שתף קטע נבחר

 
צילום: ירון ברנר

הסתיימה שביתת האחיות: "הסכם היסטורי"

לאחר שעות של דיונים הודיעו האוצר והאחיות לבית הדין שיש הסכם. המשכורות צפויות לעלות ב-4.5 השנים הקרובות בכ-1,350 שקלים. עלות הנזק: מיליונים. יו"ר ועד האחיות: "שמחה בשביל כל עם ישראל". אבל לא כולן מרוצות

בתום 17 ימי שביתה, האחיות חוזרות הבוקר (יום ה') לעבודה עם הסכם שכר משופר: בתום שבע שעות של דיונים בבית הדין הארצי לעבודה הושג הלילה הסכם שאנשי הסתדרות האחיות ונציגי משרד האוצר הגדירו "היסטורי". משכורות האחיות יעלו ב-4.5 השנים הקרובות. ב-1,353 שקלים. התוספת תתווסף לשכר הבסיס - כך שהאחיות הצעירות ירוויחו בחישוב האחוזים יותר מהוותיקות.

   

 

רוב התוספת לשכר תינתן בשלבים הראשונים להסכם: בשנה הראשונה 35%, ובשנייה כבר 70%. באוצר ציינו עוד שאחוז אחד מעלות ההסכם יוקצה ל"פתרון בעיות המקצוע". על פי מנכ"ל הסתדרות האחיות, אורי פליישמן, התוספת תעלה את הערך של שעת עבודה שלהן בכעשרה שקלים. להעלאה תהיה השפעה גם על העבודה הנוספת, קרי המשמרות, החגים והשעות הנוספות. 

 

ממשרד האוצר נמסר שההסכם מתייחס לתקופה של ארבע שנים וחצי וישולם על ידי מתן תוספת שקלית בגובה של בין 1,100 ל-1,600 שקלים. מתוך עלות ההסכם יוקצה 1% לפתרון בעיות המקצוע. כמו כן, יקבלו האחים והאחיות את שתי הפעימות הנותרות שטרם שולמו מהסכם המסגרת במגזר הציבורי בעלות של 3.25%. 

 

שביתת האחיות הסתיימה, יקבלו 1,350 שקל למשכורת ב-4.5 שנים    (צילום: אלי מנדלבאום)

שביתת האחיות הסתיימה, יקבלו 1,350 שקל למשכורת ב-4.5 שנים    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
מכריזה על ההסכם. אילנה כהן, יו"ר האחיות (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מכריזה על ההסכם. אילנה כהן, יו"ר האחיות(צילום: אוהד צויגנברג)

 

אילנה כהן (במרכז) ועמיתותיה בבית הדין לעבודה (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אילנה כהן (במרכז) ועמיתותיה בבית הדין לעבודה(צילום: אוהד צויגנברג)

 

האחיות מרוצות, כהן מימין            (אוהד צויגנברג) (אוהד צויגנברג)
האחיות מרוצות, כהן מימין (אוהד צויגנברג)

 

אחרי הדיונים הממושכים בתיווך נשיאת בית הדין, השופטת נילי ארד, הודיעו לה הצדדים על ההסכם. כתוצאה מכך יבוטל פסק הדין שעסק בבקשת האוצר לחייב את האחיות לעבוד במתכונת רגילה. שני הצדדים הודו לארד על מאמצי הגישור שהניבו פרי.

 

העייפות נראתה היטב על פניהם של נציגי האחים והאחיות, אלא שלא כל יושבי הראש מבתי החולים ומארגוני האחיות היו מרוצים, ויו"ר ועד האחיות אילנה כהן נאלצה לשכנע אותם לתמוך בהסכם. "חלק מהאחיות מרוצות וחלק לא", אמרה אחות ותיקה והסבירה: "יש כאלה שחושבות שזה לא מספיק".

 

כהן לחצה לחתום על ההסכם עוד הלילה. הממונה על השכר באוצר קובי אמסלם היה לחוץ פחות, ואמר לה: "90 אחוז סגור, אל תשתגעי". לאחר מכן התיישבה כהן ליד אמסלם, והשניים לחצו ידיים והצטלמו. כהן אמרה: "אני מרוצה מההסכם וגם האחיות שלי מרוצות ממנו, צריך קצת הסבר והכול יהיה בסדר. אני שמחה בשביל כל עם ישראל שהאחיות חוזרות לעבודה".

 

"לפרגן לצעירות, להשאיר מורשת"

אמסלם אמר: "בשעה טובה נחתם הסכם טוב, שנעשה במידתיות ובהתאם לרוח התקופה. מדובר בתוספת שקלית לכל האחים והאחיות, ואנו מקווים שזה ישפר את שכר העובדים הצעירים ויעודד כניסה למקצוע. כמו כן יהיה חלק מסוים לפתרון בעיות, ומי שיעבוד יותר יקבל יותר".

 

אמסלם וכהן במרכז. מרוצים              (אוהד צויגנברג) (אוהד צויגנברג)
אמסלם וכהן במרכז. מרוצים (אוהד צויגנברג)

 (אוהד צויגנברג) (אוהד צויגנברג)
(אוהד צויגנברג)

 (אוהד צויגנברג) (אוהד צויגנברג)
(אוהד צויגנברג)

 

על פי נתוני משרד הבריאות שנמסרו ל-ynet, במהלך 17 ימי השביתה נדחו 110 אלף חיסוני תינוקות ו-55 אלף חיסוני תלמידי בתי ספר, ובוטלו כ-24 אלף מעקבי טיפת חלב לנשים הרות. זאת בנוסף לניתוחים הרבים שנדחו. ראש מנהל רפואה במשרד הבריאות, פרופסור ארנון אפק, הביע תקווה "שכלל המערכות יתגייסו להדביק את הפערים שנוצרו".

 

חווה חכם, אחות ראשית בחדר לידה בבית החולים שערי צדק, בירכה על ההסכם: "שיעודד את האחיות הצעירות לבוא למקצוע ולהישאר בו. זה הסכם טוב לאחיות, שיטפלו יותר טוב בחולים. אני אחות ותיקה ואני חושבת שהמיקוד היה בצעירות, ואני מפרגנת וחושבת שמדובר בדור העתיד וחייבים להשאיר מורשת אחרינו". 

 

17 ימי שביתת האחיות הותירו את מערכת הבריאות בנזקים המגיעים למיליוני שקלים. במהלך השביתה בוטלו כ-9,000 ניתוחים ואלפי ביקורי בית אצל קשישים נדחו. בתוך כך בוטלו קרוב ל-5,000 בדיקות לאבחון מוקדם של סרטן ויותר מ-20 אלף מעקבים רפואיים אחר חולים במחלות כרוניות.

 

בישראל מועסקים 58,360 אחים ואחיות, 90% מהם נשים.

שיעור האחיות בישראל נמצא במגמת ירידה בשנים האחרונות והוא בין הנמוכים ביותר מהמדינות המפותחות. שיעור האחיות עומד בישראל על 4.9 אחיות לכל אלף נפש, מתחתינו רק שתי מדינות: קוריאה עם 4.7 אחיות ומכסיקו עם 2.5 אחיות לאלף נפש. מעל ישראל נמצאות כאמור מרבית מדינות ה-OECD ובראשן שוויץ (16 אחיות לאלף נפש), דנמרק, גרמניה, יפן, אוסטרליה, בריטניה, הולנד, הונגריה, ספרד ופולין.

 

אתמול סייר מבקר המדינה יוסף שפירא בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים יחד עם יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ אורי אריאל (הבית היהודי). הוא סיפר כי אנשיו עמלים על דו"ח שעוסק במספר התקנים של האחיות בפגיות, אך לדבריו, "כשרואים את המצב בשטח מבינים משמעויות אחרות על רקע הבעיות בתקינה ועל הסיבות שמובילות לכך".

 

שפירא ואריאל סיירו במחלקות שונות ושמעו על מחסור קשה באחיות באופן כללי, ובמיוחד בעת השביתה. המבקר, שציין כי ב-15 במאי תתפרסם ביקורת על הרפואה הפרטית בישראל, אמר כי על הפרק תיתכן גם בדיקה של המחסור בתקנים לאחיות וכן של תנאי העסקתן.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 19/12/2012 23:50

 

בהכנת הידיעה השתתף ד"ר איתי גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילנה כהן, אמש בבית הדין
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים