שתף קטע נבחר

 

ועדה במחשכים: גם הירשזון מצפה לקיצור המאסר

האנשים שמחליטים אם לשחרר אנסים וגנבים לא כפופים ישירות לשירות בתי הסוהר. הציבור לא יכול לדעת איך מתקבלת ההחלטה. גורם בשב"ס מודה ש"זה הזוי", במשטרה מוחים על "פרס לעבריינים שצוחקים עלינו"

הרחק מעין הציבור ומהתקשורת, ללא שקיפות, מאחורי חומות בתי הכלא מתכנסות ועדות השחרורים. שלושה חברים שמחליטים אם לשחרר עבריינים שהורשעו בעבירות חמורות וריצו שני שלישים מעונשם. לפני שבועיים ועדה כזו שחררה את חנן גולדבלט שנשפט על עבירות מין, היום (ה') היא תדון בבקשתו של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, שהורשע בגניבת מיליונים. כל הניסיונות להבין למי הוועדה כפופה ומי משלם משכורות לחבריה נתקלו בחומה בצורה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

אז איך בדיוק זה עובד? כל אסיר ששפוט ליותר מחצי שנה - למעט אסירים ביטחוניים - רשאי להגיש בקשה לוועדת השחרורים לאחר שריצה שני שלישים מתקופת המאסר. עבור אסירי עולם התנאים מעט שונים, ודרושה ועדה מיוחדת עם חברים נוספים. הוועדה צריכה לדון ולבחון את התנהגות האסיר בכלא, הליך שיקום שעבר, הליך טיפולי וגם את מסוכנותו.

 

הירשזון יוצא לחופשה ראשונה מהכלא. בקרוב גם לא יחזור? (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הירשזון יוצא לחופשה ראשונה מהכלא. בקרוב גם לא יחזור?(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

בראש כל אחת מוועדות השחרורים שמוגדרות "ליד השב"ס" - כי אינן חלק רשמי משירות בתי הסוהר - עומד שופט בדימוס, ולצדו שני נציגי ציבור בעלי ניסיון של חמש שנים בתחום הקרימינולוגיה, הסוציולוגיה או בתחום טיפול אחר. מול הוועדה עומדים האסיר ועורך דינו ונציג הפרקליטות. כן שותפים לדיון אנשי שב"ס והמשטרה. נציג שב"ס מציג חוות דעת על התנהגותו של האסיר, הטיפול המקצועי בו - למשל טיפול בכעסים לעברייני אלימות או טיפול לעברייני מין - והמשטרה מציגה מידע מודיעיני שיש נגד האסיר.

 

האסיר עצמו צריך להגיש תוכנית שיקום של הרשות לשיקום האסיר (שזוכה לעדיפות) או תוכנית פרטית. הפרקליטות שמייצגת את המדינה יכולה להתנגד או להסכים לשחרור המוקדם. בכל מקרה

רשאים הפרקליטות או האסיר לערער על החלטת הוועדה לבית משפט לעניינים מנהליים.

 

גורם בשב"ס מסביר שניכוי שליש מתקופת המאסר הוא "האור שבקצה המנהרה" עבור אסירים רבים. "אסירים מוכרים ופושעים מועדים בדרך כלל לא יקבלו שליש, וככה גם אסירים מפורסמים המשתייכים לארגוני פשיעה. הם יודעים אפילו לא להגיש בקשה".

 

יתרת מאסרו של אסיר ששוחרר מוקדם אינה מבוטלת והוא מוגדר "אסיר ברישיון". אם במהלך התקופה שהופחתה מעונשו הוא עבר עבירות פליליות, הנושא שלו יובא שוב לוועדת השחרורים, אשר רשאית להחזיר אותו לכלא לריצוי יתרת העונש.

 

דינמי, מעניין ולא צפוי

לדיונים לא ניתן להיכנס, ופרוטוקולים לעיון הציבור אין. בתשובת השב"ס לבקשות לסקר דיונים, נטען שזו אינה כפופה להם ויש לפנות לשופט בדימוס שעומד בראשה או להנהלת בתי המשפט. בהנהלת בתי המשפט טוענים שהוועדה אינה כפופה להם ומפנים למשרד המשפטים. האחרונים מתנערים גם כן מאחריות, ומזכירים שהם בכלל צד בהליכים.

 

עוד בערוץ החדשות:

ארה"ב מנעה גינוי לישראל במועצת הביטחון

חשד: ביקש לסייע בהפרעת אכילה ואנס 3 נשים

 

"זה הזוי שבתי המשפט פתוחים לציבור והתקשורת על מנת שהצדק לא רק ייעשה אלא גם ייראה, אבל במקרה הזה הכול נעשה הרחק מעין האזרחים", אומר גורם בשב"ס. "למה מותר לכתוב על אדם שנשפט ונכנס לכלא ואסור לכתוב על אדם שהוועדה החליטה לקצר את עונשו? אם מדובר בעבריין מין או שהוא גנב סדרתי, הציבור רשאי לדעת".

 

במשטרה מגדירים את השחרורים המוקדמים, שנועדו לאפשר שיקום - וגם להקל על מצוקת המקום בבתי הסוהר - כ"פרס לעבריינים". לדברי גורם במשטרה, "הוועדה משחררת ואנחנו פוגשים את העבריינים שוב בחוץ והם מחייכים אלינו.

 צריכים לעשות את זה רק במקרים חריגים כי מי שקיבל עונש צריך לרצות אותו עד הסוף".

 

עורכת הדין שני אילוז, שמרבה לייצג אסירים בוועדות השחרורים, אומרת שדיון שכזה "תמיד יהיה דינמי, מעניין ולא צפוי, כמעין שיחה ערה, לעתים קולנית מאוד. הוא תלוי באופי הצדדים ובנסיבות התיק. במרבית המקרים, כאשר אסיר אשר מרצה מאסר ראשון, התנהגותו בין כותלי בית הסוהר תקינה, שוהה באגף פתוח, מתפקד, יוצא לחופשות ומציג בפני וועדת השחרורים תוכנית שיקום, ברוב המקרים הבקשה מתקבלת". כך, אגב, צפוי להיות גם במקרה הירשזון.


פורסם לראשונה 19/12/2012 22:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם הירשזון. ביי ביי כלא?
צילום: מתי אלמליח
גולדבלט יוצא מהכלא עם אחותו
צילום: אביהו שפירא
מומלצים