ארה"ב על רמת שלמה: לא לצעדים חד צדדיים
לאחר שאושרה תוכנית לבניית 1,500 יחידות דיור בצפון ירושלים, הבהירה דוברת מחלקת המדינה את התנגדותה לצעדים חד צדדיים הן מצד ישראל והן מצד הפלסטינים. דוברו של אבו מאזן: נפנה למועצת הביטחון של האו"ם נגד ה"קולוניאליזם" הישראלי
המשבר החדש: ההחלטה לבנות 1,500 יחידות דיור בשכונת רמת שלמה בצפון ירושלים גוררת גינויים מבית ומחוץ. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ויקטוריה נולנד אמרה הערב (ב') בהתייחס לתוכנית כי ארה"ב מתנגדת לצעדים חד צדדיים של ישראל ושל הפלסטינים. "עמדתנו לגבי התנחלויות לא השתנתה ואנחנו משמיעים אותה באוזני הישראלים כל הזמן". נביל אבו רודיינה, דוברו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי בכוונת הרשות לפנות למועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לפרויקטים החדשים של בנייה בהתנחלויות.
כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
בממשל האמריקני לא הגיבו ישירות לידיעה על הבנייה. "לא ראיתי את ההצהרה אבל עמדתנו לגבי התנחלויות לא השתנתה ואנחנו משמיעים אותה באוזני הישראלים כל הזמן", אמרה נולנד, אך הבהירה כי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם נושא ההתנחלויות היא באמצעות מו"מ ישיר. "ככל שהצדדים ימהרו להגיע להסדר על גבולות וביטחון, נושא ההתנחלויות יירד מסדר היום. נושא הגבולות צריך להיפתר בין הצדדים".
אבו רודיינה אמר: "ההנהגה הפלסטינית עומדת לנקוט צעדים חשובים והכרחיים נגד הקולוניאליזם הישראלי, כולל שימוש במועצת הביטחון של האו"ם". בהודעה הרשמית שפרסמה הרשות הפלסטינית הבהיר אבו רודיינה כי העניין מהווה אתגר גדול לקהילה הבינלאומית וזלזול ברגשותיהם של העם הפלסטיני והאומה הערבית. הוא הוסיף כי התנהגות זו תציב את ישראל בבידוד גדול אחרי שהתנגדה לכל העולם כשהכיר במדינה הפלסטינית בגבולות 1967. בכיר נוסף ברשות, סאיב עריקאת, קרא לאמריקנים "להצביע במועצת הביטחון לצד הפלסטינים כדי לגנות את הקולוניאליזם הישראלי".
"מדיניות תזזיתית"
במקביל, החלטת הוועדה עוררה תגובות נזעמות גם באופוזיציה ובקרב ראשי המפלגות שטרם נכנסו לכנסת. במפלגת יש עתיד בראשות יאיר לפיד מתחו ביקורת על ההחלטה: "שוב נתניהו נלחץ ויורה לכל עבר. שיקולי בחירות ורצון למנוע את התחזקותו של בנט והימין הפכו לצידוק עבור נתניהו למדיניות תזזיתית וחסרת אחריות. זו דוגמה נוספת לפוליטיקה הישנה אשר נוגסת פעם אחר פעם במעמדה הבינלאומי הקורס של ישראל ופוגעת שוב ושוב ביחסים העדינים ממילא בין ישראל לארה"ב".
יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, אמרה בתגובה להחלטה ש"ראש הממשלה נחוש להילחם על כל קול מול הבית היהודי גם במחיר משבר עם העולם כולו והצתת אינתיפאדה שלישית". בעולם, טוענת גלאון, לא יסתפקו עתה בגינויים, וישראל עלולה לשלם מחיר כבד על התנהלותה של ממשלת נתניהו. "נראה שלא הספיק לנתניהו גינוי משרי החוץ של האיחוד האירופי, ועד שלא יהיו צעדים ממשיים וסנקציות כלכליות הוא לא ישקוט, העיקר שבהתנחלויות ייתנו קולות. אנו מתנגדים לכל בנייה בהתנחלויות שנועדה לקבוע עובדות בשטח ולמנוע הסדר עתידי". היא אף התריעה מפני "מתיחות ומשבר מדיני".
ח"כ דב חנין (חד"ש) גינה בחריפות את ההחלטה: "ממשלת נתניהו-ליברמן לא מחמיצה שום הזדמנות להתגרות בפלסטינים ובעולם, ולהמחיש שאין בכוונתה לקדם הידברות והסדר. הם עושים הכול כדי למנוע הידברות עם הפלסטינים ועם העולם הערבי". חנין הציע: "במקום לבנות דירות מעבר לקו הירוק, הגיע הזמן שהממשלה תתחיל לבנות דירות בתוך ישראל ולהתמודד עם המחסור הקשה הקיים בדיור בישראל עצמה".
כצפוי, מימין זוכה נתניהו דווקא לתמיכה. מפלגת הבית היהודי בראשות נפתלי בנט מברכת על ההחלטה "להוציא לפועל תוכנית שהוקפאה לפני שלוש שנים. מיד לאחר הבחירות הבית היהודי תעמוד על כך שהבנייה ברמת שלמה אכן תיושם".
אישור בנייתן של מאות יחידות הדיור נעשה בעיצומה של הסערה הבינלאומית סביב תוכניות הבנייה של 3,000 יחידות דיור באזור E1 המשתרע בין ירושלים למעלה אדומים. התוכנית לבנות ברמת שלמה קיבלה אור ירוק לפני שבועיים מראש הממשלה בנימין נתניהו. הבנייה בשכונה עמדה במרכזה של המחלוקת בין ישראל לארה"ב בשנת 2010, שהגיעה לשיא במהלך ביקורו של ג'ו ביידן, סגן הנשיא האמריקני, בישראל.
הוועדה להשלמת תוכניות של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה ירושלים במשרד הפנים אישרה את הבנייה בכפוף להסדרת ההתנגדויות. הוועדה תדון גם בבנייה בגבעת המטוס בדרום העיר. שר הפנים, אלי ישי, הביע סיפוק מאישור הבנייה: "משרד הפנים ימשיך לפעול למען הגדלת היצע יחידות הדיור לכלל האוכלוסיות בעיר ירושלים כמו גם בארץ כולה. אישור התוכניות מהווה צעד משמעותי וחיובי נוסף של המשרד, למען שיפור נושא הדיור, בד בבד עם חיזוקה של העיר ירושלים".
Read this article in English