המצעד: 12 פיתוחים רפואיים שעשו את 2012
איברים ביוניים, סמארטפון שמאבחן מרחוק, גרביים שמונעים מוות בעריסה ועוד שלל גאדג'טים הובילו אותנו בשנה החולפת לפסגת הטכנולוגיה הרפואית. הנה כמה מהמובילים שבהם
שנת 2012 הייתה עמוסה בפיתוחים טכנולוגיים, המבטיחים כולם להפוך את החיים שלנו לבריאים הרבה יותר. הסמארטפון ההולך ותופס חלק משמעותי בחיי היומיום משמש שחקן משמעותי בפיתוחים הרפואיים, ולצדו גם הרפואה הביונית המחליפה איברים ומסייעת לנכים, משותקים ועיוורים לחזור למעגל השגרה.
הנה כמה הפיתוחים הבולטים שהחלו להשפיע על חיינו בשנה החולפת:
1. עין ביונית: התחלה מטושטשת אך מבטיחה
מומחים באוסטרליה דיווחו כי השתילו בהצלחה עין ביונית בעיוורת, אשר החלה להבחין לראשונה בהבזקי אור. מדובר באב-טיפוס ראשוני שהושתל בעיניה של דיאן אשוורת, הסובלת ממחלת רטיניטיס פיגמנטוזה, שבה תאי קולטני האור בחלק האחורי של העין מפסיקים לתפקד ומביאים לעיוורון.
העין הביונית היא למעשה מתקן זעיר המוצמד לרשתית ומכיל 24 אלקטרודות, השולחות אותות חשמליים שמגרים את עצבי הראייה. האותות מובלים מעצבי הראייה אל מרכז הראייה הנמצא בחלק האחורי של המוח, שם הם מתורגמים לכדי תמונה.
לאחר הניתוח החלו המומחים להפעיל את המתקן, ואשוורת סיפרה על חוויה יוצאת דופן. "לא ידעתי למה לצפות", אמרה לעיתונות המקומית, "אבל לפתע התחלתי להבחין בהבזק אור. זה היה מדהים. בכל פעם שהמכשיר הופעל הבחנתי בצורה אחרת לנגד עיניי".
- לכתבה המלאה על העין הביונית
2. יד ביונית: מקליקה ושורכת
השנה הושק דור חדש של כף יד ביונית, המסוגלת לבצע 14 פעולות שונות בדומה לכף יד רגילה, ובהן להקליד, לאחוז חפצים קטנים או כבדים, לשרוך שרוכים וגם להקליק בעכבר המחשב.
היד הביונית, מתוצרת חברת bebionic, כוללת אצבעות ומפרקים הדומים לאלה של כף היד האנושית. היד מחוברת לזרוע הקטועה וחשה בזרמים חשמליים עדינים הנעים ביד, המוגברים לאותות חזקים המפעילים את כף היד הביונית. היד, bebionic3, כוללת מיקרו-מעבדים רבי עוצמה המנטרים את הפעילות של כל אצבע, והתוצאה היא פעולות מדויקות ושליטה על תנועות כף היד.
במהלך השנה צפינו גם במשותקת שהצליחה להניע יד רובוטית באמצעות אלקטרודות שחוברו למוחה. היד נעה בכוח המחשבה, והאישה המשותקת ביצעה בעזרתה פעולות יומיומיות כמו אכילה ואחיזה בחפצים.
- לכתבה המלאה על היד הביונית
3. גרב מצפצפים: למניעת מוות בעריסה
מדי שנה מתים כ-80 תינוקות בשנתם, בשל מוות בעריסה, תופעה שעדיין לא ברור מדוע היא מתרחשת. בקרוב יוכלו גרביים חדשים להציל את חייהם: סטודנטים מאוניברסיטת יוטה שבארצות הברית פיתחו גרב המולבש על רגלו של התינוק ומודד ללא הרף את קצב הלב ואת הסטורציה - ריכוז החמצן בדם.
הגרב משדר לסמארטפון את הערכים כל העת, ובמקרה של חריגה, גם הקטנה ביותר, משמיע המתקן צפצופי התראה המעירים את ההורים. פיתוח עתידי של התוכנה יאפשר גם חיוג אוטומטי לכל מספר דרך הסלולרי.
- לכתבה המלאה על הגרביים החדשים
4. נעלי GPS: מאתרות קשישים אבודים
מדובר בסוג ההמצאות שמעלות מיד את השאלה "איך לא חשבו על זה קודם?". נעליים חדשות, ששיווקן החל בארצות הברית על ידי חברת GTX, כוללות רכיב GPS ומאפשרות לאתר חולי אלצהיימר או ילדים שאבדו.
קרוביו של האדם המשתמש בנעליים יכולים אף להגדיר מראש "טווח ביטחון", שאם יצא את גבולותיו תישלח התראה למייל או לטלפון הסלולרי. עלות הנעליים: 250 יורו.
- לכתבה המלאה על נעלי ה-GPS
5. מערכת תרופות: מתזכרת את החולים
אם הקרובים שלכם אינם זוכרים ליטול תרופות בזמן, הפיתוח הבא קריטי עבורם. הסטטיסטיקה מראה כי 10% מכל האשפוזים בבתי החולים וכ-23% מהאשפוזים במוסדות סיעודיים בארצות הברית נובעים מאי נטילת תרופות על פי הוראות הרופא.
השנה החל שיווקה של SimpleMed Plus, מערכת המאפשרת למבוגר לתפקד באופן עצמאי בביתו - אך מקפידה על כך שייטול את התרופות במועד.
המערכת מאפשרת לבן המשפחה לעקוב אחר מצבו הרפואי של המטופל באמצעות מסרון, דואר אלקטרוני או מוקד אנושי.
המתקן כולל מקומות אחסון לתרופות ומסך דיגיטלי, המזכירים למטופל או למטפל כי הגיע מועד הנטילה. אם לא נלקחו התרופות, יתריע המכשיר למטופל ולאנשי הקשר שלו.
- לכתבה המלאה על מערכת התרופות
6. קסדה מאבחנת דימומים
חברת אינפרא סקאנר הישראלית פיתחה את Infrascanner 1000, קסדה המאבחנת דימומים מוחיים וחוסכת את הצורך בבדיקת CT החושפת לקרינה עצומה.
המכשיר משתמש באור אינפרא-אדום באורך גל המסוגל לחדור רקמות ועצמות. הדם שנאסף עקב הדימום התוך-מוחי סופג את האור באופן שונה משאר רקמות המוח, ועל ידי כך מזהה המכשיר את הדימום ומעביר את המידע באופן אלחוטי למחשב כף יד.
באמצעות השוואת הצפיפות האופטית מאזורים שונים של הגולגולת, יכול הרופא לזהות אם קיים סיכון גבוה לדימום תוך מוחי. במקרה שקיים סיכון שכזה, יעביר את הנפגע לבדיקת CT.
- לכתבה המלאה על הקסדה
7. אק"ג ביתי: תוצאות תוך דקה
ה-Smartheart החדש של חברת שח"ל מבטיח לבצע אק"ג תוך דקה בבית או במשרד ולהציג את תוצאות הבדיקה על המסך. בדקנו - וזה עובד. תרשים האק"ג הופיע תוך מספר שניות על מסך האייפון, הוא היה איכותי גרפית וזהה לתרשים האק"ג המסורתי.
המכשיר החדש מאפשר לבצע בקלות תרשים אק"ג בכל מקום בעולם, לשמור את התרשים המתקבל על מסך הטלפון או לשלוח למוקד רפואי, לבית חולים וכן הלאה. ניתן להזין את התרשים לתיק רפואי אישי או לשמור בטלפון לצורך השוואה לתרשימים קודמים או עתידיים.
- לכתבה המלאה על האק"ג
8. אוטוסקופ: מאבחן דלקת אוזניים
ה"רמוטוסקופ" הוא מתקן ואפליקציה ההופכים את הטלפון לאוטוסקופ, אותו מכשיר המשמש לבדיקת אוזניים אצל הרופא. לאחר שמפעילים את האפליקציה מצמידים את המתקן לגב הטלפון, מחברים כיסוי חד-פעמי ומקרבים לאוזן. האייפון כעת שומר את תמונות תעלת האוזן החיצונית והפנימית.
לאחר הבדיקה הזריזה יכול ההורה לשלוח את התמונות אל הרופא המטפל, כדי שיאבחן אם התמונה - בצירוף תלונות המטופל - מתאימה לדלקת אוזניים ודורשת טיפול אנטיביוטי או טיפול מקומי.
- לכתבה המלאה על הטלפון המאבחן
9. אפליקציה לדוקטור: השגחה מרחוק
בית החולים אסותא פיתח אפליקציה חדשה המאפשרת לרופא להשגיח על החולים גם מרחוק, באמצעות הסמארטפון. האפליקציה מראה לרופא נתונים על החולים שעליהם הוא אחראי, הכוללים לחץ דם, דופק, חום, נתוני הנשמה, תרופות ותוצאות המעבדה. האפליקציה אף מתריעה על תוצאות חריגות.
