האחיות: 'יש נסיגה במו"מ, חושבים שאנחנו עבדים'
פגישת נציגי האוצר והאחיות הסתיימה שוב ללא תוצאות. נציגי המדינה הציגו בפני השובתות "הצעה משופרת" לטענתם, אולם האחיות מתנגדות: "הם מבקשים להעמיס עלינו שעות נוספות"
לאחר 14 ימי שביתה, התייצבו היום (א') האחיות ונציגי האוצר בפני נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, אולם בפיהם לא היו חדשות טובות. שני הצדדים דיווחו כי לא חלה כל התקדמות במגעים ביניהם, ומבחינת האחיות - אפילו חלה נסיגה. השובתות ציינו כי הן מוכנות לחדש את ההידברות גם מחר, אף כי לטענתן באוצר סבורים שאין מקום להמשיך. מחר עד השעה 10:00 בבוקר צפויים באוצר להחליט אם מוכנים לחזור לשולחן המו"מ.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"במקום לפתור את המחסור הקשה באחיות, מבקש האוצר להעמיס עליהן עוד שעות נוספות ומשמרות", הצהירה יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, בצאתה מהפגישה עם אנשי משרד האוצר. לטענת האחיות, האוצר הביע נכונות להגדיל את הצעתו, אבל רוצה בתמורה שהן יעבדו שעות נוספות, דבר שלא מקובל מבחינתן. "אנחנו מכירים את התפיסה שבאוצר רואים את עובדי מערכת הבריאות כעבדים ולא כעובדים", הוסיפה כהן.
באוצר, לעומת זאת, טוענים כי הציעו לאחיות הצעה משמעותית ומשופרת, שכוללת תוספת של מאות מיליוני שקלים. לדבריהם, באוצר מוכנים לקבל את דרישת השובתות להעלאת שכר רוחבית לכל האחיות, אך דורשים כי חלק מהסכום יהווה תוספת דיפרנציאלית לאחיות שעובדות במחלקות בתנאים קשים יותר. "כרגע ההצעה נמצאת על השולחן", הם ציינו, "הגענו לדווח לנשיאה על המשא ומתן ומקובל עלינו שהשופטת תחליט לשלוח את הצדדים לבוררות מוסכמת".
מוקדם יותר היום הפגינו מאות אחיות ברחבי הארץ וקראו "תנו לאחיות לחיות". מפגני המחאה התרחשו במוקדים שונים בירושלים, בבאר שבע, בכפר סבא, בתל השומר, בצפת, בחיפה ובעמק יזרעאל. "החולים הם שלנו ולאף אחד לא אכפת. אנחנו נטפל ונעזור להם, אבל אנחנו גם רוצות שיעזרו לנו", אמרה חווה חכם, אחות ראשית בחדר לידה כבר 32 שנה. "בעוד כמה שנים לא יהיו אחיות במקצוע אלא כוח עזר פחות מקצועי. הפעם חייבים לעשות שינוי".
במקביל, מאות סטודנטים לסיעוד מאוניברסיטת חיפה וממכללת עמק יזרעאל - מרכזים שמכשירים כ-400
סטודנטים כל אחד - ערכו אף הם מפגן מחאה לאות הזדהות עם מאבק האחיות. הסטודנטים, שיצטרפו תוך כמה שנים לצוותי האחיות והאחים בישראל, אמרו כי לא ניתן להמשיך לשתוק לנוכח מצב השכר ותנאי האחיות וכי הם נכנסו למקצוע למרות שידעו על הקשיים וזאת בשל תחושת השליחות.
הדרישה של האחיות היא לתוספת שכר של 20%, כאשר 15% הם תוספת ייחודית לענף ו-5% הם הצפי לתוספת שכר במסגרת ההסכם הקיבוצי של כלל עובדי המדינה. גורמים באוצר ציינו באחרונה כי כלל לא ברור כיצד ניתן להניח שתתקבל תוספת שכר של 5% במסגרת ההסכם העתידי עם ההסתדרות, כאשר העלות התקציבית של תוספת שכר כזו היא כ-5 מיליארד שקל ותקציב המדינה לשנת 2013 נמצא כבר עתה בחריגה של 14 מיליארד שקל.