן 900 חולות סובלות מהמחלה כשהיא בשלבים גרורתיים. עד כה, חולות סרטן שד במצב מתקדם שנכשלו בטיפול ההורמונאלי הופנו לטיפול הורמונאלי אחר, כאשר הסיכוי ליעילות טיפול זה הינו נמוך בקרב חולות שנכשלו כבר בטיפול הורמונאלי קודם, או לחילופין לטיפול כימותרפי, הניתן שלא נותרו אופציות לטיפול הורמונאלי נוסף.

 

ההתוויה החדשה לטיפול בסרטן השד באפיניטור מהווה קו טיפולי חדש לחולות סרטן שד גרורתי שנכשלו בטיפולים קודמים. מדובר באפשרות טיפולית עבור חולות שאין להן מענה הורמונאלי נוסף בשלב מתקדם זה של מחלתן. הטיפול יינתן לחולות סרטן שד גרורתיות (שלב 4) שנכשלו בטיפול הורמונלי, והן נמצאו כחיוביות לרצפטורים הורמונאליים (HR positive), ובתוספת לטיפול הורמונאלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופה מהווה מענה לחולות שמיצו את כל הטיפולים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים