ירוקים מזעם: "לבני ולפיד לא יפעלו למען הסביבה"
בפעם החמישית ברציפות תנסה מפלגת הירוקים להתחקות אחר אחיותיה בעולם ולהשתלב בכנסת. "יש 20 מנדטים מתלבטים ואנחנו אומרים לציבור - אל תשימו פתק לבן, שימו פתק ירוק, אנחנו נדאג לאוויר ולאדמה שלכם", מבהיר יושב ראש המפלגה
"זו תעודת עניות לחברה הישראלית שלא הצלחנו עדיין להיכנס לכנסת". ב-22 בינואר תנסה מפלגת הירוקים להשתלב בפעם החמישית ברציפות בכנסת. בעוד אחיותיה בעולם מחזיקות במושבים בפרלמנטים השונים, הירוקים נדרשים להוכיח פעם אחר פעם שהם לא אופנה חולפת. "יופי שיש עמותות, באמת כל הכבוד להן על הפעילות, אבל בלי ייצוג בכנסת זה פול גז בניוטרל", אומר יו"ר המפלגה, עו"ד עמיר מלצר.
עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
זה לא כמויות הגשם הגדולות שירדו בחודשים האחרונים, גם לא המראה המלבב של הכנרת המתמלאת מחדש ששינו לירוקים את הכיוון של הגל. בארבע מערכות בחירות, לא הצליחו הירוקים לתרגם את התמיכה מהציבור בבחירות המוניציפליות, לתמיכה גם בבחירות הכלליות. ב-2006 הגיעו לשיא - 47,595 איש הצביעו עבורם וגם אז זה לא הספיק לעבור את אחוז החסימה. הציבור בישראל תמיד תפס אותם כמותרות, לא כחובה - שהרי ביטחון וכלכלה קודמים לאיכות הסביבה. מה שחשוב לתושבים בעיר, לא מספיק חשוב לתושבים בארץ.
והיו הסכסוכים הפנימיים, המחלוקות הפרסונליות בין אנשים טובים ששותפים לדאגות זהות הנוגעות לאוויר שאנו נושמים ולמרחב שבו אנו חיים. בבחירות 2009 התחרו הירוקים והתנועה הירוקה על אותו פלח מצביעים, כל אחת טענה "אנחנו הירוקים האמיתיים". התוצאה היתה כישלון חרוץ לשתיהן.
לפני שבועיים הודיעה התנועה הירוקה על חבירה למפלגת "התנועה". נציגיה שובצו במקומות שונים, ריאליים יותר ופחות ברשימתה של ציפי לבני. הירוקים הודיעו מצדם כי הם רצים באותה מתכונת, רק הראש מתחלף והשם מותג מחדש: "הירוקים והצעירים לעתיד ירוק בישראל". היו"ר הוותיק פאר ויסנר, סגן ראש עיריית תל אביב, פרש מההתמודדות ופינה את מקומו לעו"ד עמיר מלצר, חבר מועצת המועצה המקומית מטולה ופעיל איכות סביבה ותיק. מלצר מאמין בכוחה של מפלגתו לעבור הפעם את אחוז החסימה.
"מה שמדהים הוא שישראל היא יצואנית מספר אחת של אנרגיה ירוקה", אומר מלצר. "אבל כשזה נוגע לחיים כאן, לא רק שלא מתגמלים אנשים המשתמשים באנרגיה ירוקה, אלא גובים מהם מסים. ישראל היא מדינה קטנה מדי בשביל להמשיך להתפרע נדל"נית על שטחים פתוחים, נלמד לבנות לגובה, לעבות מבנים רעועים. הירוק מתמקד באיך לבנות נכון ערים ומגה-ערים".
על השאלה למה זה לא קרה עד היום, משיב מלצר כי "הציבור מפגין אפאתיות. אומרים לנו כל הזמן שחייבים גושים גדולים, או ימין או שמאל, שמפלגות סקטוריאליות לא יאפשרו לנהל פה מדינה. שהמצב הביטחוני קשה והמצב הכלכלי קשה וההפחדה הזו פעם אחר פעם מונעת מאיתנו להיכנס. יש 20 מנדטים מתלבטים ואנחנו אומרים לציבור - אל תשימו פתק לבן, שימו פתק ירוק. אנחנו נדאג לאוויר ולאדמה שלכם, זה פחות חשוב?"
אז אולי כדאי להיכנס תחת מטרייה של מפלגה גדולה ולפעול מבפנים?
"זה שטויות. כל הגדולות מדברות על דברים ברומו של עולם ובסוף כולם מדברים על אותם הדברים וממחזרים סיסמאות. האדם שהוביל את התנועה הירוקה קיבל מקום 13 במפלגת התנועה, לא שמעתי את ציפי לבני אומרת אמירה מפורשת בנושא הירוק, במצע הם לא מדברים על הנושא אפילו בסיסמאות. אסופה של אנשים בלי דרך משותפת, שמעולם לא ישבו בוועדה מקומית. אצל לבני תהיה משמעת קואליציונית ואז כל האג'נדה הירוקה תלך לפח הזבל, אני מקווה שלפחות הזבל ימוחזר".
מלצר תוהה: "מי מלבדנו עשה עבודה בשכונות, ברשויות, במועצות ובעיריות? מי יזם מסלולי אופניים בתל-אביב? מי נאבק בבנייה בפלמחים? ציפי לבני? יאיר לפיד? לירוקים יש נציגויות בערים מרכזיות כמו תל-אביב, הרצליה, נתניה, מטולה. אנחנו מכירים את העבודה מהשטח. בגופנו ובכספנו מימנו בג"צים לטובת הציבור".
רז קינסטליך, מס' 3 ברשימת הירוקים, הוא דוגמה לנציגות
הירוקה ברשויות המקומיות. מי שמכהן כמשנה לראש העיר ראשון לציון, סבור כי הגיע הזמן שהציבור ייתן להם מנדט לפעול גם בכנסת. "אנשים הצביעו לנו בבחירות המוניציפליות כי הם יודעים מה תרומתנו. ב-2006 היינו קרובים מאוד, ב-2009 הייתה מערכה בעזה וגם היו הרבה טעויות, הפעם אני מקווה שמשהו מחלחל פנימה ואנשים מבינים את החשיבות".
את הקמפיין שלהם בחודש הקרוב ינהלו הירוקים במדיה האלקטרונית בלבד. "לא נשרוף כסף על דוכנים ופלקטים ושלטי חוצות מטורפים", הם מבטיחים. "זו שריפת עצים מיותרת".