שתף קטע נבחר

 

הדיאטה תקועה: 8 סיבות שמפריעות למשקל לרדת

אתם מקפידים על הדיאטה, מתעמלים באופן סדיר ועדיין המשקל מסרב לזוז. מהן הסיבות שבגללן זה קורה, מה אפשר לעשות כדי לשנות את רוע הגזירה ומתי בעצם רואים את המשקל האמיתי? דיאטנית מסבירה איך הגוף שלנו עובד

אנחנו מחליטים לרזות - מקפידים על כל הכללים, אבל הקילוגרמים לא נושרים. יש כל מיני סיבות שמונעות ממשקל הגוף לרדת ומסוות את הירידה האיטית במשקל שדווקא כן מתרחשת. צריך להבין, להפנים להתאזר בסבלנות. מהם 8 המצבים שיכולים להפריע לכל דיאטה להצליח?

 

קיראו עוד על דיאטה ותזונה נכונה:

 

1. צבירת נוזלים

מה קורה בגוף? לגוף יש מנגנונים לאזן את כמויות הנוזלים והמלחים. כשאוכלים כמות גדולה יחסית של מלח (או נתרן), הגוף נוטה לצבור נוזלים ב -24 - 48 שעות שלאחר מכן.

 

אפשר בדרך זו לצבור עד 2 קילו של נוזלים, שיתבטאו כמובן גם במשקל. אז אם למשל אכלתם קופסת מלפפונים חמוצים או פשוט תיבלתם את האוכל בהרבה רוטב סויה – אל תתפלאו אם המשקל יסרב להראות את הירידה האמיתית ברקמת השומן.

 

יש גם אנשים שנוטים במיוחד לצבור נוזלים והם ירגישו את הנפיחות באצבעות הידיים (קשה לכופף והטבעת לא יורדת) בקרסוליים (הרגל נכנסת לנעל רק בקושי) ולפעמים אפילו בפנים.

 

מה עושים? לא נשקלים אחרי שאוכלים כמות גדולה של מלח או נתרן או שמפחיתים בכמות הנתרן. ניתן למצוא נתרן במלחיה הביתית וגם בכל הגבינות והדגים המלוחים, שימורים, רטבים מוכנים ומזון מוכן.

 

כדי להקל על ההרגשה, אפשר להכין חליטת פטרוזיליה מחופן עלי פטרוזיליה בכוס מים רותחים, לשתות. עודף הנוזלים ייצא החוצה ללא כל בעיות. 

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? אחרי יום או יומיים שבהם משתדלים להימנע מהמזונות עשירי המלח ונתרן.

 

2. מחזור חודשי

מה קורה בגוף? נפיחות שלפני מחזור היא תופעה ידועה. כמעט אצל כל הנשים יש שינוי במשקל שנובע משינוי הורמונלי ומצבירת נוזלים.

 

אצל חלק מהנשים העלייה במשקל תתחיל כבר כמה ימים לפני המחזור, אצל אחרות רק בזמן המחזור עצמו. בכל מקרה זה עשוי להתבטא בהבדל של קילו עד קילו וחצי.

 

מה עושים? היות שאפשר לצפות את המצב, נמנעים משקילה.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? מאוד תלוי. אצל מי שהעלייה מתחילה לפני המחזור, המשקל חוזר לקדמותו כבר ביום הראשון של המחזור. אצל נשים אחרות ייתכן שהשינוי המיוחל יגיע רק לאחר סיומו של המחזור.

 

 

נטילת או הפסקת גלולות עלולה לגרום לעלייה במשקל (צילום: index open) (צילום: index open)
נטילת או הפסקת גלולות עלולה לגרום לעלייה במשקל(צילום: index open)

 

3. נטילת גלולות למניעת הריון

שינוי הורמונלי, כמעט תמיד, משפיע על המשקל. בחלק מהמקרים הוא יגרום לתנודה זמנית של נוזלים (ואז נראה תנודה מהירה יחסית במשקל) ובמקרים אחרים לעלייה במשקל של קילו או שניים אמיתיים אבל אז העלייה איטית יותר.

 

במקרים נדירים יותר השינוי ההורמונלי יגרום לירידה במשקל.

 

מה עושים? היות שזו תופעה ידועה, מתכוננים למצב באמצעות הגברת הפעילות הגופנית - מה שימנע הגדלה ברקמת השומן.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? אם זו תנודה של נוזלים, היא תיעלם לאחר המחזור החודשי הבא. אבל לעתים העלייה במשקל "מזיזה" את שיווי המשקל של הגוף בשני קילוגרמים כלפי מעלה.

 

בנוסף, אפשר להתאמץ ולרדת במשקל באמצעות דיאטת הרזיה ופעילות גופנית ואפשר להשלים עם 2 הקילוגרמים לחכות לסיום הטיפול בגלולות (לעיתים אכן יגיע רק לאחר שנים ארוכות), ואז הם יירדו בקלות וללא מאמץ מיוחד.

 

אצל רוב הנשים תתרחש עלייה במשקל עם תחילת נטילת גלולות וירידה עם הפסקתן. רק אצל מיעוט, המצב הוא הפוך.

 

4. עצירות

מה קורה בגוף? פעילות לא תקינה של מערכת עיכול, המובילה לעצירות עלולה לגרום לעלייה במשקל של עד קילו. הדבר נובע כמובן מהעובדה שמערכת העיכול לא התרוקנה.

