שתף קטע נבחר

 

תומכי ישראל מזהירים משר ההגנה המיועד הייגל

צ'אק הייגל, גיבור מלחמה אמריקני, קרא בעבר לפתח להתאחד עם חמאס, סירב לאיים על איראן בתקיפה, התנגד להגדרת חיזבאללה כארגון טרור ודיבר על "הרס שיטתי של ידידי ארה"ב בלבנון". בצד השמאלי של הארגונים היהודיים דווקא תומכים בו

ביקורת בקרב הימין הפרו-ישראלי בארצות הברית על אפשרות מינויו של צ'אק הייגל לשר ההגנה האמריקני. הייגל, סנאטור לשעבר ממדינת נברסקה וגיבור מלחמת וייטנאם, נחשב למועמד המוביל של הנשיא ברק אובמה לתפקיד. בעברו שורת התבטאויות נגד ישראל ונגד הלובי למענה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הייגל הצביע בסנאט נגד המלחמה בעיראק, וגם סירב לומר שארה"ב חייבת להשתמש בכוח אם איראן תסרב לוותר על תוכנית הגרעין שלה. בשנת 2009 הוא חתם על הצהרה המאיצה בנשיא אובמה לעודד ממשלת אחדות בין פתח לחמאס, צעד שראש הממשלה בנימין נתניהו מגדיר כניצחון לטרור וסכנה לשלום.

  

בין היתר, התנגד הייגל לצרף את שמו להודעות תמיכה בישראל שמפיץ איפא"ק. בראיון שהעניק לדיפלומט הוותיק אהרון מילר ב-2006 הוא אמר כי "המציאות הפוליטית היא שהלובי היהודי מפחיד הרבה מאוד אנשים כאן. אני תמיד טוען נגד כמה מהדברים המטופשים שהם עושים כי אני לא חושב שזהו אינטרס של ישראל. אני לא חושב שזה חכם מבחינת ישראל", הוא אמר ורמז על איפא"ק.

 

הייגל עם אובמה. "נשבעתי לאמריקה, לא לישראל" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הייגל עם אובמה. "נשבעתי לאמריקה, לא לישראל"(צילום: רויטרס)

 

בראיון שהתפרסם בספרו של מילר The Much Too Promised Land, הייגל הדגיש: "אני לא סנאטור ישראלי. אני סנאטור אמריקני. אני תומך בישראל אבל אני נשבעתי על פי החוקה של ארה"ב, לא לנשיא, לא למפלגה, לא לישראל".

 

דובר איפא"ק לשעבר ג'וש בלוך אמר לאתר "פוליטיקו" ש"הרקורד של הייגל מדבר בעד עצמו בנושאים כמו הצבעה קבועה שלנו נגד הטלת סנקציות על איראן, או נגד הגדרת חיזבאללה כארגון טרור. הוא סירב לקרוא לאיחוד האירופי להגדיר את חיזבאללה כארגון טרור".

 

לא מפחד להגיד דברים בפומבי

וזה ממש לא הסוף. בעל הטור השמרני ברט סטפנס מאשים היום ב"וול סטריט ג'ורנל" את הייגל שב-2002, שנה שבה נהרגו 457 ישראלים בפיגועי טרור - שנתיים לאחר שערפאת דחה את הצעת השלום של ישראל בקמפ דייויד - הוא הצהיר ש"ישראל חייבת לנקוט צעדים שיראו שהיא מחויבת לשלום".

 

בזמן מלחמת לבנון השנייה ב-2006 כינה הייגל את ההתקפות של ישראל בלבנון "הרס שיטתי של ידידי ארה"ב, המדינה והעם הלבנונים". בשנת 2007 הוא הצביע נגד הכנסת משמרות המהפכה האיראניים לרשימת הטרור.

 

לעומת זאת, ארגון ג'יי-סטריט הפרו-ישראלי, שנחשב שמאלני יותר, הביע תמיכה במינוי של סנאטור הייגל לשר ההגנה. בהודעת הארגון נאמר שעמדת המרכז של הקהילה היהודית בארה"ב היא "בדיוק כעמדת הייגל בנושאים הקשורים לישראל".

 

דן קרצר, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל בתקופת הנשיא בוש, אמר ל"פוליטיקו" ש"כל מי שדיבר אי פעם עם חברי קונגרס מאחורי דלתות סגורות, שומע דברים.

 הרבה אנשים לא ידברו על זה בפומבי כפי שהייגל עושה. אפשר לשאול אם זוהי פוליטיקה טובה, אבל זו אינה עמדה שזרה לחברי קונגרס אחרים".

 

קרצר, כיום מרצה באוניברסיטת פרינסטון ועורך הספר "אמריקה והסכסוך הערבי-ישראלי", מכנה את הביקורת על הייגל "הולכת שולל איומה". לדבריו, "במשך כל השנים ששירתִּי כולל כשגריר בישראל, ראיתי תומך של ישראל ואדם המוכן לדון בצורה כנה עם הישראלים על דאגות שיש לו לגבי מהלכים פוליטיים מסוימים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צ'אק הייגל. לא מתחייב לתקוף באיראן
צילום: AP
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
דן קרצר. "הביקורת עליו - הולכת שולל איומה"
צילום: צביקה טישלר, ידיעות אחרונות
מומלצים