דיון בכנסת: "המדינה לא ערוכה לפיצוי במלחמה"
בדיון שיזם יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל, במעמד מבקר המדינה שפירא, הזהיר מנהל החטיבה הכלכלית במשרד המבקר כי במקרים של מלחמה או אסון המוני כתוצאה מרעידת אדמה, צפויה סחבת ממשית בפיצוי הנפגעים. זאת, למרות שהנוכחים ציינו לשבח את התפקוד במבצע "עמוד ענן"
"המדינה לא ערוכה לפיצוי האזרחים על נזקים שעלולים להיגרם להם במקרים של מלחמה כוללת או של אסון המוני כתוצאה מרעידת אדמה גדולה"; אזהרה זו השמיע היום (א') בכנסת מנהל החטיבה הכלכלית במשרד מבקר המדינה, צבי ורטיקובסקי.
- עמוד ענן: הוסדרו תביעות פיצוי ב-60 מיליון שקל
- נפגעי חרדה: להרחיב את מעגל הזכאים לפיצוי
- כשהבית נפגע מטיל: מתי מגיע לכם פיצוי כספי?
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
ורטיקובסקי התכוון ליכולת המוגבלת של הקרן הממשלתית שמנהלת רשות המסים לפיצוי נזקים כתוצאה מפעולות איבה, וציין לדוגמה את הבעיות שטרם נפתרו לגבי פיצוי גופים הציבוריים שנפגעו מאירועי מלחמת לבנון השנייה ומבצע "עופרת יצוקה".
לגבי הפיצויים על הנזקים האזרחיים הישירים מאירועי מבצע "עמוד ענן", אמר אשר כי הוא מקווה שעד סוף החודש הבא ישולמו 70% מהסכומים הנובעים מ-3,500 התביעות. לדבריו עד כה טופלו כבר 40% מהתביעות ודמי הנזקים שולמו ישירות לנפגעים או לחברה המשכנת המטפלת בתיקון ושיפוץ המבנים אם בעליהם העדיפו את שירותיה. "אנחנו עובדים בקצב מהיר ולא מתחשבנים על הגרוש אלא רואים את הנפגעים קודם כל כבני אדם", אמר אשר.
באשר להסדרת הפיצויים על הנזקים העקיפים, בעוד כשבועיים יחל לפעול מטה מיוחד שהוקם ברשות המסים לעניין זה. הוא יפעל על פי פקודת מבצע שכבר יצאה, על בסיס התקנות שאושרו לאחרונה בוועדה הכספים ויפורסמו עוד השבוע.
לדבריו, תביעת הפיצויים נעשית על טופס פשוט בן עמוד אחד, בניגוד לביורוקרטיה שאפיינה את התביעות בעבר. הרשות מוכנה גם להדריך את הנפגעים בתביעותיהם. את פיצוי הגופים הציבוריים תסדיר ועדה שהוקמה לעניין זה.
הדברים נאמרו בדיון לא רשמי אותו יזם יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), במעמד מבקר המדינה יוסף שפירא. בסיכומו עלתה הדרישה מהממשלה לגבש לפני הבחירות "פרוטוקול פז"מ" (פרק זמן מזערי) שייקבע לוחות זמנים קבועים לפיצוי הנפגעים מאירועים ביטחוניים. אריאל קרא לראש הממשלה להקים צוות מנכ"לים שיגבש את הפרוטוקול כתחליף לתקנות שמתקבלות אחרי כל אירוע, ולדבריו "לא פותרות את התקלות החוזרות בביצוע התקנות שגובלות בפשע לאזרחים".
אשר אשר ציין בהקשר זה את התרומה של ועדת הכספים לתקנות החדשות שקבעו לראשונה מגבלת זמן ליישומן בכך שהן מחייבות את רשות המסים לשלם לתובעים מקדמה של 50% אם התביעה לא נענתה כעבור 45 יום ו-90% אם לא טופלה תוך 6 חודשים.
ח"כ אריאל אמר בפתח הדיון: "כולנו מבינים שזה פשע לשלוח חיילים לקרב בלי תחמושת. מדוע לא יהיה זה פשע להשאיר אזרחים שנפגעו ממבצע ביטחוני ללא מענה לפגיעה ברכושם? זה עניין של חוסן קהילתי שהוא חלק מהביטחון הלאומי, שאיננו מובטח לנו וצריך לתחזק אותו ביצירת מציאות אחרת של טיפול בתביעות האזרחים. כמו שידענו לשחרר את גלעד שליט מהשבי יש לשחרר את האזרחים מהשבי של הסחבת הביורוקרטית. אנחנו לא רוצים עוד דו'ח של מבקר המדינה אחרי המבצע הבא".
מבקר המדינה שפירא אמר בעקבות הדברים כי זהו אכן "נושא חשוב ביותר", אבל היו בפיו במעמד הזה רק דברי שבח על הטיפול של רשות המסים בנפגעים האזרחיים במהלך מבצע "עמוד ענן". שפירא אמר, "היינו בשטח בזמן אמת ומדהים היה לראות את אנשי מס רכוש בפעולה. אפילו אמרו עליהם שהם כבר נמצאים שם יחד עם כל אזעקה של צבע אדום. זה ממש שיפור אדיר בתפקודם לעומת אירועים דומים קודמים".
המבקר הבטיח שבתפקידו כנציב תלונות הציבור הוא יטפל בכל פנייה של נפגעים אם לא קיבלו את הטיפול הראוי. עם זאת, לדבריו יש אכן מקום להקים מנגנון לטיפול מיוחד, אבל בעיקר כדי לבחון איך לפצות את נפגעי החרדה, רובם ילדים. "מניסיוני כשופט אני יודע שזו משימה קשה לפצות אנשים על פחדים", אמר שפירא.
הדוברים, נציגי רשויות מקומיות ומגזרים בדרום, מתחו ביקורת על מדיניות הפיצויים ויישומה. בין השאר נטען כי "נפגעי עופרת יצוקה לא ראו שקל אחד מתביעותיהם". על כך הגיב המשנה למנהל רשות המסים כי ל-12 אלף התביעות על נזקים עקיפים שולמו לא פחות מ-390 מיליון שקל.
רוב האישים שהוזמנו לדיון, בראשם שר הרווחה משה כחלון ויו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, לא הופיעו. מהח"כים באו רק אבישי ברוורמן (עבודה) ואכרם חסון (קדימה). אריאל העיר, "אני כבר רגיל שלדיונים כאלה באים רק מהאופוזיציה". דוברו לא הגיב על שאלת ynet אם בפועל לא היה מדובר כאן באירוע בחירות.