שתף קטע נבחר

מעכשיו: חומצה פולית לכל הנשים בגיל הפוריות

חומצה פולית חיונית למוח העובר ומערכת העצבים שלו, לכן המליצו לנשים המתכננות הריון ולנשים הרות לצרוך אותה. לאחר שהתברר כי מחצית מההריונות לא מתוכננים, החליט משרד הבריאות להרחיב ההמלצה לכל הנשים, מדווח "ידיעות אחרונות"

הולכת לרופא הנשים לקבל מרשם לגלולות למניעת הריון ? מעכשיו תצאי ממנו עם מרשם נוסף, לחומצה פולית, המיועד למניעת מומים בעובר שפעם אולי יהיה לך.

 

על פי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות, שיופצו בקרוב, כל אישה צריכה לקחת חומצה פולית בכל יום במהלך כל גיל הפוריות. המשמעות היא שנשים מגיל 20 עד תחילת שנות ה‭40-‬ לחייהן מתבקשות לקחת תוסף של ‭0.4‬ מ"ג חומצה פולית מדי יום. על כלל הרופאים המטפלים בנשים בגיל הפוריות, כך קובע המשרד, להדריכן באשר לחשיבות נטילת התוסף.

 

למה חומצה פולית חשובה כל כך?

 

המשרד קובע עוד, כי יש לנצל "כל מפגש עם אישה בגיל הפוריות כהזדמנות להעברת המסר‭,"‬ משום שדחייתו לתקופה הטרום-הריונית לא תביא לשימוש מספיק. כמו כן, יש לשים דגש על העברת המסר לנשים אשר אינן משתמשות באמצעי מניעה יעילים, ולכן עשויות להרות.

 

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצה ‭.B‬ יש לה תפקיד חשוב בבניית תאי הגוף ובחילוף חומרים תקין. היא נחשבת חיונית להתפתחות המוח ושאר מערכות הגוף של העובר ברחם במהלך חודשי ההריון הראשונים.

 

נטילת חומצה פולית מהתקופה שלפני ההריון ועד סוף החודש השלישי מקטינה ב‭50-‬ עד 70 אחוז את הסיכון למומים קשים במערכת העצבים של העובר. מאחר שהתעלה העצבית, הנמשכת מהמוח ועד הגב התחתון, מתפתחת כבר 18 יום לאחר ההפריה, יש חשיבות לנטילת חומצה פולית כבר בתקופה שלפני ההריון. זאת מאחר שבמקרים רבים נשים אפילו אינן יודעות בשלב זה כי הינן הרות.

 

בשנת 2000 פירסם משרד הבריאות לראשונה המלצות לנטילה טרום-הריונית של חומצה פולית. באותה שנה, רק חמישה אחוז מהנשים בישראל נטלו את הוויטמין. שני סקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים כי כמחצית מהנשים נוטלות אותו כיום בתקופה שלפני ההריון.

 

במקביל לעלייה בנטילת חומצה פולית, נרשמה בישראל ירידה של כ‭30-‬ אחוז בשיעור המומים המולדים בתעלה העצבית. אולם בשנים האחרונות לא חלה ירידה נוספת בשיעור המומים האלה. במקביל, חלה עלייה בשיעור של אננצפלוס, מום מולד הגורם למותו של העובר או ללידת תינוק עם מוח קטן ופגום, שגם הוא מקושר לחוסר בוויטמין.

 

עוד התברר, כי כ‭80-‬ אחוז מהנשים שילדו תינוק עם מום בתעלה העצבית לא נטלו חומצה פולית.

 

לכן החליט משרד הבריאות להגביר את המודעות של הרופאים והנשים כאחד לחשיבות נטילת הוויטמין בתקופה הטרום הריונית ובתחילת ההריון.

 

על פי הנחיות המשרד, יש להמשיך בנטילת התוסף במשך שלושת חודשי ההריון הראשונים באותו מינון כמו לפני ההריון. מתחילת החודש הרביעי יש לעבור לטיפול בתכשיר משולב, הכולל 30 מ"ג ברזל ו‭0.4-‬ מ"ג חומצה פולית, ולהמשיך בכך עד שישה שבועות לאחר הלידה. אז יש לחזור לנטילה יומית של חומצה פולית בלבד.

 

נשים הנמצאות בסיכון גבוה ללדת תינוק הסובל ממום במערכת העצבים המרכזית - בהן נשים שכבר ילדו תינוק כזה בעבר, זוגות עם רקע משפחתי של מום כזה, נשים חולות בסוכרת ונשים שמנות - צריכות לקחת חומצה פולית במינון גבוה של ‭5-4‬ מ"ג ליום חודש לפני ההריון ובמהלך שלושת החודשים הראשונים שלו.

 

"כ‭50-‬ אחוז מההריונות אינם מתוכננים‭,"‬ כותבת ד"ר ליזה רובין, מנהלת המחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות. "לכן, חשוב להדריך לנטילת חומצה פולית במהלך כל גיל הפוריות, בעת רשימת המרשם לגלולות ובכל המגעים עם נשים בגיל הפוריות‭."‬

 

בנוסף לנטילת תוסף החומצה הפולית ממליץ המשרד לנשים לצרוך מזון עשיר בוויטמין ‭.B12‬ לנשים שאינן צורכות מוצרי מזון מהחי מומלץ ליטול תוסף של 2 מק"ג ויטמין כזה ליום, ולבדוק את רמות הוויטמין בדם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקטינה ב‭50-‬ עד 70 אחוז את הסיכון למומים קשים במערכת העצבים של העובר
צילום: shutterstock
מומלצים