שתף קטע נבחר

הונגריה: "האנטישמים מזכירים לנו שאנחנו יהודים"

לאחר הטראומה של דור השואה, שלימד את ילדיו להצניע את יהדותם, הדור הצעיר של יהודי הונגריה מעיד כי הוא חש בנוח עם זהותו. הוא נחוש להיאבק בגל האנטישמיות הפוליטית החדש

שבוע לאחר שמנהיג מפלגת הימין הקיצוני בהונגריה קרא להכין "רשימות יהודים" כדי להגן על ביטחון המדינה, החליט יאנוש פונאגי לחשוף את עצמו. "אמי ואבי היו יהודים, וכך גם אני, בין שאתם אוהבים את זה ובין שלאו", אמר השר לענייני פיתוח לפרלמנט, שהסביר כי איננו דתי וכי אין לו אזרחות ישראלית.

 

"אני לא יכול לבחור, נולדתי לתוך זה", אמר השר ופנה לנציגי מפלגת יוביק, "אבל אתם יכולים לבחור, ואתם בחרתם בדרך הזו. ההיסטוריה תשפוט אתכם".

 

בסוף השבוע: חבר פרלמנט הונגרי שרף את דגל ישראל

ר"מ הונגריה: אגן על היהודים מהאנטישמיות

אלפים בטלאי צהוב בהונגריה: "פשיזם - לא עוד"

 

קבלת שבת בבית משפחת נוגרדי בבודפשט. "הילדים שלי מרגישים טבעי עם יהדותם" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קבלת שבת בבית משפחת נוגרדי בבודפשט. "הילדים שלי מרגישים טבעי עם יהדותם"(צילום: רויטרס)

 

רק לאחרונה החלו יהודי הונגריה לחגוג שוב את זהותם באותה פתיחות שאפיינה את הקהילה באמצע המאה ה-19, כשנבנה בבודפשט בית הכנסת הגדול באירופה. כעת הם נחושים להיאבק באקלים פוליטי שייאלץ אותם להסתיר את זהותם שוב.

 

יותר מ-500 אלף יהודים הונגרים נרצחו בשואה, אחרי שהונגריה הייתה לבת בריתם של הנאצים, ובסיוע התנועה הלאומנית ההונגרית, "צלב החץ". לפני שנשלחו לאושוויץ, כונסו היהודים בשני גטאות בבודפשט. לאחר שהצבא האדום כבש את הונגריה מידי הגרמנים, נותרו בה 100 אלף יהודים – תזכורת חיה לשיתוף הפעולה שלרבים היה נוח לשכוח.

 

"אפילו לפני 15 שנה, נדרש אומץ מסוים כדי להשתמש ב'יהודי' כזהות", אמרה ורה ודאש, מנהלת פסטיבל הקיץ היהודי, שנערך מאז 1998. "עכשיו המילה הזו פשוט מתארת את התרבות שלנו והיא מושכת אמנים וקהל". הפסטיבל, שבימיו הראשונים זכה לקהל של 3,000 איש, משך 120 אלף בני אדם השנה.

 

בית כנסת קטן בבודפשט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בית כנסת קטן בבודפשט(צילום: רויטרס)

 

הגטו הגדול הוא היום רובע יהודי משגשג, אתר חובה לתיירים הבאים לבודפשט, ובלבו בית הכנסת הגדול והמפואר, ששימש מודל לבית הכנסת המרכזי בניו יורק. סביב לו עוד בתי כנסת, מוזיאונים, בתי ספר, עסקים ומסעדות, וגם בית מדרש שמתכנס באחד מ"ברי החורבה" המפורסמים של בודפשט – בניינים ישנים שהוסבו לברים.

 

הורים יהודים צעירים

הרב זולטן רדנוטי, העומד בראש בית כנסת קטן בדרום-מזרח בודפשט, אמר שהדור שלו היה הראשון לחוש ביטחון בזהותו היהודית, לאחר שדור הסבים לימד את ילדיו לא להבליט את העניין. "דור ההורים שלי, זה שנולד מיד לאחר המלחמה, היה כל כך מוגן שהוא לא הרגיש את היהדות שלו. הם נטמעו באופן כמעט מוחלט", מסביר רדנוטי.

 

"היום, הילדים שלי מתייחסים ליהדותם באופן טבעי, אין להם ספקות בנוגע לשורשיהם. הם ילדים שחיים בהונגריה, מדברים הונגרית וחיים לפי האמונה היהודית. הרוב הגדול של הורים יהודים צעירים יכולים לבחור במסורת הזו ועושים כך".

 

סופו של הקומוניזם ב-1989 הביא עמו חירויות דתיות וגם חופש ביטוי וחירות פוליטית שמאפשרים לכוחות פוליטיים אנטישמיים לפעול בגלוי. מפלגת יוביק, השלישית בגודלה בפרלמנט, השתמשה באנטישמיות כדי לבסס את כוחה לקראת הבחירות ב-2014, וזכתה לתשומת לב – אך גם לגינויים ברחבי העולם והמדינה.

 

הפגנה נגד אנטישמיות בבודפשט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד אנטישמיות בבודפשט(צילום: AFP)

 

לגינוי הנרחב ביותר זכו דבריו של מרטון גיונגיושי, האחראי על מדיניות החוץ של המפלגה, לנוכח מבצע "עמוד ענן" בעזה. "אני חושב שבשל הסכסוך הזה, זהו העיתוי הנכון לערוך רשימות של בעלי שורשים יהודיים החיים כאן, במיוחד בפרלמנט ההונגרי ובממשלת הונגריה, המהווים סכנה לביטחון הלאומי של הונגריה", אמר אז גיונגיושי.

 

הממשלה גינתה את הדברים ושגרירות ארה"ב בבודפשט כינתה אותם "שערורייתיים". שתי הפגנות מחאה בהשתתפות אלפים נערכו במחאה על התבטאותו. עד כה לא אירעו תקריות פיזיות אלימות, אך קברים יהודיים חוללו והרב הראשי לשעבר, יוסף שווייצר, בן 90, הותקף מילולית.

 

האליטה הפוליטית הפגינה אחדות נדירה בהפגנה גדולה בתחילת דצמבר, שבה הביעו פוליטיקאים מהשלטון ומהאופוזיציה את סלידתם מהפוליטיקה של יוביק. אך עד כה הסקרים מראים שיוביק שומרת על גוף הבוחרים שלה. בין מצביעים צעירים היא זוכה ל-20 אחוזי תמיכה, והדבר הופך אותה למפלגה החזקה ביותר בקרב מצביעים מתחת לגיל 30. כך לפי סקר של Republikon Institute מוקדם יותר השנה.

 

"אני לא חושב שכל מי שמצביע ליוביק אנטישמי", אמר שלמה קובס, הרב הראשי של "הקהילה היהודית ההונגרית המאוחדת", "אבל אם יוביק מביאה את זה לשיח הציבורי, אפילו אנשים שלא היו אנטישמים קודם, הם מרגישים שזו דרך להביע תסכול. הבעיה היא שלדבר הזה יש השפעה על הלוך הרוח של כל ההונגרים".

 

 

פעילי יוביק מדליקים נרות לזכר קורבנות פלסטינים ב"עמוד ענן" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פעילי יוביק מדליקים נרות לזכר קורבנות פלסטינים ב"עמוד ענן"(צילום: רויטרס)

הפגנה נגד יוביק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד יוביק(צילום: AFP)

גיונגיושי בשפם היטלראי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גיונגיושי בשפם היטלראי(צילום: EPA)

 

אנדרש הייזלר, מנהיג "איגוד הקהיליות היהודיות בהונגריה", סבור שיוביק היא סכנה למדינה. "זו גזענות לשמה והצתת שנאה. מצב כלכלי רע, מיתון, בדרך כלל מגביר את המתיחות וזה המקרה כעת גם כן". ואמנם, הונגריה מוכת החוב והסובלת מהמשבר הכלכלי באירופה נאבקת במיתון. סדרה של צעדי צנע הגבירו גם הם את המתיחות ברחובות.

 

האנטישמיות גרמה לחלק מהיהודים דווקא להיות נחושים יותר בהגנת המורשת שלהם, טוען זולטן יקל, אנליסט בן 36 שמשמש גם כחזן במשרה חלקית. "יש לי כמה חברים שהתחזקו בזהות היהודית שלהם בגלל כמה תקריות עם אנטישמים. כשיש שקט אנשים נוטים לשכוח שהם יהודים. אם מישהו מזכיר להם את זה, אלה האנטישמים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצול שואה מפגין
צילום: AP
גיונגושי. "רשימות יהודים"
צילום: EPA
מומלצים