אובמה: אנו לא עושים די להגן על ילדינו, זה ישתנה
הנשיא האמריקני הגיע לניוטאון והבטיח לבני משפחות הקורבנות: "אעשה הכול למנוע עוד טרגדיות כאלה". הוא לא התייחס באופן ברור לקריאה הגוברת לשינוי חקיקה בנושא נשק, אך הבהיר: "הטרגדיות הללו חייבות להסתיים, אנחנו חייבים להשתנות"
פנה לאומה ולמשפחות, במקום שבו אירעה הזוועה: נשיא ארצות הברית ברק אובמה, שהזיל דמעה בעקבות הטבח בקונטיקט, הבטיח הלילה (יום ב') לתושבי העיירה ניוטאון כי "אתם אינכם לבד. אשתמש בכל האמצעים שברשותי כדי למנוע הישנות של טרגדיה כזו". אובמה, שנאם בטקס לזכר קורבנות הטבח המחריד שביצע אדם לנזה, הוסיף בנאומו כי "בכנות, אנחנו לא עושים די על מנת להגן על ילדינו".
עוד על הטבח בקונטיקט:
אם הרוצח התלוננה: "אני מפחדת לאבד אותו"
אינדיאנה: החזיק 47 רובים בבית, איים בירי בבי"ס
קונטיקט: "הרוצח ירה בעצמו כששמע שוטרים"
אחרי הטבח: "איסור נשק - המשימה של אובמה"
אובמה לא הכריז הכרזה חד משמעית בתגובה לקולות בציבור האמריקני הדורשים ממנו להוביל שינוי בחוקי הגישה לנשק בארה"ב, אף שרבים ציפו להכרזה שכזו עוד הלילה, בניוטאון. נאומו של הנשיא האמריקני הועבר בשידור חי ב-ynet.
"כתבי הקודש אומרים לנו לא לאבד תקווה", אמר אובמה בתחילת נאומו, לאחר סדרת תפילות של נציגי כל הדתות שמהן מורכבת הקהילה בניוטאון. "נאספנו כאן לציין את זכרם של 20 ילדים יפים ושישה מבוגרים מרשימים ביותר. הם איבדו את חייהם בבית ספר. הם היו יכולים להיות בכל בית ספר, בעיירה שקטה מלאה באנשים שקטים והגונים. זו עשויה הייתה להיות כל עיר בארצות הברית. באתי לניוטאון כדי למסור את אהבתה ותפילותיה של האומה כולה. אני מודע לכך שהמילים הפשוטות לא ישוו לעומק הצער שלכם, שהן לא ירפאו את הפצעים בלבכם, אבל דעו לכם שאינכם לבד. בכל רחבי הארץ בכינו איתכם וחיבקנו בחוזקה את ילדינו. תושבי ניוטאון, אתם אינכם לבד".
"בימים האחרונים גם ריגשתם אותנו", הוסיף אובמה. "כשהסכנה הגיעה למסדרונות בית הספר אנשי הצוות לא נרתעו ולא נמלטו. הם הגיבו כפי שכולנו מקווים שנגיב ברגעים מעוררי אימה שכאלה: באומץ ובאהבה. נתנו את חייהם במטרה לשמור על חיי תלמידיהם והרגיעו אותם".
אובמה שיבח את אנשי צוותי החירום שהגיעו למקום וסייעו לקורבנות הטבח, וציין כי גם הילדים בבית הספר התנהגו באומץ ובחמלה. "הילדים הרגיעו זה את זה, חיבקו זה את זה ואף הרגיעו את המבוגרים. אחד הילדים, סיפרו לי, אמר לאחד המורים 'אני יודע קראטה, אז זה בסדר - אני אוביל אותנו החוצה'".
עם זאת, לדברי אובמה, "כאומה, נותרנו עם שאלות נוקבות. המשימה הראשונה במעלה שלנו היא לדאוג לשלום ילדינו. אם אנחנו לא עושים את זה באופן תקין, לא נעשה דבר באופן תקין. זו המידה שלפיה אנחנו נישפט כחברה. האם אנחנו יכולים לומר בכנות שאנחנו עושים הכול כדי לתת לכל ילדינו את ההזדמנויות שמגיע להם לקבל כדי לחיות חיים מאושרים, עם מטרה?"
"חשבתי על העניין בימים האחרונים, ואם אנחנו עונים על כך בכנות, התשובה היא 'לא. אנחנו לא עושים די'. ואנחנו נהיה חייבים להשתנות", אמר אובמה בכאב. "מאז שנבחרתי לנשיא זו הפעם הרביעית שהגעתי לנחם קהילה אבלה שנקרעה בעקבות מקרה רצח המוני. בין לבין היו אינספור מקרים של ירי קטלני כמעט בכל המדינה, שרבים מקורבנותיה היו ילדים, בעיירות קטנות ובערים הגדולות בכל רחבי ארצות הברית, שלרוב היו פשוט בזמן הלא נכון במקום הלא נכון".
"אנחנו לא יכולים להמשיך לסבול את זה. הטרגדיות הללו חייבות להסתיים. וכדי שהן יסתיימו - אנחנו חייבים להשתנות", הדגיש אובמה. "יאמרו לנו שהנסיבות המובילות לאלימות הן מורכבות וזה נכון. אף חוק לא ימנע את זה, וגם לא סדרה של חוקים לא תמנע כל מעשה אלימות נטול היגיון בחברה שלנו, אבל זה לא יכול להיות תירוץ מספק לחוסר פעולה. אנחנו יכולים, בוודאות, לעשות יותר".
"בשבועות הקרובים אשתמש בכל האמצעים שברשותי כדי למנוע הישנות של הטרגדיות הללו. איננו יכולים לקבל אותם כדבר שבשגרה. אם אנחנו יכולים לעשות אפילו צעד אחד שיציל עוד ילד אחד, אז בוודאות אנחנו מחויבים לנסות. אנחנו לא יכולים לקבל אירועים שכאלה כדבר שבשגרה. האם אנחנו מוכנים לומר שאנחנו מוכנים לעמוד חסרי ישע בפני טבח שכזה? שהפוליטיקה מורכבת וקשה מדי בעוד ילדינו נפגעים שנה אחר שנה, תמורת מחיר אחר של חירותנו?", שאל אובמה.
לקראת סוף נאומו ציין אובמה את שמותיהם של 20 הילדים שנרצחו בבית הספר "סנדי הוק" ואמר כי "אלוהים קרא להם אל משכנו. אלו מאיתנו שנותרנו כאן - הבה נמצא את הכוח להמשיך ולהבטיח שהמדינה תהיה ראויה לזכרם".
נאום התנחומים הרביעי של אובמה
זו הפעם הרביעית שאובמה נאלץ לבקר בזירת טבח שמזעזע את אמות הסיפים של האומה האמריקנית. הפעם 20 מבין 26 הקורבנות היו ילדים
וילדות בני שש או שבע בלבד. לפני טקס הזיכרון נפגש הנשיא האמריקני עם בני המשפחות של הקורבנות ועם אנשי צוותי החירום, שהיו העדים הראשונים לזוועה.
גורם רשמי בבית הלבן אמר שבאופן חריג אובמה כתב בעצמו את רוב הנאום שנשא הלילה בפני האומה האמריקנית, ושכותב הנאומים הקבוע שלו, קודי קינן, רק ערך את הנאום במהלך הטיסה לקונטיקט, אף על פי שהוא כבר מנוסה בכתיבת נאומי תנחומים לאומה, לאחר מקרי הטבח בטוסון שבאריזונה,
בבסיס פורט הוד שבטקסס,
ובאחרונה בבית הקולנוע באורורה שבקולורדו.
לאחר הטבח בקולנוע בקולורדו ביולי האחרון הבהירו בבית הלבן כי אובמה לא יציע חקיקה חדשה שתגביל את הגישה לנשק, אלא יפעל לאכיפה הדוקה יותר של החוק הקיים. עם זאת, הבהרה זו באה לפני תקופת הבחירות, שבמהלכה השתדלו המועמדים לנשיאות לא להתנגש עם הלובי החזק ביותר בוושינגטון, שמפעיל "איגוד הרובים הלאומי" (NRA). מאז 1994 לא העבירו מחוקקים חוק חדש בנושא. איסור מסוים על חלק מכלי הנשק החצי-אוטומטיים פג ב-2004.
הפעם, נראה כי הדינמיקה בבית הנבחרים האמריקני עשויה להשתנות ובבית
הלבן אמרו כי הנשיא אובמה נחוש בדעתו לתקן את החוקים המתירניים בעניין. כמה מחוקקים דמוקרטיים אף התבטאו בעניין בתקשורת האמריקנית, ובאופן נדיר יצאו נגד המצב הקיים. מושל קונטיקט דן מלוי צירף אתמול את קולו לדורשי השינוי בחקיקה, ואמר בראיון ל-CNN כי: "אלה הם כלי נשק לתקיפה, לא צדים איילים עם הדברים האלה".
ארה"ב ידעה בעבר מסעות הרג בבתי ספר, באוניברסיטאות, בקניונים וברחובות, אך יש הסבורים כי הטבח בבית הספר "סנדי הוק" הוא שיטה את הכף נגד המצדדים ב"זכות לשאת נשק" ולטובת חוקים מחמירים יותר. ה"וושינגטון פוסט" מנה אתמול כמה סיבות לכך: "ההרג הלא-ייאמן של כל כך הרבה בני שש ושבע הביא להתפרצות של רגש ציבורי; לאובמה אחיזה טובה יותר בשלטון לאחר שנבחר בשנית ולא יעמוד בפני בחירות נוספות; ה-NRA נחלש לאחר שהוציא עשרות מילוני דולרים על מועמדים שהפסידו בבחירות". העיתון מדגיש וכותב כי לדברי הפועלים לאיסור הנשק, שינוי דורש "מנהיגות נשיאותית".
Read this article in English