שתף קטע נבחר

אריה מליניאק

אין דין / טור

עסקת הטיעון בפרשת גיא פניני מעלה לא מעט תהיות. וגם: למה לא צריך להתלהב ממינהלת הליגה בכדורגל

עסקאות טיעון הפכו למכת מדינה. עוד לפני שנאשם מגיע לבית המשפט, התביעה וההגנה עושות מסחרה להפחתת העונש, והתוצאות לפעמים מזעזעות. עונשים מגוחכים. הסיבות לעסקאות הן בעיקר שתיים: לחסוך בזמנו של בית המשפט, והודאה של הנאשם באשמה שקשה להוכיח אותה.

 

עוד טורים של מליניאק בעמוד המיוחד שלו:

 

במקרה של גיא פניני, אף אחת מהסיבות אינה קיימת. השחקן הודה מזמן במעשים המיוחסים לו, יש צילומי טלוויזיה שתומכים בגרסתו של יונתן שולדבראנד, פניני מעולם לא התנצל בפני השחקן שנפגע, אישר בראיונות לתקשורת שהוא אכן ביצע את המיוחס לו, והוא אפילו נענש על ידי האגודה.

 

גיא פניני בדרבי. מה היה הטעם בעסקת הטיעון? (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
גיא פניני בדרבי. מה היה הטעם בעסקת הטיעון?(צילום: עוז מועלם)

 

 

ועדת משמעת אינה בית משפט, ואין כאן שיקול של חיסכון בזמנה היקר. הדיונים קצרים, ללא נוכחות הצדדים. אז מה הטעם היה בעסקת טיעון? התובע מטעם

איגוד הכדורסל דרש תחילה הרחקה מחמישה משחקים. מאחר שפניני לא עורך דין ולא מכיר את נבכי התקנון, נציג מטעמו הוא שביקש וניהל משא ומתן על עסקת הטיעון. הבקשה התקבלה, והעסקה שהוצגה בפני ועדת המשמעת הצטמצמה להרחקה מארבעה משחקים בלבד, פלוס קנס ועבודה למען הקהילה. איך זה ייתכן?

 

עוד כותרות:

 

מדובר בשחקן שידוע כשור מועד, שירד לשפל המדרגה בזמן צפיית שיא. המקרה עורר תהודה ציבורית קשה, ואנשים שאינם מתעניינים בכדורסל חיכו לשמוע מה יהיה העונש. איגוד הכדורסל אמור לייצג את האינטרס הציבורי, ולכן העסקה מעלה כמה תהיות:

 

גיא פניני על הספסל. בשניידר צריכים מתנדבים אם יש לו זמן פנוי (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
גיא פניני על הספסל. בשניידר צריכים מתנדבים אם יש לו זמן פנוי(צילום: ראובן שוורץ)

 

1. אני תוהה אם מי שהיו מעורבים בגיבוש עסקת הטיעון ידעו שהמשחק החמישי (זה שהופחת מהעונש שהתובע התכוון לדרוש בהתחלה), הוא משחק החוץ של מכבי ת"א נגד הפועל ירושלים במלחה. המשחק הזה נחשב לקשה ביותר בעונה. מצד שני, אם פניני היה יכול לבחור להיעדר ממשחק אחד בעונה, זה היה כנראה ממלחה.

 

תקצירים ב-ynet ספורט:

 

2. מכבי ת"א השעתה את פניני ל"תקופה בלתי מוגבלת". לא היה צריך להיות נביא כדי להבין שהתקופה הלא מוגבלת תסתיים במשחק הראשון בשלב הטופ 16. אין לי בעיה עם העונש הזה, בתנאי שהיה נקבע מראש ולא בהתחכמות שמשאירה טעם רע של ניסיון למריחה.

 

 

אני מביא כאן כלשונו מכתב, אחד מיני רבים, שקיבלתי מהקורא רונן בראור, מתנדב בבית החולים לילדים "שניידר". לא נגעתי: "אגודת מכבי ת"א כגורם 'מחנך',

הענישה את שחקנה גיא פניני. ומה קיבלנו משניהם גם יחד? גיא נמצא על הפרקט למען יראו אותו כולם. להבדיל, ניר דוידוביץ' היה שלשום פצוע וישב ביציע. לא על הספסל, לא בסביבת הספסל, ודאי שלא במגרש. ביציע. כאשר אוהד בית"ר ירושלים משליך חפץ, הוא נענש בהרחקה מהמגרש ומחויב בהתייצבות בתחנת המשטרה. פניני, שירה מפיו זיקים 'מעל המקפצה', לא מהטריבונה, ראוי שיסולק אף הוא ממגרשי הכדורסל לפרק זמן.

 

אלא מה, בשבוע שעבר, בחג החנוכה, מכבי ת"א הציבה אותו בקדמת הבמה בביקורה בבית החולים לילדים 'שניידר'. אני נמצא שם בהתנדבות מרצון, ויודע שמרבית המאושפזים, נוכח גילם, לא יודעים מיהו פניני. יותר משהוא תרם להחלמתם, הם שימשו לו רקע ותפאורה לשיקום התדמית שלו בעצם נוכחותו בבית חולים לילדים. לו רצו להעניש/לחנך את פניני, היו צריכים לחייב אותו לבוא ל'שניידר' לא רק להצטלם, אלא להתנדב. יש לו הרבה זמן עכשיו, ואנחנו זקוקים למתנדבים".

 

פניני עם שמעון מזרחי. ניגוד אינטרסים הזוי (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
פניני עם שמעון מזרחי. ניגוד אינטרסים הזוי(צילום: יובל חן)

 

3. פניני לא התדיין עם התובע מטעם איגוד הכדורסל. מישהו עשה זאת וניסח את הבקשה בשבילו. עורך הדין שסייע לפניני הוא יו"ר מכבי ת"א, שמעון מזרחי. באיגוד הכדורסל אישרו אתמול את הדברים. יוצא שמ"מ בכיר ליו"ר איגוד הכדורסל - המוסד שתבע להרחיק את פניני לחמישה משחקים - גם עזר להפחית את העונש לארבעה משחקים. להיות גם בצד התובע וגם בצד שמגן זה אחד מניגודי האינטרסים ההזויים שנתקלתי בהם.

 

 

מינהלת הליגה בכדורגל צריכה קומישינר  

בשעה טובה ובאיחור של 20 שנה הוחלט סוף סוף להקים מינהלת ליגה בכדורגל. אומרים שבשביל שיהיה טוב, צריך קודם שיהיה רע. יכול להיות שמצבן הקשה של רוב הקבוצות הביא לפתיחות מסוימת של המועדונים לרעיון המינהלת, אבל עדיין קיימת התחושה שבעלי הקבוצות לא מבינים לשם מה היא דרושה.

 

ישיבת בעלי הקבוצות. צריכים להחליף דיסקט (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
ישיבת בעלי הקבוצות. צריכים להחליף דיסקט(צילום: אורן אהרוני)

 

בשביל שתקום מינהלת ליגה רצינית, בעלי וראשי הקבוצות צריכים להחליף דיסקט. במקום לשאול את עצמם: כמה כסף אקבל ממינהלת הליגה? הם צריכים לשאול:

על מה אני מוכן לוותר בשביל שתהיה מינהלת ליגה חזקה.

 

 

מי שמקים מינהלת ליגה בשביל לעשות הרבה כסף ומיד, יאכל קש. אין חיה כזאת. לא תהיה מינהלת, ולא יהיו הכנסות. עד לפני שנתיים הקבוצות קיבלו הקצבות ממועצת ההימורים, בלי קשר לרמת המשחק, לכמות הקהל, ולרמת החשיפה שהן נתנו ל"טוטו ווינר". מאז שצחי פישביין הוא יו"ר המועצה, הקבוצות נדרשות לדאוג לקדם את המותג "טוטו ווינר" ומקבלות תשלום על פי רמת החשיפה.

 

ארקדי גאידמק. יותר מדי ניגודי אינטרסים בין חברי המנהלת (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
ארקדי גאידמק. יותר מדי ניגודי אינטרסים בין חברי המנהלת(צילום: חיים צח)

 

הקצבות הטוטו, שמגיעות דרך ההתאחדות, צפויות לרדת, כי רוב הכנסות הטוטו באות מהימורים לא על הליגה הישראלית. המינהלת צריכה לדאוג למקורות הכנסה עצמאיים, כי מחיר זכויות השידור בירידה ומצב ערוצי הטלוויזיה רק נעשה רע. הליגה צריכה לעבור תהליך מיתוג שיזמין ספונסרים לתמוך ולפרסם.

 

צריך לשים בצד את האגו ואת ניגודי האינטרסים, ולקבוע כללי משחק ברורים. במינהלת הליגה חברים מצד אחד ארקדי גאידמק ודניאל יאמר שמחפשים קונים כדי להיפטר מבית"ר ירושלים ומכבי נתניה, ומצד שני יענק'לה שחר, ג'קי בן זקן ואיזי שרצקי, שמכבי חיפה, אשדוד וקריית־שמונה הן מפעל חיים בשבילם. הפועל ת"א שייכת בכלל לאוהדים. מיץ' גולדהאר מפזר כסף בלי הבחנה, יואב כץ מחשב כל גרוש, ורמת השרון ועכו נתמכות על ידי העיריות. אז איך הם יגיעו להסכמה?

 

צריך למנות קומישינר ולתת לו סמכויות. לקבוע תנאי סף גבוהים לרכישת בעלות על קבוצות. להביא משפחות למגרשים. לתרום לקהילה. הכניסה למגרש והיציאה ממנו צריכה להפוך לחוויה ולא לסיוט. מתי אוהד מכבי חיפה יוכל להגיע לטדי ואוהדי בית"ר לדוחא בלי ליווי יס"מ, ולחזור משם בשלום? אז אפשר יהיה למכור לילדים טי שירט עם לוגו של הליגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
גיא פניני
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים