שתף קטע נבחר

הייגל, "עוין ישראל", מתרחק מתפקיד שר ההגנה

בשבוע האחרון דווח כי הסנאטור לשעבר צ'אק הייגל הוא המועמד המועדף על אובמה לתפקיד שר ההגנה החדש. התבטאויות עבר שלו נגד ישראל והתנגדותו לסנקציות על איראן הקימו עליו ביקורת חריפה. כעת מדווחים בארה"ב: מועמדותו נשקלת מחדש

"בלון הניסוי" ששיגר הבית הלבן כדי לבדוק אם למועמדותו של צ'אק הייגל לתפקיד שר ההגנה יש סיכוי לקבל את אישור הסנאט, מתחיל לאבד גובה. גורם בכיר בממשל האמריקני אומר הבוקר (יום ב') למגזין "נשיונל ג'ורנל", כי נשיא ארצות הברית ברק אובמה שוקל מחדש את המועמדים לתפקיד, שרק בשבוע שעבר נראה כי הייגל הוא המועמד המועדף לאייש אותו. התבטאויות שנויות במחלוקת שהשמיע הייגל בעבר, בין השאר נגד תקיפה באיראן ונגד ישראל, עוררו ביקורת עליו וכעת נשקלת ביתר רצינות מועמדותם של אישים אחרים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

שני המועמדים האחרים המסתמנים כרגע כבעלי סיכויים גבוהים הם סגן שר ההגנה הנוכחי אשטון קרטר, ומי שהייתה תת-שר הגנה בשלוש השנים הראשונות של ממשל אובמה, מישל פלורנוי. הבית הלבן, נזכיר, טרם הודיע רשמית על מועמדותו של הייגל לתפקיד, והייגל עצמו שתק ולא הגיב לביקורת עליו מימין ומשמאל, כולל זו של חבריו הסנאטורים לשעבר מהמפלגה הרפובליקנית. ההערכה היא כי גורמים בבית הלבן הדליפו מראש את מועמדותו של הייגל לעיתונות כדי לבדוק כמה קשה יהיה להם להשיג את אישור הסנאט למינויו.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הפרסומים על רצונו של אובמה למנות את הייגל לשר ההגנה גררו בשבוע האחרון מתקפות חריפות על הייגל. הייגל, סנאטור לשעבר מנברסקה וגיבור מלחמת וייטנאם, כינה ב-2006 את התקפות ישראל בלבנון "הרס שיטתי של ידידי ארה"ב, המדינה והעם הלבנוניים". שלוש שנים אחר-כך חתם על הצהרה המפצירה באובמה לעודד ממשלת אחדות בין פתח לחמאס, וב-2007 הוא גם הצביע נגד הכנסת משמרות המהפכה האיראניות לרשימת הטרור. בהמשך סירב לומר שארה"ב חייבת להשתמש בכוח אם איראן תסרב לוותר על תוכנית הגרעין שלה.

 

ספקות בנוגע למינויו של הייגל הביעו לא רק סנאטורים רפובליקנים, אלא גם כאלה דמוקרטים. אחד מהם הוא הסנאטור היהודי מניו-יורק צ'אק שומר, שסירב להביע תמיכה במועמדות הייגל. בהופעתו אתמול בתוכנית "פגוש את העיתונות" אמר הייגל, מתומכיה הבולטים של ישראל בסנאט, כי אם אובמה יציג את הייגל כמועמדו לתפקיד שר ההגנה, "הרקורד שלו ייבחן בקפידה". הייתה זו רמיזה ברורה לבעייתיות במועמדותו של הייגל.

 

הסנאטורית הדמוקרטית ממינסוטה אמי קלובאכר, כוכבת עולה בפוליטיקה האמריקנית, נשאלה אתמול בתוכנית "השבוע" של רשת ABC על מועמדותו של הייגל וסירבה להשיב. היא עברה לדבר על בחירתו המוצלחת של ג'ון קרי לתפקיד מזכיר המדינה, בחירה הצפויה לקבל בקלות את אישור הסנאט. גם מי שאמור להיות הנציג הדמוקרטי הבכיר ביותר בוועדת החוץ של בית הנבחרים, אליוט אנגל, אמר שיש לו הסתייגות חמורה מהמינוי של הייגל, וכינה אותו "עוין לישראל".

 

התנגד למינוי הומוסקסואל לשגריר

בבית הלבן יודעים היטב שאם יש אפילו סנאטורים דמוקרטים לא-מעטים שאינם תומכים במינוי הייגל, מוטב שלא להעלותו כלל. גם הסנאטור ג'ו ליברמן שאמנם עוזב את הסנאט אולם לדעתו יש חשיבות סמלית רבה, אמר אתמול בתוכנית "מצב האומה" של רשת CNN כי יש לו "שאלות רציניות" להייגל, "לא רק על ישראל". ליברמן אמר: "האתגר המשמעותי ביותר של הנשיא אובמה ושל ארצנו בנושאי חוץ בשנה או בשנתיים הקרובות יהיה איראן ותוכנית הנשק הגרעיני שלה. לצ'אק הייגל היו כמה הצבעות קיצוניות מאוד בנושא".

 

המועמד לשעבר לנשיאות ג'ון מקיין. גם הוא יצא נגד מינוי הייגל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המועמד לשעבר לנשיאות ג'ון מקיין. גם הוא יצא נגד מינוי הייגל(צילום: AFP)

 

ליברמן הזכיר כי הייגל התנגד לסנקציות כלכליות על איראן בניסיון לשנות את התנהגות המשטר האיסלאמי בטהרן, וכינה זאת "הדבר האחרון שניתן לעשות לפני מלחמה". הוא הוסיף: "אני מסתכל על עמדותיו של הייגל והן שונות לחלוטין מאלו של הנשיא אובמה בנושא איראן. הנשיא אובמה זכאי למנות את מי שהוא רוצה, אבל אני חושב שזה יהיה תהליך אישור קשה מאוד".

 

הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר ביום ראשון בתוכנית "פגוש את העיתונות" שהניסיון לאשר את המינוי של הייגל יהיה אתגר אמיתי לבית הלבן: "אני לא חושב שהוא יקבל הרבה קולות של רפובליקנים". דעות דומות השמיעו בימים האחרונים סנאטורים רפובליקנים כמו ג'ון מקיין, שהיה המועמד לנשיאות ב-2008. סנאטור ג'ון קורנין, רפובליקני מטקסס, אמר ל"פוריין פוליסי": "לא אוכל לתמוך במועמדות של סנאטור הייגל, שהצביע בסנאט נגד סנקציות על משמרות המהפכה באיראן ותמך בהידברות של ארה"ב עם חמאס".

 

ג'ו ליברמן. "יש לי שאלות רציניות בנוגע להייגל" (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ו ליברמן. "יש לי שאלות רציניות בנוגע להייגל"(צילום: AP)

 

ההתבטאויות נגד הייגל החלו להישמע על רקע הביקורת שלו על ישראל, ואישים שונים כמו זביגנייב בז'ז'ינסקי, שהיה היועץ לביטחון לאומי של הנשיא ג'ימי קרטר, יצאו נגד ההתבטאויות האלה. בז'ז'ינסקי אמר כי גורמים זרים אינם יכולים להתערב במינוי שר הגנה אמריקני. 11 דיפלומטים בכירים שיגרו מכתב פתוח המביע תמיכה במועמדות הייגל לתפקיד שר ההגנה, ובהם חמישה שגרירים לשעבר

בישראל. השגרירים הם סם לואיס, תומאס פיקרינג, דן קרצר, וויליאם הארופ ואד ג'רג'יאן.

 

אלא שבימים האחרונים החלו המתנגדים למינוי למקד את הלחץ שלהם שלא לבחור בהייגל לתפקיד בנושאים בעייתיים אחרים. סנאטור רפובליקני מתח ביקורת חמורה על עמדת הייגל ביחס למשטר בקובה, ואילו ארגונים הפועלים למען הקהילה הלהט"ב הביעו התנגדות למינוי על רקע התנגדותו של הייגל למינוי של הומוסקסואל מוצהר לשגריר ארה"ב בלוקסמבורג ב-1995. בכתבתו הבוקר מציג "נשיונל ג'ורנל" את מועמדות צ'אק הייגל כעוד בלון ניסוי כושל, וטוען כי הוא גבוה מדי בזמן קריטי כזה של ניסיון להגיע לפשרה תקציבית עם הקונגרס ולהימנע ממפולת פיסקלית.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
צ'אק הייגל. תמך באחדות בין חמאס לפתח
צילום: AP
מומלצים