סוכנות ידיעות של איש אחד
אברהם תשובה, מייסדה של עיתונות ספורט הנכים בישראל, יקבל בחודש הבא את פרס שרת התרבות והספורט על מפעל חיים
זהו סיפורו של אברהם תשובה (אוטוטו בן 67), נשוי ואב לשלושה בנים, תושב כפר־סבא – סוכנות ידיעות פעילה של איש אחד, או אם תרצו, מייסדה הבלתי נלאה של עיתונות ספורט הנכים בישראל, שיקבל בחודש הבא את פרס שרת התרבות והספורט על מפעל חיים בתחום כיסוי ספורט הנכים בתקשורת.
עוד ב-ynet ספורט:
- נפלה ברשת/על שחר פאר
- הסיפור המרגש מהטבח בקונטיקט
- באטיגול עצמי: מי הונה את באטיסטוטה?
- בנאדו: "לא ציפיתי לארבעה ניצחונות רצופים"
- יום מטלטל בברצלונה: וילאנובה שוב חלה בסרטן
"כל אחד מאיתנו חולם לקבל טלפון מאראלה ממפעל הפיס, אבל כשקיבלתי את ההודעה ממשרד הספורט על כך שהוחלט להעניק לי את הפרס עניתי שזה מרגש אותי אפילו יותר", אומר תשובה. "זו הבעת הערכה של המדינה על כל מה שעשיתי בתנאים לא תנאים על מנת להביא את ספורט הנכים לידיעת הציבור בישראל".
ואכן, הדרך של תשובה, הסובל מנכות קשה הכוללת שיתוק בשתי רגליו, שיתוק חלקי בידיים ועיוותי גוף, אל ההכרה במפעל חייו רחוקה מלהיות סוגה בשושנים. הוא נולד למשפחה דלת אמצעים שעלתה ארצה מלוב בשנת 1949, הרביעי מבין עשרה אחים ואחיות. בשנים הראשונות לחייו קבעה אבחנה רפואית כי נפגע מנגיף הפוליו והוא אושפז במשך קרוב לעשור בבית החולים אלי"ן בירושלים, שם עבר שלושה ניתוחים קשים בעמוד השדרה. בגיל 15, עם שחרורו וכשהוא נעזר במכשירים ברגליים ומתהלך בעזרת קביים, החל לעסוק בכדורסל, טניס ושחייה. ב־1960, עת הוקם מרכז הספורט לנכים איל"ן בר"ג, נמנה תשובה עם תריסר הספורטאים הראשונים שלו, כשבהמשך השתייך גם לנבחרת הכדורסל הלאומית ואף עבר קורס מאמנים בווינגייט ואימן את נבחרת הנשים בכדורסל.
חרף הישגיו המרשימים של מרכז הספורט בתחרויות בינלאומיות, חש תשובה אפליה מהתעלמותה הגורפת של העיתונות מספורט הנכים והחליט לפעול לשינוי המצב בכך שהעביר ידיעות ספורט למערכות העיתונים השונות, שלא ממש ידעו איך לאכול אותו ולא מעט פעמים הוא נתקל ביחס מזלזל.
אלא שתשובה לא התייאש ובשנת 1969 פורסמה הידיעה הראשונה שלו ב"מעריב". בהמשך החלו הכתבות שלו לראות אור גם ב"ידיעות אחרונות", "דבר", "חדשות" ו"על המשמר". "כשראיתי את השם שלי לראשונה בעיתון זה היה רגע מדהים בחיי", הוא נזכר. "אני, כנכה שיצא מבית חולים והתגבר על שלושה ניתוחים קשים, פתאום כותב בעיתון. הרי רוב עורכי העיתונים ראו בזה ספורט שיקומי ואנשים אמרו לי שצריך זכוכית מגדלת כדי לראות את הידיעות, אבל גם כאן לא ויתרתי".
מה גרם לפריצה בתודעה?
"ההתקדמות הגדולה הייתה בזכות 'ידיעות אחרונות'. הגעתי ואמרתי דוגרי 'אני כותב במעריב, אפשר להעביר חומרים גם אליכם?' הם נענו בשמחה, ובאחד הימים כשהתכוננו לאולימפיאדת הנכים נתנו לי עמוד שלם! אתה קולט? מידיעות קטנות בפינה הימנית למטה אני פתאום מכסה עמוד שלם עם מגוון ענפי ספורט נכים".
בדירתו של תשובה נשמרות בקפידה שלל תמונות מצהיבות מאירועים לאורך השנים, ביניהן עם ראשי הממשלה בנימין נתניהו, אריאל שרון ואהוד ברק. לצידן יש גם לא מעט גביעים ומדליות בהם זכה הן כספורטאי והן כמאמן. תשובה מתאר דרך עבודה לא שגרתית וחשיבה שונה: "ברוב הכתבות שלי לא תמצא דבר שלילי על ספורטאים. אתם העיתונאים רואים בעיה ומנפחים אותה. גם אם ספורטאי נכשל אני לא כותב כישלון חרוץ אלא אכזבה".
מהו אירוע הספורט הכי גדול שסיקרת?
"אולימפיאדת הנכים האחרונה בלונדון. יצאנו קטנים וחזרנו גדולים עם שמונה מדליות. מעבר לזה שעזרנו לכל העיתונאים, אני ולאה שניידר, מנהלת יחסי הציבור של התאחדות ספורט הנכים, דאגנו שהכל יתפרסם והאירועים חצו את מדורי הספורט והגיעו למדורי החדשות. כמעט כל אחד יודע היום מי אלה נועם גרשוני, ענבל פיזארו וספורטאים נכים נוספים. זה הגשמת חלום, ואני חושב שבאולימפיאדה הבאה כבר לא יתייחסו אלינו כמשוקמים אלא כספורטאים לכל דבר".
אתה מסקר את ספורט הנכים כבר 43 שנה. יש משהו שאתה עדיין שואף להשיג בתחום?
"השאיפה שלי שעיתונאים צעירים ייכנסו לתחום סיקור ספורט הנכים ויכתבו עליו כל השנה ולא רק לפני אולימפיאדות. אעזור בשמחה לכל עיתונאי שיבקש, אבל אין לי כוונה להיעלם בקרוב ממפת הספורט".
שרת התרבות והספורט לימור לבנת: "אני גאה שבמהלך הקדנציה שלי הצלחתי לחולל מהפכה בספורט הפראלימפי ולהציבו בקדמת הבמה של הספורט הישראלי. לאורך כל הדרך בלט אברהם תשובה בנחישותו, בחריצותו, ועם הרבה אמונה בצדקת הדרך דאג לסקר ספורטאים אלה. על אף צניעותו של תשובה כאדם הוא נושא הלפיד של סיקור הספורט הפראלימפי בישראל".