זעם חילוני: שוללים כשרות בגלל הסילבסטר
בעלי אולמות בחיפה יצאו למאבק ברבנות, שהודיעה כי תשלול התעודה ממי שיחגוג את הסילבסטר: "גוף הממומן ע"י המדינה לא יהפוך להיות מוסד בעל מאפייני אינקוויזיציה". הרבנות: "יש שם סמלי 'עבודה זרה' והמשגיחים לא יכולים לעבוד"
הסילבסטר בפתח - והפולמוס סביב החגיגות מתחדש: מסעדנים ובעלי אולמות אירועים בחיפה מוחים נגד הרבנות המקומית, המאיימת לשלול את תעודות הכשרות לאלה מהם שיקיימו או יארחו אירועים לציון ראש השנה הנוצרי.
כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
כניסה מהירה לפייסבוק שלנו - כאן!
במכתב ששלחה הרבנות לבתי העסק היא מודיעה "חד משמעית" (כלשונה), כי "אין לערוך מסיבות נשף סילבסטר", ומזהירה: "לא תינתן אפשרות להמשיך את פיקוחנו למי שיפר חלילה וחס את הוראתנו".
<<לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן>>
"חל איסור חמור לערוך בסוף השנה האזרחית כל אירוע הקשור ומסמל משהו מחגי הנוכרים", נכתב, "על כן אין להציב או להשתמש בסממנים מכל סוג שהוא המסמלים את חגי הנוכרים במישרין או בעקיפין".
הרבנות מתריעה גם מפני השכרת האולם עבור אירוע "רגיל" באותם הימים, בעוד שהכוונה היא לקיים בו חגיגות סילבסטר ודומיהן: "עליכם להיות ערניים לכך ולמנוע תופעה זו מבעוד מועד".
"הכשרות בישראל הפכה למסחרה"
גורמים חילוניים תקפו את הרבנות המקומית, והאשימו אותה בכפייה דתית. לטענתם, היא חורגת מסמכותה ועושה שימוש פסול בכוחה באכיפת עניין דתי שאינו קשור לכשרות המזון. עוד הוסיפו, כי אף שאין מדובר במדיניות חדשה, והיא הונהגה כבר בעבר גם בערים אחרות - הדבר חמור עוד יותר כאשר מדובר בעיר שבה חיים נוצרים רבים.
אסתר גרשברג, יו"ר "ישראל חופשית" בחיפה, אמרה: "למוסדות הרבניים אין זכות להתערב במה שנעשה באולמות אירועים, כל עוד שזה לא נוגע לסוג האוכל המוגש". מנכ"ל התנועה מיקי גיצין הוסיף: "הכשרות בישראל הפכה להיות מסחרה ולא הכשר, כפי שאמור להיות. לא ייתכן שגוף הממומן על ידי המדינה, יהפוך להיות מוסד שיפוט מוסרי בעל מאפייני אינקוויזיציה".
מנכ"ל עמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון), הרב עו"ד אורי רגב, טען כי מדובר ב"רמיסה ברורה וביודעין של החוק האוסר לערב שיקולים זרים במתן תעודות כשרות", ודרש מהיועץ המשפטי לממשלה להבהיר לרבנות הראשית והמקומית את חומרת מעשיהם ו"להעמיד לדין את הסרבנים שביניהם.
"כל הקצנה שהוגה בימינו מוחו הקודח של קנאי חרדי, הופך במהרה למדיניות רשמית של הרבנות הממלכתית", הוסיף רגב, "עצוב מאוד שהדת היהודית, שנרדפה בהיסטוריה וסבלה מפגיעות בחופש הדת, מנצלת את הריבונות היהודית כדי לרדוף דתות אחרות. הנזק שגורמת הרבנות לתדמית ישראל בעולם, לשלטון החוק ולתיירות בישראל - אינו ניתן לשיעור".
הרבנות: סממנים של "עבודה זרה"
ראש המועצה הדתית בחיפה, אבי ויצמן, אמר בתגובה כי מדובר בהחלטה ישנה של הרבנות הראשית, המחייבת את כל לשכות הרבנות המקומיות.
מהרבנות הראשית נמסר כי החוק אכן קובע ששיקולי משגיחי הכשרות יעסקו בכשרות המזון בלבד, והמשגיחים מקפידים לפעול על פיו, אך כאשר נוצר מצב הלכתי המונע מהם להיות נוכחים במקום ההשגחה – בית העסק אינו זכאי לתעודת כשרות. מדובר באילוץ "טכני", שבגללו נמנעת, למשל, גם פתיחת מסעדות כשרות בשבת.
על פי הרבנות, שלילת תעודת כשרות מאולם שבו נערכת מסיבת סילבסטר, איננה ענישה על עצם קיום האירוע, אלא כורח:
חלק מהסממנים המוצגים במקום נחשבים ל"עבודה זרה" (פולחן של הדת הנוצרית) באופן שאוסר על פי ההלכה את נוכחות המשגיח במקום - כך שאינו יכול לוודא שכללי הכשרות נשמרים.
עם זאת הודו ברבנות כי חלק מהסממנים המקובלים במסיבות כגון אלו הם "פולקלור בלבד", ואינם יוצרים את האיסור ההלכתי המדובר, ובכוונתה - בעקבות פניית ynet - לפרסם בימים הקרובים הנחיה מפורטת בעניין, המבחינה בין אלה לאלה. בכל מקרה הודגש כי "הרבנות תורה למשגיחים להסביר לבתי העסק בנועם את העניין".