שתף קטע נבחר
 

עצמאי בשטח, להיט בבית: 5 מתכוני פויקה

הוא הגיע לכאן מדרום אפריקה ומהווה פיתרון מושלם לבישול במדורה בתנאי שטח ובינינו - אפשר גם להשתמש בו בבית. 5 מתכונים מעולים לסיר הפויקה - אוסובוקו טלה בבירה, צלי סינטה ביין, פויקה עוף ופרגיות ועוד

עולי הרגל שהגיעו מאירופה לאפריקה שיוועו לפתרון לבישול-שטח בביתן החדש שביבשת הפראית. כך התחיל סיר הברזל הכבד המוכר גם בשם "פויקה" (poyke) את דרכו, בדרום אפריקה, בדיוק למטרה זו.

  

עוד באוכל:

מבצע קרמבו: ביקור במפעל קרמבו

אדום עולה גם מהגינה: 2 מתכוני כרוב אדום

מכינים סטייק בבית כמו במסעדה: מדריך ומתכונים 

 

 (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
(צילום: יעל שביט)

 

הסיר שהומצא על ידי ה"פוטרקרס", ההולנדים שהתיישבו בארץ זו, הוא בעל מבנה מעוגל ולרוב נתמך על שלוש רגליים. עובי יציקת הברזל של הפויקה הוא שמקנה לו את התכונה החשובה ביותר - פיזור החום באופן אחיד על פני כל הסיר,  עובדה המאפשרת להשתמש בו לצורך הכנת מגוון מנות בתנאי שטח, בין אם בצלייה ובין אם בבישול איטי.

 

מדי שנה נערכות תחרות "מלך הפויקה" בחסות מסעדת "מרינדו" שבקיבוץ עין גב. הנה 5 מתכונים מעולים שזכו בתחרות בשנים האחרונות. כל המתכונים מיועדים לסיר מס' 2 (5.5 ליטר) 

 

פויקה בשימוש ביתי

 בסיר הפויקה ניתן להשתמש גם בבית. ישנם סירים עם בסיס שטוח שגם מיועדים לשימוש בתנור או על כיריים. הנוסחה הכללית היא כזו: מתחילים בטיגון על הכיריים לסגירת המרכיבים ורתיחה (20-45 דקות) ומעבירים לאפייה בתנור על חום של 150-170 מעלות במשך כשעה.

 

פויקה אוסובוקו טלה בבירה

מתכון של תמיר ברק וזיו נוי, חברי קיבוץ כפר הנשיא: "יש לנו שנים ארוכות של ניסיונות בישול משותפות בהכנת פויקה וגם קצת ניסיון בתחום המסעדנות. לתחרות רקחנו מתכון בו מרכיבים של ניסיון רב שנים, טעמים משלנו, זיכרונות ילדות והרבה אהבה".

 

המרכיבים:

2 ק"ג חלקי אוסובוקו טלה בשלמותם (8 חלקים, לבקש מהקצב שלא יפרוס)

1.5 ליטר בירה

4 כפות סילאן

1 כוכב אניס

4 יחידות ציפורן

2 כפות ג'ינג'ר מגורר

2 תפוחי אדמה

2 גזרים גדולים

2 בצלים גדולים

3 גבעולי סלרי נקיים מעלים

1 ראש שום

3 שורש פטרוזיליה

2 כפות טרגון טרי קצוץ

2 כפיות מלח

1 כפית פלפל

מעט קמח

 

 (צילום: זיו סער) (צילום: זיו סער)
(צילום: זיו סער)

 

אופן ההכנה:

  1. מקמחים את נתחי הבשר, מטגנים להשחמה קלה ומניחים בצד.
  2. חותכים את הבצל, תפוח האדמה, גזר, סלרי, שורש הפטרוזיליה והשום לחתיכות בינוניות
  3. מטגנים בסיר עבה יחד עם הג'ינג'ר ושאר התבלינים עד להשחמה.
  4. מוסיפים את הסילאן ולאחר מכן את הבשר ומערבבים היטב.
  5. שופכים את הבירה לסיר, מביאים לרתיחה ולאחר רתיחה מכסים ומניחים על אש קטנה לבישול של כ-שעתיים וחצי עד שלוש שעות.

