בנמל יקבלו עוד 5,000 שקל, האחיות - כרבע מזה
רגע לפני הבחירות מוכן משרד האוצר להעניק ל-140 עובדי נמל אשדוד תוספות עתק מיידיות של 3,500-5,000 שקלים. במקביל, עם כניסת שביתת האחיות ליומה ה-16, הושגה הסכמה. גורם המעורה במו"מ: הן יקבלו תוספת של 12%. סלע המחלוקת: האם התוספת תתפרס על ארבע או חמש שנים
מיון מכולות או מיון חולים? האוצר קבע מי שווה יותר: שביתת האחיות נכנסת הבוקר (יום ג') ליומה ה-16 והן קרובות להסכם עם משרד האוצר, אבל התוספות שיקבלו זעירות לעומת מה שיקבלו עובדי נמל אשדוד. משרד האוצר מוכן להעניק תוספות שכר מיידיות של כ-3,500-5,000 שקלים בממוצע ל-140 עובדי בתי המלאכה של הנמל. לעומתם, האחיות צפויות לקבל תוספת של 12% לשכרן, שתתפרס על פני ארבע או חמש שנים. המשמעות: אחות שמרוויחה כ-10,000 שקלים תקבל כ-1,200 שקלים יותר לשכרה - בעוד כמה שנים.
התוספות לעובדי הנמל יינתנו להם "על-פי ביצועים" והושגו במסגרת משא ומתן שהתנהל בחודש מאי, ולפיו העובדים יקבלו תוספת חודשית של אלפי שקלים. ההסכמות בין רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר לבין עובדי המלאכה לא הגיעו לכדי חתימה על הסכם, עקב מחלוקות שהתגלעו בין הצדדים, בין היתר על רקע דרישות נוספות שהעלו העובדים. לא ברור מתי יתחדש המשא ומתן בנושא.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
במקביל נרשמה התקדמות של ממש במגעים בין האחיות לאוצר. גורם המעורה במו"מ אמר ל-ynet כי האוצר והאחיות סיכמו על תוספת של 12% לשכרן של האחיות. לפי הגורם, המחלוקת העיקרית שעוד נותרה בין הצדדים בדרך לסיום שביתת האחיות, נוגעת לפרק הזמן שבו ייושם ההסכם.
המדינה דורשת שתוספת השכר תינתן באופן מדורג בתוך חמש שנים, ושבמשך התקופה הזו האחיות לא ינקטו עיצומים. האחיות מנגד דורשות שהמהלך יושלם כבר בתוך ארבע שנים. אמש הציעה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, לאוצר ולאחיות מנגנון חדש ליישוב המחלוקת כדי להביא לסיום השביתה, והצדדים ימסרו את עמדתם לגביו היום.
אותו גורם המעורה בפרטי המשא ומתן סיפר ל-ynet כי מאז אתמול בבוקר הגיעו האוצר והאחיות להסכמות לגבי נושאים רבים. "אנחנו מקווים שהיום תימשך ההתקדמות ונגיע להבנות גם על משך ההסכם", אמר אמש, "השופטת מוכנה להכריע ואנחנו נכונים למנגנון שהיא הציעה".
במהלך ימי השביתה, הציג האוצר תלוש של אחות המשתכרת 28 אלף שקלים, אך התברר שהיא אחת הבודדות שמרוויחות כך. האחיות הציגו תלושים משלהן, ובהם נחשף שעובדות עם ותק של 15 שנים מרוויחות כמחצית מהסכום שהציג האוצר. הן הציגו בין היתר אחות בדרגה 14 בעלת ותק של 30 שנה המשתכרת כ-14 אלף שקלים ברוטו, ששכר הבסיס שלה עומד על פחות מ-7,000 שקלים.
היישום ההדרגתי מאוד שמבקש האוצר נועד, לדברי אותו גורם, "לחלק את ההוצאה של העלאת השכר בצורה הדרגתית, שלא תיצור תנודות כלכליות מסוכנות". כמו כן דורש האוצר שחלק מאחוזי ההעלאה יועברו באופן פרטני לצורך הקלה על העומס בבתי החולים, כלומר ינותבו לתמריצים ומענקים מיוחדים שיועברו אך ורק לאחיות העובדות במשמרות לילה וערב, במחלקות הפנימיות ובמיון וכן באזורי הפריפריה. "כנראה נגיע בקרוב מאוד להסכמה גם בנושא הזה", הוסיף הגורם.
