אובמה על הנשק: אין תירוץ, מילים יובילו למעשים
נשיא ארה"ב הורה לצוות ברשות סגנו להגיש לו "הצעות קונקרטיות" למאבק באלימות המזוינת. הוא אף קבע לוח זמנים - עד ינואר. "העובדה שהבעיה הזו מורכבת לא יכולה להוסיף ולהיות תירוץ לא לעשות כלום"
לנוכח הטבח בקונטיקט, הורה היום (יום ד') הנשיא ברק אובמה לצוות ברשות סגנו ג'ו ביידן להגיש "הצעות קונקרטיות" כדי לצמצם את השימוש האלים בכלי נשק בארה"ב ואף קבע מועד – לא יאוחר מינואר. "הפעם, המילים צריכות להוביל למעשים", אמר הנשיא בתדרוך לעיתונאים בבית הלבן, והבטיח כי ידחוף להעביר חקיקה בנושא "ללא עיכוב". אובמה מצפה לקבל את ההמלצות בהקדם ולדבר על הנושא בנאום השנתי שישא בינואר על מצב האומה.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
"העובדה שהבעיה הזו מורכבת לא יכולה להוסיף ולהיות תירוץ לא לעשות כלום", אמר הנשיא, "העובדה שאיננו יכולים למנוע כל מקרה אלימות אין משמעותה שאיננו יכולים לצמצמם את האלימות בהדרגה. אם יש אפילו משהו אחד שאנחנו יכולים לעשות כדי למנוע מקרה אחד מהמקרים האלה, הרי שיש לנו מחויבות עמוקה, לכולנו, לנסות".
"זה לא הגיוני לומר שזו טרגדיה ושלא נהיה מסוגלים לטפל בזה בתוך כמה חודשים. אפילו בעלי נשק שאומרים שהפעם צריך להתלכד למצוא פתרון. גם החברים בארגון בעלי הנשק הם הורים לילדים", אמר אובמה בהתייחסות ל"ארגון הרובים הלאומי", NRA, שמפעיל לובי חזק ביותר נגד הידוק חוקי הנשק.
אדם לנזה, הרוצח שהרג 20 ילדים ושישה אנשי צוות בבית הספר היסודי "סנדי הוק" בקונטיקט ביום שישי האחרון השתמש ברובה חצי-אוטומטי לשם כך. על גופו נמצאו עוד שני אקדחים וברכבו נמצא רובה ציד. כלי הנשק נרשמו כחוק על שם אמו, שהתגאתה באוסף הרובים שלה.
הכתב לנשיא: "ואיפה אתה היית?"
אובמה לא פעל רבות במהלך כהונתו הראשונה לחיזוק הפיקוח על נשק, אך כעת אמר שיפעיל לחץ על הקונגרס לחדש איסור מסוים על נשק לצורכי תקיפה, שפג ב-2004. הוא מינה את ביידן, הידוע כדובר למען הידוק הפיקוח על הנשק, לצוות שיגבש המלצות בנושא וכולל בעלי תפקידים בממשל ונציגי ארגונים.
אבל הנשיא האמריקני הזהיר כי "לא כל חוק יפתור את בעיית הנשק. בטיחות נשק תהיה מרכיב אחד. נצטרך לבחון את הנושא הבריאותי", בהתייחסו לביקורת שנשמעה בארה"ב על כך שמערכות בריאות הנפש לא מסוגלות להתמודד עם מקרים כמו של לנזה. כתב הבית הלבן של רשת ABC שאל את הנשיא אובמה, "איפה אתה היית?", ברמז לכך שאובמה לא פעל די בנושא במהלך כהונתו הראשונה. "הייתי נשיא שהתמודד עם כלכלה על סף קריסה ושתי מלחמות. כולנו צריכים לקבוע סדר עדיפויות", השיב אובמה.
הנשיא אף קשר בין האירועים בניוטאון לבין הוויכוח הפוליטי המר על "המצוק הפיסקלי" המאיים לטלטל את כלכלת ארה"ב ב-1 בינואר, אם לא יצליחו הדמוקרטים והרפובליקנים לפתור את המצב ולכונן חוקי מס חדשים. "אם יש משהו אחד שצריך להיות לנו אחרי השבוע הזה, זו פרספקטיבה לגבי מה שחשוב".
אובמה הגיע בלילה שבין שני לשלישי לעיירה הקטנה ניוטאון, שבה רצח אדם לנזה 20 תלמידי בית הספר סנדי הוק ושישה מורים ואנשי צוות נוספים. בנאומו לאומה בקונטיקט, פנה הנשיא האמריקני לתושבי ניוטאון והבטיח להם: "אינכם לבד. אשתמש בכל האמצעים שברשותי כדי למנוע הישנות של טרגדיה כזו".
אובמה, שנאם בטקס לזכר קורבנות הטבח המחריד שביצע לנזה, הצהיר בנאומו: "בכנות, אנחנו לא עושים די על מנת להגן על ילדינו. ואנחנו נהיה חייבים להשתנות. מאז שנבחרתי לנשיא זו הפעם הרביעית שהגעתי לנחם קהילה
אבלה שנקרעה בעקבות מקרה רצח המוני. בין לבין היו אינספור מקרים של ירי קטלני כמעט בכל המדינה, שרבים מקורבנותיה היו ילדים, בעיירות קטנות ובערים הגדולות בכל רחבי ארצות הברית, שלרוב היו פשוט בזמן הלא נכון במקום הלא נכון".
במסגרת הצעדים שבהם נקט אובמה להחזרת החקיקה למניעת שימוש בנשק תקיפה, התקיימו בבית הלבן דיונים שאותם מוביל סגן הנשיא ג'ו ביידן והשתתפו בהם גם שרי החינוך, המשפטים והבריאות.
Read this article in English