שתף קטע נבחר

 

מורסי ניצח בקרב, אך בא פצוע למלחמה על הכסף

הקרב על החוקה האיסלאמיסטית מאחוריו, אך לפני נשיא מצרים עומדת משימה שיקשה עליו לבצע ללא קונצנזוס לאומי, שנשחק כליל - לשכנע מיליוני מצרים שיצאו לרחובות כדי לשפר את חייהם שהדבר הנכון לעשות הוא לקצץ בדלק הזול שלהם

נשיא מצרים מוחמד מורסי לא יוכל ליהנות מהניצחון הדחוק במשאל העם על החוקה שניסחו האיסלאמיסטים. הקרב על החוקה עלול לעלות לו במלחמה החשובה על תיקון כלכלתה של ארצו. על ידי התעקשות על העברת החוקה, שנתקלה בהתנגדות עזה מצד האופוזיציה, שאף טוענת לזיופים ואי סדרים במשאל העם, ייתכן שהוא בזבז את הכוח שיהיה זקוק לו ליצירת הקונצנזוס הדרוש לרפורמות הכלכליות המורכבות.

 

 

התוצאות הלא רשמיות מראות כי החוקה עברה ברוב של 64 אחוזים. אך המאבק על החוקה לווה במהומות קטלניות. המתנגדים טוענים שמורסי איבד את הבירה קהיר והרחיק ממנו עוד יותר את הליברלים והנוצרים ברחבי המדינה.

 

סופרים קולות במצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופרים קולות במצרים(צילום: רויטרס)

 

ללא תמיכה רחבה, ממשלתו של מורסי תתקשה ליישם רפורמות שדרושות כדי להבטיח הלוואה

של 4.8 מיליארד דולרים מקרן המטבע העולמית. ייתכן גם שמפלגת האחים המוסלמים תיאלץ לעמוד בפני קרב קשה יותר בבחירות הפרלמנטריות בעוד כחודשיים.

 

"כדי להעביר צעדי צנע בתקופה שבה המערכת הפוליטית נפתחת ומיליוני אנשים מקבלים זכות בחירה, צריך קונצנזוס בתוך המעמד הפוליטי", הסביר עמר עדלי, מומחה לכלכלת מצרים. אבל גם אם יש הסכמה כללית על דחיפות תיקון הכלכלה, הגישה הכוחנית שמורסי הדגים עשויה לגרום למתנגדיו לנצל כל התנגדות ציבורית לצעדי הצנע, במקום לעזור לקדם אותן בקרב הציבור. "היריבים הפוליטיים שלו כבר מתמודדים עם הבעיות האלה על בסיס אופורטוניסטי מאוד", אמר עדלי, ראש המחלקה לצדק סוציאלי וכלכלי ב"יוזמה המצרית לזכויות הפרט".

 

מצביעה במצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מצביעה במצרים(צילום: רויטרס)

 

האופוזיציה המצרית הצליחה לאחד את שורותיה לאחר הצו שהוציא מורסי להרחבת סמכויותיו. "מה שמורסי עשה איחד אותנו", העיד אחמד סעיד, ראש מפלגת המצרים החופשיים הליברלית וחבר בכיר בקואליציית חזית ההצלה הלאומית נגד מורסי. האחדות הזו עשויה לחזק את כוחה של האופוזיציה מול המנגנון המשומן של האחים המוסלמים.

 

סעיד קבל על כך שמורסי לא התייעץ עם האופוזיציה בנוגע לרפורמות הכלכליות הדרושות. בין היתר הרפורמות כוללות העלאת מסים, קיצוצים תקציביים וצעדים שנועדו לרסן את סובסידיות הנפט במדינה שהתרגלה לאנרגיה זולה.

 

"זה יביא למהפכת רעב"

המאבק על החוקה כבר נתן אותותיו בצעדים הכלכליים של מורסי. לפני משאל העם הוא הציג העלאות במסים על סחורות ושירותים שאלכוהול ועד רישיונות רכב. הוא ביטל אותן תוך שעות לנוכח הביקורת שניתכה עליו. הדבר הביא לעיכוב באישור ההלוואה של קרן המטבע. קהיר אמרה שייתכן שההלוואה תאושר בינואר.

 

פריד איסמעאיל, בכיר במפלגת החירות והצדק של האחים המוסלמים, סבור שדווקא עכשיו, משהוסר מכשול החוקה, ייתכן שיתוף פעולה. "יש לנו אתגר חברתי וכלכלי וזה הזמן לאנשים להציג יוזמות ופתוח בדיאלוג לאומי", אמר.

 

צבא ליד ארמון הנשיאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צבא ליד ארמון הנשיאות(צילום: EPA)

מפגין בעד מורסי ליד הטנק השומר על ארמון הנשיאות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגין בעד מורסי ליד הטנק השומר על ארמון הנשיאות(צילום: EPA)

 

אבל המהפכנים המצרים יצאו לרחובות כדי לשפר את רמת חייהם – ולא כדי להעביר רפורמות קשות. "עשינו מהפכה כדי להפוך את החיים לקלים יותר ולהוריד את המחירים, לא להעלות אותם", אמרה הסטודנטית סאלי אחמד קוטב על הרפורמות של מורסי, כשהגיעה להצביע נגד החוקה בשבת. "זה יביא למהפכת רעב". אחד הצעדים הלא פופולריים שממתינים באמתחתו של מורסי הוא קיצוץ במכסת הדלק המסובסד שנהגים רשאים לקנות.

 

הכלכלה המצרית, שהייתה פעם יקירת המשקיעים, מקרטעת. הגרעון התקציבי עומד על 11 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי. אם לא תינקט כל פעולה, עדלי מזהיר כי הוא עלול להגיע ל-13 אחוזים. במקביל, מצרים מחסל את מלאי הרזרבה של הכסף הזר שלה בקצב של כ-600 מיליון דולרים בחודש. הן עומדות כעת על 15 מיליארד, פחות ממחצית מרמתן בימי חוסני מובארק.

 

חלק מהמצרים מוכנים לתת למורסי הזדמנות. רבים מאלו שהצביעו בעד החוקה מעידים שעשו זאת כדי לשמור על "יציבות", חרף הסתייגויותיהם. אבל גם הם לא יתנו לו מרחב תמרון נרחב. "כמו שהעם קם נגד מובארק, כך הוא יכול לקום נגד מורסי", אמר מוחמד מוחסן, שדווקא הצביע בעד החוקה. "בוא ניתן לו שניים, שלושה, ארבעה או חמישה חודשים לפתור את בעיותינו ואז נראה".

פורסם לראשונה 23/12/2012 23:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורסי. "כמו שהעם קם נגד מובארק, כך הוא יכול לקום נגד מורסי"
צילום: AFP
מומלצים