שתף קטע נבחר
 

אימה במשבצת: ערפדים קשוחים ובלשים אפלים

לכבוד סיום סדרת הקומיקס "Hellblazer" בכיכובו של ג'ון קונסטנטין - הנוכל הבריטי שהיה גם יועץ לעניינים על טבעיים, יוני זאבו יצא לנבור בסדרות קומיקס עתירות אימה שעדיין חושפות שיניים ודם על המדף

ענף הקומיקס, התפתחות ישירה של ה-Pulp Fiction, ספרות זולה שעסקה בסיפורי בלשים ומפלצות, עסק בתכנים עמוסי אימה כבר מראשיתו בשנות ה-40 באמריקה, ועדיין נהנה מהם גם היום. מכאן שז'אנר האימה, תמיד הולך יד ביד עם הקומיקס.

 

 

לאחרונה התבשרנו על סיומה של אחת מסדרות האימה האהובות והמשפיעות ביותר ב-25 השנים האחרונות, "Hellblazer" בכיכובו של ג'ון קונסטנטין, שפורסמה בהוצאת Vertigo (שלוחה של DC Comics). הסדרה, שהחלה את דרכה ב-1988 כתשובה לסדרת האימה המצליחה "Swamp Thing", עוקבת אחר חייו של קונסטנטין מתחילת דרכו כמכשף רחוב ונוכל בריטי במעיל גשם מרופט בשנות ה-30 המוקדמות לחייו, עד להיותו נוכל בריטי באותו מעיל מרופט, גם כשהוא בן 60.

 

ג'ון קונסטנטין. עוזב את המעריצים (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
ג'ון קונסטנטין. עוזב את המעריצים (עטיפת הקומיקס)

 

הבחור ראה דפוס לראשונה ב-1985 כדמות משנה, מעין "יועץ לענייני העל-טבעי" ב-"Swamp Thing", שעסק במדען שבעקבות תאונת מעבדה הופך למפלצת ביצה. ג'ון קונסטנטין חב את קיומו לאנשי הצוות האמנותי של הסדרה, שביקשו מהכותב המוערך אלן מור ("ונדטה", "השומרים"), להכניס לסיפור דמות שתראה כמו הזמר האהוב עליהם, סטינג. הציירים היו מעריצים גדולים של להקת "פוליס" ורצו הזדמנות לאייר את הזמר הבלונדיני כפי שהופיע בסרט "Quadrophenia" מ-1979.

 

 

הדמות זכתה לפופולריות רבה, עדי כדי כך שב-1988 קיבלה סדרה משלה שהיתה אמורה להקרא "Hellraiser" - אך שנה קודם לכן יצא סרט באותו השם (בעברית זכה לשם "מעורר השאול"), מה שגרם לבחירה בשם "Helllblazer".

 

באופל ובעוני

מהרגע הראשון, הטון של הסדרה היה אפל מאוד - כך שמפלצות, שדים ומכשפים אפלים היו עניין שבשגרה. זאת למרות שכל אלו היו ממוקמים, לכאורה, בעולם האמיתי בן זמננו. כותבים רבים השתמשו בסדרה כפלטפורמה להעברת ביקורת חברתית על הנעשה בעולם, עם דגש מיוחד על הנעשה באנגליה. קונסטנטין היה פאנקיסט בעברו, ואף חבר בלהקת פאנק, והטון האנטי ממסדי שלו בלט בחוברות הראשונות - בימים בהם מרגרט תאצ'ר עמדה בראשות הממשלה.

 

געגועים לחיבוקים קרירים. Hellblazer (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
געגועים לחיבוקים קרירים. Hellblazer

 

על אף שהסדרה פורסמה בהוצאה אמריקנית, היא היתה בעלת אופי בריטי. לאורך כמעט 30 שנות קיומו של קונסטנטין, הקומיקס נכתב על ידי יוצרים מהממלכה המאוחדת. בין הכותבים של "Hellblazer" נמנים חלק מהשמות המוכרים והמוערכים בתעשייה כמו גארת' אניס, וורן אליס ופיטר מיליגן - שגם הביא את הסדרה לסופה. בסרט שיצא ב-2005 ג'ון עבר אמריקניזציה, בגילומו של קיאנו ריבס שחור השיער, והסרט נחל כישלון צורם בקופות.

 

ההחלטה לסיים את הסדרה בחוברת ה-300 התקבלה לאחר שהוצאת DC איתחלה את ליין גיבורי העל שלה, ובמסגרת אותו איתחול הציגה מחדש את דמותו של קונסטנטין, שוב כגבר בריטי צעיר, אך הפעם כאחד הפועל בעיר ניו יורק. הקונסטנטין החדש זכה לסדרה משלו בשם "Constantine", ברגע שהקודמת הגיעה אל סופה.

