שתף קטע נבחר

 

זועבי תיפסל? בכל מקרה הרבה ערבים לא יצביעו

53.4% בלבד מבעלי זכות הבחירה הערבים הצביעו ב-2009. ברחובות טייבה, טירה ונצרת ניכר כי ההחלטה הסופית בעניין התמודדות ח"כ זועבי לא תשפיע ושגם הפעם הייאוש יגבר: "התסכול הופנם. הח"כים לא מטפלים במה שחשוב לנו"

"אם יפסלו ח"כים ערבים זה לא אומר שהגענו לסוף העולם". החלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול את התמודדותה של ח"כ חנין זועבי (בל"ד) בבחירות לכנסת הבאה, לא צפויה להשפיע במידה ניכרת על דפוסי ההצבעה של המגזר הערבי. גם אם בסופו של דבר בית המשפט העליון יחליט בשבוע הבא לבטל את הפסילה ולאפשר את התמודדותה של זועבי, נראה כי בציבור הערבי יישמרו אחוזי ההצבעה הנמוכים, בדומה לאלה שהיו במערכות הבחירות הקודמות.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בבחירות לכנסת ה-18 בפברואר 2009 מימשו את הצבעתם 53.4 אחוזים מקרב בעלי זכות הבחירה במגזר הערבי (לעומת 65.2% בכלל הציבור), הנתון הנמוך מאז קום המדינה (למעט הבחירות המיוחדות לראשות הממשלה ב-2001).  

 

ניכר כי בציבור הערבי לא מתרגשים במיוחד מהפסילה של ח"כ זועבי. "צריך להשתתף בבחירות ולהצביע למפלגות ערביות או למפלגות שמחפשות דו-קיום", אמר עומר רביע מטייבה. לדבריו, החלטות ועדת הבחירות המרכזית ובית המשפט העליון לא יצליחו להעלות את אחוזי ההצבעה במגזר הערבי: "אני חושב שאחוז ההצבעה יהיה גם הפעם נמוך מאוד, כי להרבה אנשים אין מצב רוח לשמוע על בחירות והם מיואשים מחברי הכנסת הערבים. גם אם תהיה פסילה, אחוז המשתתפים בבחירות לא יעלה".

 

 

עו"ד פואד סולטאני מטירה מעריך שפסילה תוביל למעין חרם על הבחירות, אבל מנגד צופה ש"אחוז ההצבעה יעלה בגלל עליית הימין והמפלגות הפשיסטיות. זה יגרום לאזרחים הערבים להשתתף בבחירות. כל המפלגות הערביות מאוחדות סביב מטרה

 עיקרית והיא להוציא אנשים להצביע".

  

עוד" סולטאני, פעיל פוליטי וחברתי, הוסיף כי "לצערי, הממסד והמפלגות הציוניות הפכו להיות בעלי תפקידים להחליט מי ישתתף בבחירות ומי לא ישתתף בבחירות. בסופו של דבר אני לא רואה שום סיכוי לפסול מפלגות ערביות. במקרה של פסילה, המגזר הערבי יימנע מהצבעה ויחרים את הבחירות".

 

איש התקשורת בלאל שלאעטה מסכנין מדבר על "אכזבה גדולה במגזר הערבי כי המפלגות הערביות לא התאחדו לרשימה אחת. זו הייתה בקשה מובהקת של האנשים בציבור. חוץ מזה, באוכלוסייה הערבית יש גם תחושה שחברי הכנסת הערבים זנחו את הטיפול או לא יכלו לטפל בסוגיות המרכזיות של המגזר".

 

שלאעטה, שמשמש גם כעובד סוציאלי בקהילה, ציין עוד כי "לדעתי, אחוזי ההצבעה בבחירות הקרובות יהיו נמוכים גם ביחס לשנים הקודמות. אם ייפסלו רשימות ערביות או מועמדים ערבים לכנסת, הדבר לא ישפיע יותר מדי על אחוזי ההצבעה שממילא יהיו נמוכים, וזה בגלל תחושות התסכול שהופנמו בקולקטיב הערבי".

 

"להציל את שאר המועמדים" 

ד"ר אסעד ראנם, מרצה באוניברסיטת חיפה, אמר בהתייחסו לנושא כי "העבר מראה על מגמה פוליטית לפסול חברי כנסת ערבים, אבל לבית המשפט העליון יש שיקולים רחבים יותר וככל הנראה הוא יבטל את הפסילה. אני חושב שאין בציבור הערבי התרגשות מהפסילה וגם אם היא תאושר לא יהיו לכך השלכות משמעותיות".

 

ויש כאלה שסבורים שפסילת זועבי תפגע בכל הציבור הערבי.

 אחת כזאת היא אנעאם חורי מנצרת שטוענת כי "עניין הפסילה הוא צעד מסוכן. אם זה קורה צריך לחפש דרכים אחרות כדי להציל את שאר המועמדים ולא לקרוא להחרמת הבחירות. יש לנו את הזכות המלאה להיות שותפים בבחירות אפילו אם זועבי תיפסל. היא לא האישה היחידה שיכולה להיות מנהיגה אצלנו".

 

חורי אמרה עוד כי "אני מסתובבת הרבה ברחוב ושומעת מאנשים שהם לא כל-כך מתאמצים להשתתף בבחירות. יש אצלנו אי אמון במפלגות הערביות מכיוון שהן לא עבדו מספיק כדי לשפר את רמת החיים ביישובים הערביים ולכן אחוזי ההצבעה צפויים להיות מאכזבים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא משפיעה. ח"כ זועבי
צילום: גיל יוחנן
"אני צופה שאחוז ההצבעה יעלה בגלל הימין". עו"ד סולטאני
"אחוזי הצבעה נמוכים גם ביחס לשנים הקודמות". שלאעטה
"צריך להשתתף בבחירות". רביע
מומלצים