חשש במעון בת"א: מטפלת חלתה בהפטיטיס A
המטפלת, תושבת תל אביב, חשה ברע והופנתה לבדיקות, שגילו כי היא סובלת מדלקת "הפטיטיס A" של הכבד. לא ברור אם היא נדבקה מאחד הילדים או ממקור אחר. משרד הבריאות החליט לתת טיפול מונע לכל ילדי הגן והמטפלות
עוד על הפטיטיס:
כל מחלות הכבד: איך נדבקים ומהן דרכי הטיפול
אפשר להירפא ממנה? 9 עובדות על הפטיטיס C
למה חשוב לחסן נגד הפטיטיס B: סיפורה של אנה
המטפלת, תושבת תל אביב, חשה ברע ונבדקה על ידי רופא המשפחה, אשר שלח אותה לבדיקות דם. אתמול אישרה אחת הבדיקות כי היא לוקה בדלקת הכבד הנגיפית A. מדובר במחלה ויראלית מדבקת מאוד הדורשת טיפול מיידי.
נציגי משרד הבריאות הגיעו לגן לבדוק האם נבדקו עוד אנשי צוות או מי מהילדים והחליטו, כצעד מונע, לטפל בכל הפעוטות והמטפלות, בשל יכולת ההדבקה הגבוהה של הנגיף. צוות של המחלקה לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות יצר קשר גם עם ההורים ובודק כעת את רמת החסינות שלהם ,ובמקרה הצורך יעניק גם להם טיפול מונע.
גורם בכיר במשרד הבריאות מסר ל-ynet כי לא ברור עדיין כיצד נדבקה המטפלת, אולם מאחר שמדובר במחלה הנפוצה מאוד אצל ילדים מתחת לגיל שנה, שעדיין אינם מחוסנים נגדה ועלולים לשאת את הנגיף, יתכן כי הם המקור להדבקה.
הפטיטיס A: פוגעת בכבד
מחלת הפטיטיס A היא אחת מחמש מחלות הפטיטיס הנגרמות על ידי הנגיפים הפטיטיס A עד E. מדובר במחלה מדבקת המועברת באמצעות מים, מזון נגוע, או מגע ישיר בין אנשים - לרוב בהדבקה הקרויה "פקו-אוראלית", כלומר שהנגיף נכנס למערכת העיכול. אחת מדרכי ההדבקה השכיחות היא בעקבות מגע עם צואה או רוק.
מדי שנה נדבקים במחלה עשרות מיליונים ברחבי העולם, ותסמיניה לרוב מופיעים בתוך שבועיים עד שישה שבועות מרגע ההדבקה. הנגיף גורם לפגיעה בכבד, ה"מעבדה הכימית" של הגוף.
תחילה מופיעים חום גבוה, כאבי בטן, הקאות ובחילות, שילשולים, איבוד תיאבון, צהבת, גירוד ושתן כהה. ללא טיפול עלול הנגיף לגרום בתהליך הדרגתי להרס של הכבד, עד שבצורה החמורה אך הנדירה - דרך הטיפול היחידה היא באמצעות השתלת כבד.
בישראל ניתן חיסון נגד הפטיטיס A לכל הפעוטות בגיל שנה, במסגרת חיסוני השגרה של טיפת חלב. בעקבות החיסון ירד שיעור ההדבקה בישראל בקרב ילדים כמעט לאפס. החיסון ניתן בשתי מנות. המנה הראשונה מגינה למשך שבועיים עד חודש. המנה השנייה, הניתנת כחצי שנה עד שנה אחר כך, מגינה למשך מעל עשרים שנה.
במבוגרים לא קיימת המלצה לחסן באופן שגרתי את כל האוכלוסיה, אלא לקבוצות סיכון, כלומר מטיילים הנוסעים לאיזורים נגועים במיוחד בצהבת A. עם זאת, כל ישראלי שחפץ בכך, יכול לקבל הפניה לחיסון בכל קופות החולים דרך רופא המשפחה.