שתף קטע נבחר

מזכיר המדינה: נגד ההתנחלויות, חוקק בעד ישראל

ג'ון קרי, שר החוץ החדש של אובמה, הוא האיש שמולו יעבוד ראש הממשלה הנבחר ב-4 השנים הקרובות. כמו קלינטון הוא תומך בישראל ורק לאחרונה קידם בסנאט החלטה נגד הפלסטינים, אך הוא גם מתנגד להתנחלויות. יהודים: קרי מחויב למאבק באיראן

ג'ון קרי, מי שנשיא ארה"ב ברק אובמה הודיע הערב (יום ו') על מינויו למזכיר המדינה הבא, מכיר את המזרח התיכון ואת הנפשות הפועלות בו מקרוב, כולל את הנהגתה הנוכחית של ישראל. כמו מזכירת המדינה היוצאת, הילרי קלינטון, קרי תומך בישראל ומבין את צרכיה, אבל מתנגד נחרצות להתנחלויות. כך או כך, אם אפילו קלינטון - פוליטיקאית עצמאית וחזקה יותר מקרי - הקפידה לאורך שנות כהונתה להוציא לפועל בדיוק את מדיניותו של אובמה, אין ספק שגם ג'ון קרי יתיישר לפיה.

 

 

קרי, בן 69, היה המועמד הדמוקרטי לנשיאות בשנת 2004, והפסיד לנשיא המכהן דאז ג'ורג' בוש הבן בפער קטן מאוד של 19 אלקטורים בלבד. לפי הערכות של פרשנים פוליטיים, רק העובדה שהאמריקנים לא רצו להחליף נשיא בעיצומה של מלחמת עיראק מנעה מקרי לכבוש את הבית הלבן.

 

אובמה מכריז על קרי כמועמדו לתפקיד מזכיר המדינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה מכריז על קרי כמועמדו לתפקיד מזכיר המדינה(צילום: רויטרס)

 

קרי עם נתניהו בעשור הקודם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי עם נתניהו בעשור הקודם(צילום: AFP)

ג'ון קרי הוא אישיות בעלת ניסיון מדיני רב ההופך אותו כשיר לתפקיד. הוא מכהן כיו"ר ועדת החוץ של הסנאט, והקריירה שלו כסנאטור מטעם מדינת מסצ'וסטס נמשכת כבר 27 שנה. הוא בוגר אוניברסיטת ייל ומלחמת וייטנאם, שבעקבותיה הוא קיבל את עיטור המלחמה הגבוה ביותר. קרי נשוי ליורשת המיליארדים תרזה היינץ', מה שהופך אותו גם לאיש עשיר.

 

מזכירת המדינה היוצאת קלינטון, שלא נכחה הערב בהכרזה על המחליף שלה מפני שהיא מתאוששת בביתה אחרי שהתעלפה וספגה זעזוע מוח, הסתירה בארבע השנים הקודמות את המחלוקות בינה לבין אובמה בנוגע לטיפול בתהליך השלום הישראלי-פלסטיני. כך למשל לא קיבל אובמה את המלצותיהם של קלינטון ואנשי חוץ מנוסים יותר ממנו, כשהחליט להצליף בישראל בגלוי על הבנייה בהתנחלויות.

 

קלינטון המתאוששת מזעזוע מוח לא הגיעה להכרזה (צילום: רויטרס, AP) (צילום: רויטרס, AP)
קלינטון המתאוששת מזעזוע מוח לא הגיעה להכרזה(צילום: רויטרס, AP)

מזכיר המדינה המיועד מארח את פרס בביקור בארה"ב ב-2009 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזכיר המדינה המיועד מארח את פרס בביקור בארה"ב ב-2009(צילום: AFP)

שוגר גם לשליחויות לסוריה. כאן עם הנשיא אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
שוגר גם לשליחויות לסוריה. כאן עם הנשיא אסד(צילום: AP)

 

הליגה למניעת השמצה: "הבהיר שהוא תומך במדיניות אובמה נגד איראן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הליגה למניעת השמצה: "הבהיר שהוא תומך במדיניות אובמה נגד איראן"(צילום: AFP)

 

לאורך שנות כהונתה כמזכירת המדינה נשלחה קלינטון לנזוף בראש הממשלה, בנימין נתניהו, במסגרת כמה שיחות קשות, אולם בפועל היא כמעט הדירה את רגליה מהמזרח התיכון. קלינטון האמינה ששהותה באזור היא בזבוז זמן, ונתנה במקום זאת לג'ורג' מיטשל, השליח האמריקני למזרח התיכון, לנהל את ענייני ארה"ב מול ישראל והפלסטינים. אחרי כשנתיים ללא התקדמות, פרש מיטשל. רק לשם השוואה: בעוד קלינטון ביקרה בישראל פעמים בודדות, קודמתה בתפקיד קונדוליזה רייס עשתה זאת לא פחות מ-25 פעמים. היה זה עידן שבו התקיימו שיחות ישירות בין ממשלת אולמרט לאבו מאזן.

 

גורמים יהודים הביעו שביעות רצון ממינויו של קרי. המועצה היהודית במפלגה הדמוקרטית מסרה: "הכישורים של קרי בנושאי חוץ הם ללא רבב, והוא האיש הנכון לייצג את ארה"ב על בימת העולם. הוא מדינאי אמיתי עם רקורד מצוין בנושאי חוץ שיש בהם עניין לקהילה היהודית. קרי הפגין מנהיגות בכל הקשור לישראל, והבהיר אין ספור פעמים - כמו ממשל אובמה - שהוא עומד באופן ברור מאחורי המדינה היהודית". לדברי המועצה, מחויבותו של קרי ברורה גם בכל הקשור לגרעין האיראני.

 

חוקים נגד איראן וחיזבאללה

גם הליגה למניעת השמצה בירכה: "לאורך כל הקריירה שלו בסנאט היה קרי תומך יעיל ועקבי של ביטחון ישראל באזור מסוכן, והפגין את המחויבות שלו להילחם באנטישמיות בכל העולם. הוא ביקר בישראל הרבה מאוד פעמים, וביקורו הראשון היה בשנת 1986 במסגרת משלחת של הקונגרס מטעם הליגה למניעת השמצה". בארגון גם תיארו את קרי כמי שנאבק בקונגרס לשחרור יהודי ברית המועצות, וכמי ש"תומך במדיניות הנשיא למנוע מאיראן נשק גרעיני".

 

הסנאטור קרי היה שותף בשנים האחרונות לכמה חקיקות בסנאט האמריקני בנושאים הקשורים לאיראן, חמאס וחיזבאללה, ולאחרונה היה שותף לחקיקה בסנאט שבה הובעה התנגדות לצעד החד-צדדי של הרשות הפלסטינית, שפנתה לאו"ם בבקשה שיכיר בה כמדינה לא-חברה, צעד המנוגד להסכמי העבר. כמו כן היה קרי שותף להחלטה אחרת התומכת בזכותה של ישראל להגנה עצמית על רקע מבצע "עמוד ענן". במסגרת פעילותו בסנאט גם היה מזכיר המדינה הבא שותף לחיבור הצעת החלטה המביעה "מחויבות לרווחתה ולביטחונה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית עם גבולות בטוחים".

 

עם ציפי לבני בביקור בשדרות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם ציפי לבני בביקור בשדרות(צילום: AFP)

עם אובמה אחרי ניצחונו בבחירות לנשיאות ב-2008 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
עם אובמה אחרי ניצחונו בבחירות לנשיאות ב-2008(צילום: איי פי)

קרי הצעיר בימי מלחמת וייטנאם לצד הסנאטור טד קנדי (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
קרי הצעיר בימי מלחמת וייטנאם לצד הסנאטור טד קנדי(צילום: איי פי)

 

אובמה מיהר אמנם להכריז על מינוי קרי למזכיר המדינה החדש, צעד שצפוי לקבל בקלילות את אישור הסנאט, אולם את המינויים לתפקידים הבכירים האחרים בממשלו, ובראשם שר ההגנה, הוא ישאיר כנראה לשנה האזרחית החדשה. לפי שעה מסרב הבית הלבן להגיב על הידיעות

שצ'ק הייגל הוא המועמד המועדף על אובמה לתפקיד שר ההגנה, אולם האפשרות הזו נתקלה בביקורת חריפה.

 

במאמר מערכת שפרסם השבוע "וושינגטון פוסט" נכתב כי הייגל אינו מתאים לתפקיד שר ההגנה נוכח עמדותיו הקיצוניות והצבעותיו נגד הסנקציות על טהרן. "אובמה אמר שהמדיניות שלו היא למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני ושהכלה איננה אופציה. הייגל נקט עמדה שונה, והביע ספקנות לגבי השימוש בכוח", נכתב בעיתון. "ייתכן שאובמה יצטרך לשקול פעולה צבאית אם איראן תסרב לנהל משא ומתן או לעצור את התוכנית להעשרת האורניום, והוא יצטרך שר הגנה שיהיה מוכן לתמוך בהחלטה כזו וליישמה בצורה יעילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ון קרי. 27 שנים בסנאט וניסיון גדול בתחום חוץ
צילום: רויטרס
קלינטון. לא הגיעה בגלל זעזוע המוח
צילום: רויטרס
מומלצים