 

אנטי ממסדי פגום שלא יהיה כמותו (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
אנטי ממסדי פגום שלא יהיה כמותו

 

כיום הסדרה החדשה היא נחמה קטנה מאוד עבור מעריצי הסדרה המקורית, שכן זוהי גרסה חדשה של הדמות, שמלבד השינוי הגיאוגרפי - שונה באופן מהותי מהמקור. בעוד ש-"Hellblazer" יצא תחת Vertigo, הפונה לקהל מבוגר יותר ופעלה כישות אוטונומית ללא קשר ישיר לדמויות קומיקס אחרות (מלבד Swamp Thing), הסדרה החדשה יוצאת תחת בית DC ולכן מיד נכנסת לז'אנר גיבורי העל. מכאן שג'ון קונסטנטין האנטי-גיבור הפגום שמעשן בשרשרת, משתכר כל ערב ומזדיין כמו שפן בריטי במעיל גשם - הופך לאחד שמרגיש ממש בנוח לקפוץ לסופרמן לתה של ארבע. דהיינו: פחות אימה, יותר גלימות.

 

הערפדים חוזרים

אך אל יאוש, עדיין יש סדרות קומיקס המציבות את האימה והפחד על נס. "אמריקן ומפייר" היא סדרה חדשה יחסית, שהגיחה לאוור העולם ב-2012, ונכתבת על ידי הכוכב העולה של הוצאת DC, סקוט סניידר.

 

"אמריקן ומפייר". אין קץ לאימה (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
"אמריקן ומפייר". אין קץ לאימה

 

סניידר ממציא מחדש את הערפדים כאוכלוסיה המונה מספר זנים שונים שכולם נתלים הפוך, נושכים, מדממים אל תוך העין - ולהם יכולות שונות ומשונות (ואל דאגה, אף אחד מהזנים השונים לא מנצנץ בשמש כמו יהלום). הדגש הוא להביא לקומיקס את דמות הערפדים החדשים שנוצרו במערב הפרוע במאה ה-18.

 

הערפד האמריקני הראשון הוא פורע החוק סקינר סוויט, שנכתב במקור על ידי סופר האימה הידוע סטיבן קינג שמאוד התלהב מהפרויקט ורצה לקחת בו חלק. הסיפור עוקב אחרי סוויט ושושלת הערפדים שיצר לאורך ההיסטוריה של אמריקה, ובהחלט מדובר בסיפור אימה ולא בסיפור חינוכי.

 

     הקומיקס "Fatale". בסגנון הפילם-נואר (עטיפת הקומיקס) (עטיפת הקומיקס)
הקומיקס "Fatale". בסגנון הפילם-נואר

 

קומיקס אימה חדש נוסף שזוכה להצלחה הוא Fatale של הצמד אד ברובייקר (כתיבה) ושון פיליפס (איור). הצמד המוכר בעיקר בזכות סיפורי הפשע נוסח הפילם-נואר שלהם, מכניס למשוואה המנצחת אלמנט חדש של אימה. הסדרה שהחלה בינואר 2012 בהוצאת Image, מספרת על כתב עיתונות שלידיו מתגלגל סוד המוביל אותו לצאת למסע אפל הכולל פם פאטאל הנמצאת במנוסה כבר מ-1935 ולא מזדקנת, מאפיונר שעשוי להיות שד בין אלמוות, ושלל סיפורים של כל הגברים שנפלו חלל במשך השנים במאבק בין השניים. הסדרה החלה את דרכה כקומיקס בן 12 חלקים, אך ההצלחה הובילה להוצאת חוברות רבות נוספות, שלא צפוי להן סוף בעתיד הקרוב.

 

ולסיום, הכותב והצייר מייק מינולה מחזיר אותנו לגיהנום עם הקומיקס החדש שלו: "Hellboy In Hell". הלבוי, שד שזומן על ידי הנאצים בזמן מלחמת העולם השנייה כילד וגדל והתחנך אצל האמריקנים, הופיע לראשונה בקומיקס ב-1993. מאז, הדמות שיצר מינולה זכתה למספר מיני סדרות העוקבות אחרי החוקר העל טבעי, שמוביל בעולם במלחמתו בשדים, מפלצות, רוחות רפאים - וגם נבואה שאומרת לו שעליו להביא את סוף העולם. מינולה מושפע רבות ביצירתו מסופרי אימה גדולים כמו ה.פ. לאבקראפט ואדגר אלן פו, וכמו כן מסיפורי עמים ומיתולוגיות שונות.

 

במיני סידרה החדשה נקודת המוצא היא שהלבוי מוצא עצמו בגיהנום בנסיבות שלא אפרט, במטרה להמעיט בספוילרים. אמנם מדובר רק במיני סדרה, אך גם בה יש המתקה של הגלולה המרה: אובדן אחת מסדרות הדגל של קומיקס האימה, "Hellblazer".

 

ואיזה קומיקס אתם קוראים בלילה אפל מתחת לפוך? טקבקו, כדי שגם אנחנו נפחד קצת!

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הקומיקס
"הלבוי". יש הרבה דרכים לגיהנום
עטיפת הקומיקס
לאתר ההטבות
מומלצים