 

 

פויקה שפונדרה ברוטב הדרים

מתכון של תמיר גל, קיבוץ שמיר: "המתכון שלנו הוא ייחודי והורכב על ידי בני המשפחה וחברים. כולם אוהבים לאכול יחדיו פויקה, תחת כיפת השמים, כך הטעם משובח וחד יותר"

 

המרכיבים:

2 ק"ג בשר שפונדרה, חתוך לחתיכות של 5-7 ס"מ

10 שיני שום קצוצות עם מעט ג'ינג'ר

5 גבעולי בצל ירוק חתוכים

2 חתיכות של עשב לימון

2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות גדולות

2 קולרבי, חתוכים לקוביות

2 בטטות, חתוכות לקוביות גדולות

1 בצל

כוס יין אדום

2 כפות דבש

1 כפית מלח

1/4 כוס רוטב סויה

2 כוסות מרק עוף

1.5 כוסות מיץ תפוזים סחוט טרי

2 כפות קליפת תפוז מגוררת (ללא החלק הלבן)

פלפל שחור

 

 (צילום: רון שלף) (צילום: רון שלף)
(צילום: רון שלף)

 

אופן ההכנה:

  1. מקמחים את חתיכות בשר השפונדרה בקמח מלח ופלפל. מוסיפים שמן זית, מטגנים את חתיכות הבשר כ-2 דקות ומוציאים מהסיר.
  2. מכינים את הרוטב: מטגנים 10 שיני שום קצוצות עם קצת ג'ינג'ר, 5 גבעולי בצל ירוק חתוך ושתי חתיכות של עשב לימון.
  3. מוסיפים כוס יין אדום, מיץ תפוזים סחוט טרי, קליפת תפוז מגוררת, 2 כפות דבש, כפית מלח, 1/4 כוס רוטב סויה, 2 כוסות מרק עוף ופלפל שחור. מביאים לרתיחה ומוספים את הבשר.
  4. לאחר שעתיים של בישול הבשר (על אש קטנה מאוד) מוסיפים את ירקות השורש ומבשלים עוד כשעתיים.
  5. מגישים עם אורז או חלה של שישי בצד.

 

 

פויקה צלי סינטה ביין 

מתכון של עמית שמר וזיו סער:

 

"הכנת הפויקה זו חגיגה עם אוירה מיוחדת שכל החושים שותפים לה. חגיגה שמתחילה בהדלקת המדורה, הכנת הגחלים שימון הסיר, הרכבת המתכון, ריחות מיוחדים, צלילי בישול מעניינים וטעם יוצא דופן".

 

המרכיבים:

2.5 ק"ג גוש סינטה

4-5 עצמות (מח)

250 גרם שפונדרה חתוך לקוביות

2 ראשי שום

4-5 תפוחי אדמה

2-3 בטטות

4-5 בצלים

2-3 סלקים

2 פלפלים

3-4 גזרים

1 בקבוק יין אדום (מומלץ קברנה סוביניון)

שמן זית

מלח

פלפל גרוס

כמון

הל

 

 (צילום: עמית שמר) (צילום: עמית שמר)
(צילום: עמית שמר)

 

אופן ההכנה:

  1. מקלפים את ירקות השורש וחותכים לחתיכות גדולות, בגודל חצי אגרוף בערך, את הבצלים משאירים שלמים ומחממים את סיר הפויקה עם מעט שמן זית.
  2. מניחים את הסינטה בתוך סיר הפויקה וסוגרים אותו מכל הצדדים. מוציאים ומניחים בכלי נפרד.
  3. מניחים את ירקות השורש והשפונדרה בחלק התחתון של הפויקה. מסדרים מעליהם את הסינטה ואת שאר הירקות והעצמות מניחים מסביב ומעל הסינטה.
  4. מפזרים את התבלינים ומוזגים את היין, כשגובהו לא יותר מחצי גובה של התבשיל וסוגרים את המכסה. החום אינו צריך להיות חזק, כדאי להדליק מספר גחלים מתחת לפויקה. פותחים מדי פעם את המכסה ושומרים שיהיה כל הזמן שהנוזלים מבעבעים.
  5. הסינטה צריכה להתבשל כשעתיים וחצי לפחות בתוך הסיר, לאחר מכן מוציאים אותה ופורסים לאט ובעדינות.
  6. במגש אחר מסדרים את ירקות השורש ובמרכזו את העצמות, עליהן אפשר לפזר מעט מלח גס ולהגיש עם כפית קטנה או מזלג קטן.

 

 

פויקה עוף ופרגיות

המתכון של משפחת זרגרי, קצרין: "הפויקה רחוק מעיסוקי היום יום. יש בזה חוויה חיובית, מעבר לטעם הטוב של התבשיל שבכל פעם מפתיע מחדש".

 

המרכיבים:

2 תפוחי אדמה

2 גזרים

1 שורש כוסברה

1 עוף מחולק

1 ק"ג פרגיות

פטריות טריות - לפי הטעם

2 כוסות אורז מושרה במים

 

למרינדה:

2 כפות דבש

1/4 כוס רוטב סויה

3 כפות שמן זית

5 שיני שום כתושות

 

אופן ההכנה:

  1. משחימים את העוף והפרגיות בסיר.
  2. לאחר השחמה, מוסיפים את כל הירקות, יוצקים את המרינדה, מוסיפים מים עד לכיסוי העוף והירקות ונותנים לתבשיל להתבשל. מכניסים לשקית קוקי את האורז ומכניסים לסיר.
  3. לאורך הבישול מוודאים שיש מספיק נוזלים.

 

 

פויקה דג עם פילה לוקוס

המתכון של אוהד יניב וחבריו לקבוצה שנוהגים להכין תבשילי פויקה בכל מפגש חברתי בקיבוץ: "בהתחלה זה היה קצת מוזר להכין פויקה ללא בשר, אך לא הייתה לנו ברירה. התבשיל היה נהדר ומאז אנו מכינים אותו בכל מפגש או טיול".

 

המרכיבים:

3 ק"ג פילה לוקוס

6 ביצים

2 בצלים

10 שיני שום

2 פלפל חריף

חציל בלאדי

מעט קמח

רסק עגבניות

צרור פטרוזיליה

3-4 עגבניות

בצלצלים

בהרט

כמון

מלח ופלפל- לפי הטעם

 

 (צילום: יעל שביט) (צילום: יעל שביט)
(צילום: יעל שביט)

 

אופן הכנה:

  1. חותכים עם סכין את הדג עד לקבלת עיסה ומערבבים אותה היטב יחד עם פטרוזיליה קצוצה, בצלים קצוצים, 4 ביצים ומעט מלח ופלפל לפי הטעם ונותנים לתערובת לנוח. בינתיים מדליקים את האש ומחממים את סיר הפויקה היטב עם חצי כוס שמן זית.
  2. יוצרים קציצות גדולות, טובלים אותן בקמח ואז בביצים טרופות ומניחים בסיר.
  3. מוציאים את הקציצות לאחר השחמה, ומכניסים לתוך הסיר את עגבניות חתוכות, חציל חתוך לקוביות גדולות ואת הבצלצלים הקטנים. לאחר מכן, מוסיפים את הבהרט, הכמון ואת רסק העגבניות.
  4. אחרי שהעגבניות מתרככות והבצלים מזהיבים מחזירים את הקציצות ומכסים הכל בציר דגים או במים. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה.
  5. לאחר 10 דקות טועמים את הרוטב ומתקנים עם מלח ופלפל. מבשלים את תבשיל הפויקה עוד כ-35 דקות.

 

  • המתכונים - באדיבות מרינדו , קיבוץ עין גב

 


   

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שמר
מעורר תיאבון
צילום: עמית שמר
מומלצים