יושבת ראש הסתדרות האחיות, אילנה כהן, אמרה ל-ynet: "משך ההסכם הוא עניין קריטי ובזה נדון היום, משום שאין תקדים להסכמים בטווח כזה ארוך. זה לא שהשכר יחולק לחמש שנים, אלא שהאוצר דורש עוד שנה של 'שקט תעשייתי' כי זה נוח לו. עד שאראה בכתב את הכול רשום שחור על גבי לבן, אני נותרת זהירה ולא מאמינה. כבר הייתה נסיגה בעבר, ועכשיו הייתה שוב התקדמות".
מנכ"ל הסתדרות האחיות, עו"ד אורי פליישמן, אמר ל-ynet: "האוצר מעביר כנראה באופן מכוון נתונים שאינם מתארים נכונה את מה שאירע בלשכת הנשיאה. תוך כדי הישיבה חזר בו האוצר לגבי נושא מהותי שהיה סגור בימים האחרונים, כך שאני לא יודע אם להיות אופטימי או פסימי. כל שנותר לי לקוות הוא שהאוצר יתעשת ויסיים את המשא ומתן. השופטת הציעה מתווה לפתרון ומחר נמשיך במתווה זה". פגישה בין הצדדים תיערך בשעה 12:00 בצהריים במשרדי האוצר בירושלים.
שביתת האחיות תיכנס בבוקר ליומה ה-16. אתמול בצהריים הפגינו מול בניין משרד האוצר בירושלים 800 אחיות שמחו על תנאי העסקתן. הן חסמו את רחוב קפלן וגרמו להאטה בתנועה. בשלב מסוים נסגר הכביש לתנועה. יו"ר הסתדרות האחיות אילנה כהן התקבלה בהפגנה באהדה רבה בין המפגינים והמפגינות שקראו לה: "המשיכי עד הסוף".
רותי גסנר, מנהלת ההוספיס לחולים סופניים בהדסה עין כרם, אמרה בהפגנה כי "המצב של האחיות כמו של החולים - אנוש. בהדסה חסרים 80 אחים ואחיות, יש תקנים אבל לא מגיעים לעבוד במקצוע מפני שהשכר לא אטרקטיבי ומי שלא
עובדת במשמרות מקבלת שכר בסיס. על זה אנחנו נלחמות".
קמי הרפז, אחות ראשית במחלקת נשים בהדסה הר הצופים, אמרה כי "יש מחסור מתמשך וחריף בכוח אדם. אחיות עובדות בעומס רב ומגיעות חולות לעבודה. הן עובדות יותר ממה שצריך ויותר ממה שהן יכולות לדבר - דבר שמתסכל ושוחק אותן. אין לנו את הזמן להעניק לחולים את הטיפול המרבי וזה חושף אותנו לטעויות. האבסורד הוא שככל שמתקדמים בסולם התפקיד של אחות ראשית אוסר לעשות לילות ומשמרות ואז השכר נשאר נמוך".
מחברת נמל אשדוד נמסר בתגובה: "חברת נמל אשדוד מנהלת בשש השנים האחרונות מו"מ רציף מול נציגות עובדים של בתי המלאכה בנמל, ההסתדרות וגורמים ברשות החברות והאוצר, לגיבוש הסכם קיבוצי חדש. מטרת ההסכם היא לחבר את עבודת עובדי בתי המלאכה לעבודה בקו המים ובכך לאפשר הגדלת תפוקות בקו המים ושיפור השירות.
"להסכם כדאיות כלכלית ועסקית. תוספת שכר תינתן לעובד רק על פי עמידה ביעדים ותפוקות גבוהות. לא מדובר בתוספת קבועה לשכר הבסיס של העובד אלא פונקציה של תפוקות בקו המים ותיקון כלי ציוד מכני על פי מדדים ברורים. התשלום יהיה רק בעבור תוצאות מדידות שנקבעו בהסכם. בימים אלה, לאחר מו"מ ממושך, עם תהפוכות ושינויים רבים, הושגו הסכמות בין הצדדים (הנהלה ועדים והסתדרות) וכל הנושאים הכלכליים אושרו ע"י הדירקטוריון, הממונה על השכר ורשות החברות. ההסכם עדיין לא נחתם. אנו בשלב סופי של סיכום וניסוח ההסכמות".