הנתונים מופיעים גם בצורה גרפית, המאפשרת לרופא להבחין במהירות בשינויים במצב החולה לאורך היממה. באמצעותה הוא יכול לתת הנחיות בזמן אמת, גם בשעות לא שגרתיות.
- לכתבה המלאה על אפליקציית הטיפול
10. אולטרסאונד זעיר: להיבדק בסלון
חברת הטכנולוגיה Mobisante פיתחה מכשיר אולטרסאונד זעיר ונייד, המתחבר לאייפון ומאפשר לבצע את הבדיקה בקלות ומהירות בכל מקום. באחרונה אישר מינהל המזון והתרופות האמריקני את שיווק המכשיר.
המכשיר מאפשר ליצור הדמיות ברורות של איברים פנימיים ובהם לב, עורקים, כליות כבד, כיס מרה ותוספתן, והוא מסייע באבחון מהר של דימומים, דלקות ומקרי חירום אחרים.
- לכתבה המלאה על מכשיר האולטרסאונד
11. טלפון רואה: עיוורים גולשים ברשת
סמארטפון חדש מאפשר גם לעיוורים להשתמש בסלולרי, לגלוש ברשת, לחייג, לשמוע ספרים וכתבי עת וגם להאזין למסרונים ולמיילים שהתקבלו.
המכשיר החדש, RAY, מבוסס על סמארטפון רגיל בעל מערכת הפעלה אנדרואיד, המופעל באמצעות מעבד Snapdragon של חברת קוואלקום. הוא משלב במכשיר אחד את היכולות של טלפונים חכמים עם היכולות של המכשירים ייעודיים אחרים המשמשים עיוורים.
המכשיר מספק קישוריות בפס רחב נייד בכל שעות היממה, ומאפשר לעיוורים עצמאות גדולה יותר, העשרת חייהם החברתיים ונגישותם לשירותים חיוניים.
וכך זה עובד: המשתמש נוגע בכל נקודה שהיא על המסך, והסמארטפון מזהה אותה נקודה כספרה חמש של טלפון החיוג. מכאן יכול העיוור לנווט ימינה, שמאלה, באלכסון, מטה ומעלה אל הפונקציות והאפליקציות השונות במכשיר.
- לכתבה המלאה על הסמאטרפון לעיוורים
12. שלד ביוני: להרים נכים להליכה
האקסוסקלטון עושה לנו כבוד: השלד הביוני, פרי פיתוח ישראלי, הוא מתקן המאפשר לנכים להתרומם מכיסא הגלגלים ולהתהלך, ובשנה האחרונה אושר שיווקו בישראל.
הוא כולל מעין "רגליים מלאכותיות" הנצמדות לרגלי המשותק, מרימות אותן ממצב ישיבה ומביאות אותן למצב הליכה.
הפיתוח, שכבר מעורר הדים ברחבי העולם מאז נחשף ב-2009, עדיין בשלביו הראשוניים ומגושם למדי, אך אין ספק שהוא בשורה ענקית לאוכלוסיית הנכים בעולם וגאווה ישראלית עבורנו.
ועוד מחידושי השנה החולפת
עולם ההדמיה הרפואית ממשיך להתקדם: גם השנה פותחו מכשירי הדמיה משוכללים, במגמה בולטת - פחות קרינה, יותר דיוק. מכשירי ה-CT החדישים יוצרים חתכים דקים יותר ותמונות תלת-ממדיות מתוככי הגוף, תוך הפחתה ברמת קרינת הרנטגן הגדולה ממילא של המכשיר.
גם מכשירי ה-MRI הולכים ומשתכללים, והופכים זולים, נגישים ומהירים יותר. מכשירים אלה צפויים לתפוס את מקומם של המכשירים הישנים בשנים הקרובות.
עוד גלולות חכמות: לאחר גלולות הווידאו של "גיוון" הישראלית, אישר השנה ה-FDA גלולה חכמה נוספת לבליעה, המשדרת את מצב המטופל לרופא ומשתחררת מהגוף דרך מערכת העיכול לאחר תום איסוף המידע.
לגלולה מוחדר חיישן המופעל לאחר מגע עם הנוזל החומצי בקיבה, והמידע משודר אל מדבקה שהונחה קודם לכן על גבי העור. החיישן מסוגל לשדר נתונים על קצב הלב ופרמטרים רבים נוספים מתוך הגוף.
המדבקה, מצדה, משדרת את כל המידע שנקלט למחשבים וגם אל הסמארטפון. בהסכמת המטופל, ניתן לשדר את המידע גם אל הרופא המטפל ובכך לעקוב אחר מצב בריאותו.