 

מה עושים? כדאי לפנות לדיאטנית, אם מדובר בתופעה קבועה, ובינתיים להגדיל את כמות השתייה, להוסיף לתפריט סיבים תזונתיים וגם לשלב בתפריט היומי יוגורט ביו שהוספתם לו 2 כפות פשתן.

 

במקביל, כדאי להרחיק מהצלחת את המוצרים הבאים: קמח לבן, סוכר לבן, אורז לבן, בננה, אפרסמון, רימון,סברס, קקאו ושוקולד. בהדרגה, פעילות מערכת העיכול תשתפר ואתם תרגישו הרבה יותר טוב.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? כשמערכת העיכול מתחילה לפעול כסדרה. מצב מיטבי הוא כאשר יש פעילות מעיים מדי יום.

 

5. שינויים של גיל המעבר

מה קורה בגוף? השינויים של גיל המעבר עשויים להתפרס מחודשים ועד שנים. השינוי ההורמונלי מוציא את הגוף מיציבותו ועשויות להיות תנודות פתאומיות במשקל.

 

מה עושים? אם יש קו מתון של ירידה במשקל הרי שעלייה פתאומית ביום או בשבוע מסוים נובעת, כנראה מהשינוי ההורמונלי. כדאי גם לדעת שהירידה האמיתית במשקל תהיה יותר איטית.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? אחרי יום עד כמה ימים, כשהשינוי ההורמונלי מתיצב.

 

שינויים הורמונליים בגוף יכולים להשפיע על המשקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינויים הורמונליים בגוף יכולים להשפיע על המשקל(צילום: shutterstock)

 

6. נפיחות של מערכת העיכול

 מה קורה בגוף? יש מזונות שמשפיעים לרעה על המשקל, גורמים לנפיחות בבטן וזה גורם לעלייה זמנית במשקל.

 

 מה עושים? כדאי להתייעץ עם גסטרואנטרולוג וגם עם דיאטנית. אפשר לנסות להוריד את המזונות הבאים מהתפריט ולראות אם המצב משתפר: שתייה מוגזת, קטניות (שעועית לבנה, עדשים, אפונה, סויה כולל תחליפי בשר, חומוס), מסטיק, כרוביים, צנון, צנונית, קלרבי, לפת, שמרים, ממתיקים מלאכותיים וכל מזון בו הם נמצאים, שום ובצל לא מבושלים.

 

כשהבטן ממש נפוחה אפשר לשתות חליטות שהכנתם מקמומיל, שומר או קימל. מומלץ להוסיף כפית של חליטה לכוס מים רותחים, אחרי 10 דקות לסנן ולשתות.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? כשמצליחים להרגיע את הבטן, הנפיחות תיעלם ותחושה הנוחה של הגוף תחזור לקדמותה.

 

7. בניית שריר  

מה קורה בגוף? כשמתחילים או מגבירים את קצב הפעילות הגופנית (אירובית כמו הליכה, ריצה, שחיה, אופניים או אנארובית כמו פילטיס או אימון מכשירים במכון כושר), מסת השריר גדלה כדי לענות על צרכי הגוף למאמץ הנדרש ממנו.

 

מסת השריר הנוספת תורמת תרומה מבורכת למשקל הגוף. רקמת השריר היא רקמה פעילה שממשיכה לעבוד לשרוף קלוריות גם כשאתם ישנים. אבל התוספת במשקל יכולה להיות של קילו עד 5 קילו, תלוי במידת עצימות הפעילות ובתדירותה. אם במקביל מקפידים על דיאטת הרזיה עשויה להיות עלייה או עצירה במשקל.

 

מה עושים? ממשיכים להתאמן ומבינים שזו תוספת משקלית מעוצבת. קילוגרמים של שריר נראים נפלא ותורמים לחיטוב הגוף, מה ששום דיאטה בעולם לא יכולה לעשות.

 

עם זאת, חשוב להבין כי עלייה או עצירה במשקל ובמקביל מדידתם היקפים ( בעזרת סרט מידה בשעות הבוקר אחת לשבוע) או אחוזי שומן (במכוני הכושר או אצל דיאטניות אחת לשבועיים), ניתן לראות ירידה משמעותית בהקפים ובאחוזי השומן.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? האמת נראית בהיקפים ובחיטוב הגוף. לאחר כחודשיים של בניית שריר, כמות מסת השריר מתיצבת ואז ניתן לראות המשך ירידה במשקל.

 

8. חילוף חומרים בשעות הערב

מה קורה בגוף? במהלך היום אנחנו אוכלים ושותים ולקראת הערב מצטברים בגוף המזון והנוזלים שאכלנו וששתינו כל היום.

 

אצל רובנו המשקל יראה קילוגרם נוסף בהשוואה לשקילה בשעות הבוקר. אגב, אצל מי שמודד גם אחוזי שומן, דווקא בערב מד אחוזי השומן יראה מספר נמוך בשלושה עד ארבעה אחוזים בהשוואה למדידה בבוקר.

 

מה עושים? אפשר להחליט שנשקלים רק בבוקר, כי אז המשקל מחייך אלינו או שנשקלים בערב ומורידים קילו מהחשבון. בכל מקרה כדאי שתשקלו תמיד באותם מאזניים ובאותה שעה של היום.

 

מתי רואים את המשקל האמיתי? בכל בוקר מחדש !

  

 הכותבת היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הדיאטה תקועה. מה מפריע למשקל לרדת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים